Založ si blog

Augiášov chliev 6. – Alobalovo

Ako zanechať svet lepším tým po nás?

Uvažujete niekedy nad touto otázkou? Ja áno, veľmi si prajem zanechať svoje deti v bezpečnom a láskavom svete.

Na istej medzinárodnej konferencii, ktorá riešila práve túto problematiku, som preto i ja minulý mesiac prezentovala prácu – bilanciu stavu spoločnosti, v ktorej žijeme – jej telesného, duševného i sociálneho zdravia.

 

Položme si otázku – prečo pribúda ohrození človeka vo svete, keď máme toľko dobrých programov, zanietených odborníkov, organizácií a inštitúcií v rôznych rezortoch, ktoré sa snažia pomáhať ľuďom s problémami, prípadne preventívne ľuďom s možnými problémami???! Hovorí sa varovne o raste násilia v spoločnosti a o jeho výskyte u detí v čoraz mladšom veku, o vysokom percente závislostí, depresií, samovrážd, či o ďalších problémových javoch. V kríze je i morálny stav spoločnosti a jej hodnotový systém, rôzni autori hovoria o erózii stabilnej rodiny, o strate generačnej úcty a kooperácie, o dôraze na konzum, strate ľudskosti.

 

Človek je vždy ovplyvnený svojim prostredím. Preto nárast problémov u ľudí v rôznych oblastiach dávam do súvisu s problémami spoločnosti samotnej – nakoľko je naša spoločnosť zdravá telesne, duševne a sociálne – fakty v tomto smere sú prinajmenšom varovné.

Z hľadiska telesného zdravia sa v porovnaní s Čechmi v rokoch dožitých  v zdraví dožívame až o 10 rokov života menej, najmenej zo všetkých krajín V4.

Ukazovateľom duševného zdravia sú aj v spoločnosti platné hodnoty a jej smerovanie – nejde len o konzumný životný štýl, ale aj o schizofrénny rozpor slov a činov, ktorý je v živote slovenskej spoločnosti v rôznych oblastiach badateľný.

Z hľadiska sociálneho zdravia spoločnosti a ľudí v nej pribúdajú globalizované riziká, sociálna zraniteľnosť ľudí narastá. Podľa Hetteša (2014) hoci HDP v SR dosahuje viac ako 76% priemeru EÚ, mzdy slovenských pracujúcich dosahujú ani nie tretinu jej priemeru.

 

Niektoré z existujúcich rizík však nie sú v našej spoločnosti ani pomenované, napríklad riziko patologizácie moci, na ktoré varovne poukazujú niektorí odborníci.

V spoločnosti, kde je moc v rukách patologických jednotlivcov, sú obmedzené ľudské práva, vládne extrémna príjmová nerovnosť, centralizácia moci s masívnou korupciou, kontrolou médií, nespravodlivou a svojvoľnou legislatívou, občania sú bez rozhodovacích právomocí a je potláčaná ich sloboda prejavu, sociálnu štruktúru ovplyvňujú sebecké záujmy. Kontrola moci je zaistená násilím, v spoločnosti sa šíri a podporuje strach, hľadá a označuje sa „verejný nepriateľ“. Patokrati môžu túžiť po moci až narkomansky,  pre jej udržanie sú – podobne ako iní závislí – ochotní klamať či páchať trestnú činnosť.

 

Ako výstižne konštatuje známy psychiater Radkin Honzák vo svojej knihe z roku 2014 terajší spôsob života našej spoločnosti – „prieči sa Matke prírode a psychiatrom zaisťuje dostatok pacientov aj do budúcnosti“. 

Pre možnosť v takej spoločnosti „zostať zdravý telesne, duševne i sociálne čo najviac“ pokladám za dôležitú schopnosť človeka premýšľať o súvislostiach, pravdivo si pomenovať veci, zaujať k nim svoj vlastný postoj. Nebáť sa klásť otázky sám sebe a nebáť sa klásť otázky aj verejne – byť aktívnym občanom.

Zostať dieťaťom, čistým a pravdivým, ktoré z plného hrdla kričí – „cisár je nahý“…

 

 

 

Elena K. Ištvánová    Predná Hora, 14.3.2016

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987096x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie