Založ si blog

AKO – voda 2. – Čo nevidíme. . .

 

Horúcim dychom začínajúce leto rozpaľuje ulice miest. Slnko putuje skutočne neskutočne belasou oblohou, odvážne bezoblačnou. Sladkastá idylka je pre mnohých z nás limitovaná pracovnými povinnosťami. Podaktorí však v rámci nej rýchlo plnia kúpaliská.

Hej, dnes budeme uvažovať o tom, čo vo vzťahu ku vode nevidíme. A – pravdaže –  aj o verejných kúpaliskách.

 

Kto túži po verejných kúpaliskách…

Prezradím vám – som narodená v znamení Vodnára a vodu v rôznych jej podobách milujem. Nalákate ma pozorovať kvapky rosy na tráve pri východe slnka a chodiť naboso orosenou trávou (to kedykoľvek), či potulovať sa v daždi (to len pokiaľ sa neblýska). Ale verejné kúpaliská nemusím, po celý život ma oveľa viac baví brodiť sa v potoku kdesi pri lese za dedinou. Sú však medzi nami ľudia, ktorí by kúpalisko pokladali za úžasné naplnenie svojho voľného času, keby…

Ktože to je, čo myslíte?

Hej, sú to ľudia s postihnutím, za ktorých sa bijem ako lev.

 

Viete si predstaviť, že by ste boli na vozíčku a šli by ste s priateľmi na kúpalisko, kde budete len smutne pozerať z brehu ako sa ostatní kúpu?

Naozaj ste natoľko morálne znecitlivení, že myknete plecom a poviete si – „čo už, majú smolu, je to ich a nie môj problém“….?

A podobne sú na tom i podaktorí starší ľudia, ktorí by sa tiež radi okúpali na verejnom kúpalisku, ale už bežný vstup do bazénu nezvládajú.

Často si neuvedomujeme, akými ťažkosťami žijú „tí iní“. Niektoré veci nechtiac prehliadame, lebo ich nechápeme, keďže sa nás priamo netýkajú. Aj mne to došlo až dnes večer, keď mi facebook posunul správu Centra samostatného života – aký môže byť kúpalisko problém pre ľudí s postihnutím, či pre seniorov.

Jasné, máme dve možnosti – môžeme povedať, že nemajú na kúpalisko liezť – a to je také slovenské…

U nás predsa patrí svet tým zdravým, mladým, silným, bohatým, morálne necitlivým a bezohľadným…

Alebo môžeme pozrieť na problém ich očami, zamyslieť sa nad tým, ako to riešia inde a zaviesť pre týchto ľudí podporné opatrenia, vo vyspelom svete bežné – mobilný bazénový výťah, zdvihák. Na Slovensku je množstvo kúpalísk, nikde som sa však nedopátrala zoznamu tých kúpalísk, ktoré by takto bezbariérové už boli.

 

Hm, čo s tým?

Žeby MPSVaR SR nejaký zoznam bezbariérových kúpalísk na Slovensku verejnosti predložilo? Prípadne, že by vypotilo v týchto letných horúčavách nejakú vyhlášku o povinnom vybavení slovenských kúpalísk bezbariérovým prístupom aspoň do budúcnosti?

Alebo snáď že by naše mimovládky, ktoré tak vehementne obhajujú ľudské práva pomaly aj obyvateľov na Marse, konečne začali dvíhať hlas aj za práva ľudí s postihnutím na Slovensku? A za práva slovenských seniorov?

 

Čo k tomu dodať?

Je ľahké byť zdravým…

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 23.6.2016

 

P.S.: A ako hovorí ďalšia z večerných facebookových správ Centra samostatného života – Keby ste náhodou v lete zašli do Grécka, na Akropolis je vybudovaná zdvíhacia plošina…

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo najmenej 22 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8937331x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie