Založ si blog

DNES 72. – Kto vie utekať najrýchlejšie? ? ?

 

Výrok španielskeho premiéra Mariana Rajoa, volajúceho po exemplárnom postupe voči Grécku, aby aj ostatné krajiny nezatúžili vystúpiť z eurozóny, si zaslúži skutočne obdiv.

Teda, nie že by ten nápad bol až taký múdry sám osebe – to určite nie.

Úžasné je to, že v rozhovore, ktorým tento nápad prezentoval na stanici Cope 1.7.2015 a ktorého prepis priniesli Hlavné správy, pomenoval pravdu o celom probléme – najväčšie riziko odchodu Grécka je v tom, že aj ďalšie krajiny by zatúžili z toho spolku vystúpiť.

O sile a jeho stabilite spojenia v tomto spolku svedčí aj skutočnosť, že sa občania viacerých členských krajín snažia z neho v súčasnosti prostredníctvom referenda vycúvať. Ako dlho asi vydrží?

Je preto pravdepodobné, že napriek nesúhlasu občanov viacerých „veriteľských krajín“ budú sa chcieť členské krajiny s Gréckom dohodnúť za každú cenu a zalepia mu ústa preň výhodnými podmienkami. Veď to zaplatia občania – a to hlavne tých „uvedomelých“ krajín, ako je naša, ktoré bezohľadne žmýkajú vlastných už aj tak zúbožených občanov a v rámci „bratskej pomoci“ na ich životnú úroveň nehľadia.

Žmýkajú nás čoraz viac – treba sa nám predsa starať nielen o našich „sociálne znevýhodnených a celoživotne nezamestnaných spoluobčanov“, ale aj zobrať k nám migrantov všetkého druhu aj s ich početnými rodinami…  A ešte si aj požičiavať na to, aby sme mohli „požičiavať“ iným krajinám – nielen v spolku, ale i mimo neho (napríklad Ukrajina – nože, naši drahí predstavitelia, medializujte, koľko sme už doteraz napchali napríklad do kešene ukrajinskej vláde – a prosím, nehovorte o pôžičkách, pretože tie peniaze nikdy neuvidíme).

O užitočnosti spojenia v tomto spolku pre nás svedčí skutočnosť, že sme sa vďaka nemu stali sponzormi (pardon, „veriteľmi“ – ako sa to noblesne a hlavne nepravdivo v tomto spolku nazýva) oveľa bohatších krajín, s podstatne lepšou životnou úrovňou. Tie nám, pravdaže, svoje „pôžičky“ nikdy neplánujú vrátiť a tak by bremeno splácania dlhov dopadlo na Slovákov, budú ich musieť na úkor svojho ďalšieho ožobračovania splácať občania tohto štátu, my a naše deti.

Je možné očakávať, že ak sa podarí referendum zmanipulovať a Gréci „odsúhlasia reformy“, dostanú odklad splátok a odpustenie časti dlhu – čo pokladám za sprostú zlodejčinu voči tým, ktorí im čestne a z donútenia požičali. Nielen Gréci, ale aj my potrebujeme peniaze – a sú to naše peniaze, ktorých vrátenia sa od nich dožadujeme. Takže nech nám požičané vrátia a oni nech sa ďalej zariadia ako vedia – nech si situáciu riešia vlastnými silami a zdrojmi.

A uvedomme si, že v tejto situácii nie sme s Grékmi na jednej strane stola – akákoľvek výhoda pre nich, „zlepšenie vyjednávacích podmienok“ (ako to zaobalene nazývajú) – znamená ich zhoršenie pre nás samých.

Je však tiež možné, že Gréci neodsúhlasia ďalšie zadlžovanie svojej krajiny prostredníctvom „pomoci“. Aké páky využije eurozóna spolu s MMF a Európskou komisiou? Ako môžu donútiť Grécko vrátiť dlh okamžite? Nijako. Z toho vyplýva, že nás navliekli do situácie, v ktorej bolo zrejmé, že o peniaze prídeme.

Mali by sme otvorene hovoriť vo vzťahu ku tomuto spolku o strate dôvery, nenaplnení očakávaní, neplnení dohôd – a to nielen z hľadiska kadejakých záchranných balíčkov, ale aj „partnerstva“ (k tomu možno menovať ozaj kadejaké výhrady – od nevýhodnejších podmienok dotácií poľnohospodárom až po podstatne horšiu kvalitu tovaru dodávaného k nám oproti našimi „partnerom“), aj členstva celkovo.

Ako sa dá žiť vo vzťahu, v ktorom niet dôvery a v ktorom sa neplnia dohody? Rozhodne to nie je vzťah funkčný, ale patologický, zneužívajúci.

Čo sa týka Grécka – je to pre nás dobrý príklad i tým, že ak si oni v referende odhlasujú, že požičané peniaze nevrátia včas a v dohodnutej výške, respektíve ich nevrátia vôbec, potom si aj my môžeme odhlasovať, že ich odmietame platiť za nich.

Rovnako by sme mali odmietnuť požičať komukoľvek čokoľvek – pretože máme zlú skúsenosť. Doplácať na ňu budeme my a máme plné právo nedať sa ďalej nikomu „pôžičkárčením“ zneužívať.

A keď tak uvažujeme realisticky: ak sa dohody nedodržujú, potom z takého spolku treba utekať. Rýchlo. Najrýchlejšie.

E. K. I. 4.7.2015, Predná Hora

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9007754x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie