Založ si blog

DNES 45. – Pán minister píšu. . .

Ako som uviedla na mojom blogu v článku Dárešek, personálne normatívy stanovené vyhláškou ministerstva zdravotníctva na oddeleniach niektorých zdravotníckych zariadení v SR nie sú dodržiavané. Pritom predsedníčka Asociácie sestier a pacientov mediálne upozorňuje, že situácia závažne ohrozuje sestry i pacientov. Tá pani to predsa nevyhlásila na základe svojej bujnej fantázie, ale z podkladov realizovaného rozsiahleho prieskumu v zdravotníckych zariadeniach na Slovensku. Poslala som preto vo veci list ministrovi zdravotníctva SR (v článku Dárešek z 22.12.2014 je list v plnom znení).

Teda, mne keby prišiel taký list, tak konať začnem, ak by som chcela zostať ministrom a mať funkčný rezort. Určite by som sa skontaktovala oficiálne s tou asociáciou a zaujímala sa o ich prieskum, aby som mohla vo veci konať (aj tak je prinajmenšom zvláštne, ak prieskumom takéto veci zistím a ministrovi ich neoznámim). Veď ide o bezpečnosť sestier a pacientov, aj o podozrenie z podvodného nadobúdania a prideľovania ISO kvality.

Položme si k veci pár otázok.

 

  1. Ako koná vo veci na základe môjho podnetu pán minister?

Správne tušíte, nijako. Podľa odpovede v každom kalendárnom roku na základe plánu kontrolnej a dozornej činnosti vykonáva ministerstvo kontroly vo vybraných zdravotníckych zariadeniach, zamerané na dodržiavanie personálnych normatívov. Predstavte si, doteraz nezistili žiadne nedostatky. Nuž, museli tie zariadenia na kontrolu skutočne dobre vyberať, nie???!

Takže, pán minister, nedá sa zbaviť zodpovednosti uvedením skutočnosti do listu, že okrem ministerstva môžu kontrolu dodržiavania personálnych normatívov vykonávať aj samosprávne kraje. Mne je táto skutočnosť dávno známa, pretože porušenie normatívov zistil samosprávny kraj na základe môjho podnetu i v prípade usmrtenia môjho syna Maroška

Vám by však, pán minister, malo byť známe, že ministerstvo každého rezortu musí byť v štáte dostatočne kompetetívnym orgánom, zastrešujúcim organizačnú a riadiacu činnosť, aj s ňou úzko spojené kontrolné mechanizmy. A v zmysle toho by ste mali aj konať, prinajmenšom na základe podnetu. Ten ste odo mňa dostali. Pán minister, spomenutý prieskum uvádza, že dokonca nám zomierajú ľudia, ktorí by zomierať nemuseli. To je mimoriadne závažný fakt, podľa môjho názoru táto situácia môže napĺňať až skutkovú podstatu trestného činu verejného ohrozenia.

Ak naozaj chcete riadiť rezort zdravotníctva v SR v prospech občanov, tak v súčinnosti so samosprávnymi krajmi bezodkladne vykonajte kontrolu dodržiavania personálnych normatívov vo všetkých zdravotníckych zariadeniach v SR, a to na všetkých ich oddeleniach.

 

  1. Čo môžeme pre zlepšenie situácie spraviť my ostatní, ktorí nie sme ministrami zdravotníctva SR?

Možností je dosť.

Ľudia, tí ktorí čítate môj blog a chcete, aby sa situácia v slovenskom zdravotníctve zmenila k lepšiemu – napíšte na svoj samosprávny kraj žiadosť – hoci aj mailom – v tomto znení:

Týmto žiadam samosprávny kraj bezodkladne realizovať kontrolu vo všetkých zdravotníckych zariadeniach kraja, či personálne normatívy stanovené vyhláškou ministerstva zdravotníctva sú na všetkých oddeleniach zdravotníckych zariadení dodržiavané. Nedodržiavanie personálnych normatívov znamená ohrozenie pre pacientov aj pre sestry, pričom na základe prieskumu Asociácie sestier a pacientov dochádza v niektorých slovenských zdravotníckych zariadeniach ku porušovaniu legislatívy v tomto smere (informáciu uviedol denník Pravda, 1.12.2014, podľa prieskumu Asociácie sestier a pacientov).

Žiadam byť písomne vyrozumený o začiatku tejto kontroly, ako aj o výsledku tejto kontroly po jej ukončení v lehote do 30 dní.

Uveďte do záveru listu svoje meno, priezvisko a adresu.

 

Všetkým, ktorí nájdete odvahu a energiu spraviť tento krok pre zlepšenie situácie v zdravotníctve, dopredu ďakujem.

 

  1. Čo môžu pre zlepšenie situácie vo veci spraviť zdravotné sestry?

Porušovanie personálnych normatívov je porušením zákona 578/2004 Z. z. aj sprievodnej vyhlášky.

Škodí pacientom, pretože nedostávajú niekedy aj pre záchranu života potrebnú zdravotnú starostlivosť a zomierajú.

Škodí však aj sestrám – a to trojnásobne

  • jednak ohrozuje zdravie ich samotných v dôsledku prečerpania síl, preťaženia, chronickej únavy,
  • jednak ich vystavuje riziku poskytnutia zlej starostlivosti, čo prináša nielen problémy spojené s možným trestným stíhaním, ale u slušného človeka aj s hlasom vlastného svedomia, pocitmi viny,
  • a samozrejme, kontrola dodržiavania personálnych normatívov donúti zamestnávateľa, aby si sestry začal viac vážiť, pretože „bez nich to nepôjde“. Práve minimálne personálne normatívy sú cestou, ako sa môžu zdravotné sestry i v súkromných zariadeniach reálne dostať k zvýšeniu platov.

Takže zdravotné sestry, posielajte pánovi ministrovi aj anonymné podnety na kontrolu nedodržiavania personálnych normatívov. A zároveň ich posielajte na svoj samosprávny kraj (VUC), aby sa vo veci naozaj konalo – list môže byť v takomto znení: 

Týmto žiadam samosprávny kraj bezodkladne realizovať kontrolu v zdravotníckom zariadení kraja…(názov zariadenia), či personálne normatívy stanovené vyhláškou ministerstva zdravotníctva sú na všetkých oddeleniach zdravotníckeho zariadenia dodržiavané (resp. uveďte konkrétne, že nie sú dodržiavané personálne normatívy na tom a tom oddelení).

 

  1. A čo ISO kvality?

Spomenutý prieskum Asociácie sestier a pacientov (informáciu uviedol denník Pravda, 1.12.2014, podľa prieskumu Asociácie sestier a pacientov) zároveň ukázal, že napriek nedodržiavaniu personálnych normatívov zdravotnícke zariadenia majú prideľované ISO kvality. T. j. získavajú ISO kvality neopodstatnene.

ISO kvality predstavuje zrejme pre držiteľa nejaké výhody, inak by sa oň zdravotnícke zariadenia nesnažili. Takže pri získaní ISO kvality bez splnenia potrebných štandardov ide o neoprávnene získaný prospech (aj neoprávnene poskytnutý prospech inému formou spolupáchateľstva?!).

Tohto problému sa nemôže minister zbaviť tým, že mi napíše, že „MZ SR neurčuje pre poskytovateľov povinnosť zabezpečovať systém kvality v zmysle ISO normy a taktiež nemá kompetencie odoberať certifikáty“. Nemá azda ani minister zdravotníctva kompetencie či povinnosť nijako konať v prípade podozrenia na pochybné prideľovanie ISO kvality? Napríklad dať podnet orgánom činným v trestnom konaní, z titulu ministra v zmysle doručeného podnetu osloviť písomne tých, ktorí ISO kvality prideľujú? Respektíve dať podnet na zmenu legislatívy tak, aby sa s budúcnosti manipuláciám s prideľovaním ISO kvality zamedzilo?

Nuž, pri ISO kvality v tomto bode nateraz zastaňme. Je však jasné, že nie definitívne. Uvítam informácie vo veci od veci znalých na môj mail elenaistvanova@centrum.sk.

 

 

Predná Hora, 20.1.2015

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987120x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie