Založ si blog

DNES 68. – Ryžovisko alias Aj tento raz má Fico pravdu

Kadečo možno vyčítať premiérovi Ficovi. Ale rozhodne nie jeho snahu súkromným poisťovniam znemožniť v zdravotníctve zisk.

Zisk sa podľa môjho názoru má a musí spájať len s komerčnými produktmi – tovarmi. Zdravie – a ani liečba choroby – rozhodne tovarom nie je. T. j. zisk by mali mať zdravotné poisťovne len z toho, čo budú ponúkať ako svoj vlastný komerčný produkt, z ničoho iného im žiadny zisk nepatrí.

Presun peňazí od nákupcu a spotrebiteľa zdravotnej starostlivosti – pacienta ku jej predajcovi – zdravotníckemu zariadeniu je zo strany zdravotných poisťovní len sprostredkovateľskou službou, bez ktorej by sme sa zaobišli. Hospodária s verejnými zdrojmi (teda – verejnými ako verejnými, my ako spotrebitelia zdravotnej starostlivosti sme štátom nútení ju nakupovať nedobrovoľne, t. j. istým spôsobom je obmedzované štátom naše vlastnícke právo k našim vlastným peniazom a rozhodovaniu o tom, čo si za ne chceme kúpiť).

Tých naivných, ktorí sa vytešujú, že majú možnosť výberu zo zdravotných poisťovní, chcem uistiť, že rovnako sa vytešujú tomu i zdravotné poisťovne.

Veď kto by sa netešil, ak získa na Slovensku priemerný výnos vyše 10 percent v priebehu piatich rokov, kým v takom Holandsku by ho mal len 0,8 percenta (IFP, 2012).

Podľa údajov zo správy ÚDZS len za roky 2006 až 2011 mali súkromné zdravotné poisťovne zisk 558, 6 milióna eur (t. j. vyše pol miliardy korún – pre tých, čo ešte stále rátate v korunách – ide o 10,5 miliardy slovenských korún!). Náklady na prevádzku za ten čas boli ďalších 350 miliónov eur. Z rôznych medializovaných údajov môžeme zistiť, že za rok 2012 spoločný zisk zdravotných poisťovní bol až 90 miliónov eur a oproti roku 2011 tento zisk narástol o 36 miliónov eur. Zákon z júna 2012 síce časť ekonomickej renty odstránil, ale i tak je to určite výhodný biznis. A iba samotná prevádzka a správa zdravotných poisťovní za rok 2012 stála 127 miliónov eur, t. j. o 19 miliónov eur viac ako v roku 2011.

V roku 2013 bol zisk zdravotných poisťovní 68, 7 milióna eur, čo bol pokles oproti roku 2012 o 21, 5 milióna eur. V roku 2014 síce dosiahli zdravotné poisťovne zisk o 55, 9 milióna nižší ako v roku 2013, aj 12,8 milióna eur je však slušný balík, nie?

Čo sa týka plurality zdravotných poisťovní – len tri európske krajiny umožňujú pluralitu zdravotných poisťovní so ziskom, okrem nás len Holandsko a Švajčiarsko, ani v nich však priemerný výnos nie je taký bohapustý ako na Slovensku. Desať európskych krajín má pluralitu zdravotného poistenia, ale bez možnosti tvoriť zisk a ostatné krajiny (až 16 krajín) vystačia s jednou štátnou poisťovňou.

Takže s myšlienkou, ktorú Fico o unitárnej zdravotnej poisťovni predkladá, sa plne stotožňujem. Čo ale Ficovi vyčítať možno, je jeho prístup ku platbám „za zdravotné poistenie“. Kým štát za svojich poistencov platí čoraz menej, dokonca aj nízkopríjmové skupiny zamestnancov už odvody neplatia, platby pre ostatných zamestnancov a živnostníkov sa zvyšujú. Je to nesystémové a absurdné. Zdravotné poistenie na Slovensku nemá charakter zdravotného poistenia, ale ďalšej dane, len ako „zdravotné poistenie“ pomenovanej – chýba v ňom úplne systém malusov či bonusov. Chýba aj jasná garancia toho, čo za svoje zaplatené odvody záväzne dostaneme. Ide jednoducho o sprosté bezohľadné okrádanie tých zodpovedných platiacich poistencov.

Takže namieste by bolo, aby sa zdravotné poistenie ako také rovno zrušilo a výdavky na zdravotníctvo by sa dávali priamo zo štátnej kasy, tým by sa uťal i problém zisku – platby by šli len na zdravotnú starostlivosť, a nie na žiadny zisk, samozrejme – s dôslednou kontrolou vynakladanej účelnosti a efektivity. Rovnako by bolo namieste, aby štát prevzal plnú zodpovednosť za poskytovanie zdravotníckych služieb (z hľadiska ich rozsahu aj kvality) a vzal by späť do svojich rúk i lukratívne činnosti od súkromníkov.

To znamená:

Žiadny niekoľkonásobok ceny CT vyšetrenia oproti Nemecku, ale v európskom priemere zistená najnižšia cena a k nej 1%.

Žiadne predražené zdravotnícke tovary, veď v rámci OECD je teraz podiel týchto výdavkov najvyšší u nás v pomere ku celkovým výdavkom v zdravotníctve i v pomere ku HDP.

Žiadne prevádzkovanie finančne nevýhodných služieb nemocnicami a výhodných súkromníkmi.

Žiadne tolerovanie dlhov na poistných odvodoch neštátnym nemocniciam.

Žiadne bezhraničné zneužívanie systému solidarity, v ktorom najviac vyťažia povaľači rôzneho druhu a tí zodpovedne platiaci v prípade vážnej choroby ani nedostanú od štátu potrebnú pomoc  (štát ju pokladá na základe zázračného Uhliarikovho vzorčeka za pridrahú).

A – samozrejme – žiadni politickí nominanti na čele nemocníc, ale odborníci.

E. K. I.        Predná Hora, 8.6.2015

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935306x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie