Založ si blog

Na Konci Dní 9. – Je to to isté zdravotníctvo, pán minister. . . ?

 

Už viete, že kopem v mojom blogu za lúzerov tohto štátu, slabých a bezbranných, za tých, ktorých hlas v tejto spoločnosti nepočuť. Takže dnes si v mojom blogu pohovoríme o troch článkoch v médiách, slovenskom zdravotníctve, ale aj o Marcuseho filozofii a mojej verejnej otázke ministrovi.

 

Nič nové pod slnkom…

O tom, že je v slovenskom zdravotníctve bordel, som poukázala v mojom blogu opakovane.

Napríklad v článku ODZVÁŇA 6. – Dárešek

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2014/12/22/dnes-38-daresek/

alebo v článku ODZVÁŇA 7. – Platíme za prvú triedu a dostávame…

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2015/05/26/odzvana-7-platime-za-prvu-triedu-a-dostavame/

Ale dnes o tom bordeli pohovoríme opäť z iného uhla pohľadu.

 

 

Prvý článok

Médiá priniesli nielen správu, ale dokonca i brutálnu nahrávku, pri ktorej priamo pred očami divákov vinou bezohľadnej šoférky – alkoholičky vyhasol život mladej ženy. Pravdu povediac – nepozrela som si tú nahrávku, lebo je mi z nej zúfalo, už keď o tom počúvam. Bola to v priamom prenose smrť dievčaťa, ktoré malo plno snov a plánov, aj chuti do života. Je mi jej veľmi ľúto a súcítim i s jej blízkymi.

A pre tých naivných čitateľov môjho blogu, ktorí by sa domnievali, že v spomenutom prípade nemusí ísť o šoférku – alkoholičku  –  som si istá, že nešlo o jednorazové napitie sa pre nejaký problém (pretože na promile 2,5 toho musíte popiť hodne – minimálne pol litra borovičky či vodky, človek „netrénovaný“ by to jednoducho nezvládol).

 

 

 

Druhý článok

Popri prvom, vyššie spomenutom článku, v súvislosti s problematikou tohto prípadu médiá dnes uverejnili článok Na cestách jazdí 33 tisíc potenciálnych vrahov. Alkoholikov.  Nikto s tým nič nerobí.

http://aktualne.atlas.sk/slovensko/spolocnost/na-cestach-jazdi-33-tisic-potencialnych-vrahov-alkoholikov-nikto-tym-nic-nerobi.html.

Psychológ Kleinmann v ňom hovorí o tom, že alkoholici by za volantom sedieť nemali, poukazuje na zanedbávanú povinnosť lekárov hlásiť tieto prípady a hovorí o prehliadaní rizík, ktorým sme my sami i naši blízki vďaka takýmto „tiežšoférom“ vystavení.

Áno, obvykle neuvažujeme racionálne, ale berieme príliš veľa ohľadov na tých, ktorí ich neberú na nikoho okrem seba.

A potom, keď sa stane nejaká tragédia, počujeme od tých, ktorí o probléme dlhodobo vedeli: a mali vo veci nejako konať: „No to je strašná tragédia. KTO TO LEN MOHOL TUŠIŤ…

No, naozaj, kto asi?

 

Tretí článok

A do tretice mediálna správa z iného súdka – v médiách sa objavila v nedeľu 29.5.2016 i správa o tom, že na istom psychiatrickom oddelení sa podpálila duševne chorá pacientka – mala schizofréniu, trpela samovražednými sklonmi. Stalo sa to pred mesiacom a pol, našťastie prežila – leží teraz s ťažkými popáleninami v nemocnici…

Matka podala trestné oznámenie voči nemocnici a nemocnica argumentuje

  • nedostatkom peňazí na liečbu, za deň hospitalizácie dostanú 60 eur,
  • personálu, na 30 pacientov – ľudí s veľmi ťažkou duševnou poruchou tam v službe majú iba dve sestry,
  • i tým, že je na psychiatriách umožnené fajčiť, takže zápalky či zapaľovač nemožno všetkým pacientom odňať.

Nemocnica má svojim spôsobom pravdu.

Treba však otvorene povedať – vo vzťahu ku slovenskému zdravotníctvu ako celku – že niektoré krajiny (napríklad Anglicko) už zakázali fajčiť v zdravotníckych zariadeniach úplne. A rovnako otvorene treba dodať, že pre ľudí s duševnou chorobou majú vyspelé krajiny stanovené presné – a úplne iné ako my tu – počty odborného zdravotného personálu na počet pacientov (približne jedného ošetrovateľa či sestru na 5 pacientov).

Je namieste uvažovať a pýtať sa kompetentných inštitúcií štátu, t. j. ľudí platených z našich daní – prečo nie sú stanovené jasné a záväzné normy počtu ošetrujúceho personálu, ktorý by mal poskytovať zdravotnú starostlivosť podľa typu oddelení i na Slovensku?

A zaznieva známa mantra – v slovenskom zdravotníctve niet peňazí.

A rovnako znie aj moja odpoveď  – aj by som uverila, keby som nevedela…

 

Uvažujete teraz, ako spolu tieto správy súvisia?

Nuž, veľmi úzko.

Skutočne ma zaujíma, kam sa tratia peniaze v slovenskom zdravotníctve a rada by som sa dozvedela – aj v súvislosti s vyššie popísaným prípadom alkoholičky – koľko stojí napríklad deň liečby jedného alkoholika v súčasnosti. U mnohých pritom nejde o liečbu jednorazovú. A tým sa dostávame i ku záhade slovenského zdravotníctva – prečo na rozdiel od mnohých vyspelých krajín nemáme zavedený systém malusov a bonusov, ktorý by zvýhodnil tých zodpovedne pristupujúcich ku svojmu zdraviu?

Žijem na Prednej Hore a tak mám priamo pred očami ako sa tu pre alkoholikov budujú tenisové kurty, ihriská s umelým trávnikom a s nočným osvetlením, besiedka na grilovačku…

 

A kde je tá moja verejná otázka ministrovi zdravotníctva? Tu:

Pán minister, financuje Slovenská republika naozaj iba jedno zdravotníctvo – to isté zdravotníctvo pre všetkých?

To isté zdravotníctvo, v ktorom jedni ležia v prípade choroby na rozpadajúcich sa posteliach v zariadení s plesnivejúcimi stenami a druhým budujeme ihriská s umelým trávnikom?

 

P.S: : A čo s tým Marcusem? Fúha, tak bol to filozof s hŕbou zaujímavých myšlienok. Čítala som teraz jednu jeho knihu, ale vás oboznámim len s Perouxovym citátom, ktorý v jednej svojej práci uviedol:

Človek verí, ale ako sa vlastne verí v takej temnote? …

 

 

 

 

A k diskusii – Milan1 – závislosť je závažný rizikový činiteľ pre vodičov – alkoholik je schopný si sadnúť za volant opitý. Pokiaľ neabstinuje, ohrozuje iných.

 

Elena K. Ištvánová    Predná Hora, 1.6.2016

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9301062x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív