Založ si blog

SPRAVODLIVOSŤ, s. r. o. 4. – Veľká dôchodková lož

Premiér Fico klame, ak označuje situáciu v II. pilieri za „pravicové fiasko“. Jednoduché je organizovať tlačové besedy, keď sa nejaká ľavota prevalí a zvaľovať vždy vinu iba na iných (ako inak). Oveľa zložitejšie by bolo priznať svoj podiel viny – najmä v situácii, kedy sa strana dostáva vo vlády opakovane v priebehu niekoľkých rokov a ja som na jej čele ako premiér štátu.

Takže poďme k otázkam.

 

  1. V čom má strana SMER priamy podiel viny?

Strana SMER a premiér Fico opakovane konať mohli – a mali – už oveľa skôr.

Dávať informáciu o tom, ako to môže vyzerať s dôchodkom u rôznych skupín obyvateľstva v druhom pilieri mala strana SMER dávať už v situácii schvaľovania takéhoto piliera, keď bola ešte v opozícii. Mala pripraviť komplexnú a detailnú ekonomickú analýzu a uverejniť ju, aj s podrobným a pre každého občana jasným popisom ako zrejme bude vyzerať dôchodok, ak tam bude vkladať po takúto dobu toľko peňazí. A potom otvorene komunikovať s občanmi, organizovať informačné mítingy i v zapadlých kútoch Slovenska.

Prípadne mal premiér Fico ľuďom poskytnúť tieto informácie vtedy, keď prišla jeho strana k moci prvý raz po zavedení druhého piliera.Druhý pilier sa opakovane otváral a menil, no ľuďom nikto konkrétne neukázal, ako to bude s ich dôchodkom naozaj.

Snáď má táto strana nejakého ekonomického experta, ktorý jej to mohol zhodnotiťuž dávno a na tieto riziká detailne poukázať (hoci – teraz fakt pochybujem, či má takého experta).

 

  1. V čom má strana SMER nepriamy spolupodiel viny?

No predsa v tom, že celé naše štvrťstoročné smerovanie k lepšej budúcnosti má hlinené nohy. Poznáte tú ruskú rozprávku, v ktorej hrdina dostáva úlohu „choď tam – neviem kam, dones to – neviem čo“? (sorry, rusofóbi, americkú verziu rozprávky nepoznám, príbeh v štýle choď kam chceš a ber čo vidíš rozhodne nie je verzia spomenutej rozprávky).

Všetky doterajšie vlády nesú spoluzodpovednosť za stav dôchodkov u nás teraz, aj za celú situáciu tejto spoločnosti. Spoločnosť predsa musí mať jasné a stabilné smerovanie na dlhú dobu, založené na spoločenských konsenzoch (nemožno ho meniť úplne, ak namiesto Jana príde Ďuro – ako je to bežné v našich končinách).

Preto som za to, aby konečne bola zavedená trestnoprávna zodpovednosť verejných činiteľov.

 

  1. Čo by teraz mala strana SMER (vláda)spraviť?

Je potrebné jasne a trvale určiť pravidlá dôchodkového systému. Pretože meniť tieto pravidlá pre ľudí, ktorí do dôchodkového systému vstúpili, je retroaktivita a jasne porušuje ich práva. Ak sa rozhodnem, že nejakú zmluvu s niekým (štátom v prípade dôchodkov) uzavriem, potom musia pravidlá zmluvy platiť pre obe strany rovnako.

Štát ale pravidlá systému mení a znevýhodňuje čoraz viac tých, ktorí do systému prispievajú. Im berie čoraz viac a dáva čoraz menej. Stráca sa pre nich motivácia v takom systéme zotrvať.

Pokladám skutočne za zlodejinu snahu tohto štátu čoraz viac zaťažovať tých, ktorí poctivo a odborne robia – štýlom „na koňa ktorý ťahá, najviac nakladajú“.

Takže strana SMER má v tejto chvíli historickú šancu – postaviť dôchodkový systém spravodlivo a motivačne, aby sa zodpovedne pracujúcim a platiacim ľuďom v ňom byť oplatilo.

Namiesto „zvyšovania solidarity v dôchodkovom systéme“ je potrebné posilniť jeho zásluhovosť.Namiesto solidarity s rôznymi podfukármi a obchádzačmi poctivého platenia odvodov za seba im poskytnúť oproti podpisu informáciu, že v prípade nedostatočného platenia poistných odvodov budú mať nedostatočný dôchodok – a zodpovednosť ponechať na nich namiesto „skladačky“. Namiesto predlžovania veku odchodu do dôchodku pracujúcim na 65 či dokonca 70 rokov je potrebné zaviesť limit 30 odpracovaných rokov, po ktorých by už človek ma dostať plný dôchodok a pracovať by mali ísť tí, ktorí si svoje dôchodkové roky dovtedy neodpracovali.

Samozrejme súčasná situácia vyžaduje aj ďalšie kroky – razantné a urýchlené kroky voči neplatičom do Sociálnej poisťovne. Z nej totiž platíme dôchodky aj tým, ktorým ich zamestnávateľ neodvádzal odvody. Mnoho ľudí si ani neuvedomí, že sú takto okrádaní dvojnásobne – pretože štát namiesto exekuovania majetku vlastníkov dlhujúcich firiem a majetku ich rodinných príslušníkov robí skladanú z poistných odvodov tých, ktorí ich poctivo zaplatili. A že preto v Sociálnej poisťovni peniaze chýbajú, v tom si môžete byť istí. A tak si dajte všetci naivní otázku – je sociálne od našej sociálnej vlády brať ľuďom poctivo platiacim odvody zo svojich „ďaleko od Západu“ miezd, naskladaných do Sociálnej poisťovne namiesto toho, aby siahla na majetky dlžníkov – zbohatlíkov a ich rodín (folklórna tradícia prepisov na Slovensku je všeobecne známa), ktorí sa spravodlivosti vysmievajú?

 

  1. A čo by sme teraz mali spraviť my všetci?

Mali by sme si konečne uvedomiť, čo pre nás znamenajú toľko premiérom Ficom ospevované nízke slovenské mzdy. Aj to, že tento dôchodkový systém jednoducho nie je výhodný pre tých, ktorí poctivo odborne pracujú a platia.

Máme právo žiadať od štátu jasné, spravodlivé a trvale garantované pravidlá, ak máme svoje peniaze do dôchodkového systému vkladať. Inak taký systém nepotrebujeme.

 

Predná Hora, 22.1.2015

 

PsS.: Milí diskutéri, JA v druhom pilieri nie som (ale i ten prvý pokladám voči mne za zlodejský).

Takže kopem za tých všetkých naivných, často starších a menej vzdelaných ľudí, ktorí do druhého piliera šli. Je mi ich ľúto a pokladám to všetko za zlodejinu voči nim. Väčšina ľudí (vrátane mňa) vôbec nečíta tie vaše bloggerské diskusie. V diskusiách na blogu sa veci neriešia, na to slúžia odborne zostavené návrhy – tie môžete s náležitým vysvetlením verejnosti aj mediálne

predkladať.  A ak sa niekto v tých veciach odborne vyzná, mal by tým slabším a menej zbehlým pomáhať ich primerane pochopiť, nenechať ich okradnúť. 

O tom, kto „šípkovo“ spal, by sa v tejto spoločnosti určite dalo hodne diskutovať. Otázkou je napríklad i to, kto zdvíhal ruky za úmrtnostné tabuľky, odlišné od výpočtov SŠI o cca 11 rokov. A kto pri tom mlčal.

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8984691x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie