Založ si blog

AKO – osa 1. – Ako vás okradnú na vode

 

 

Že neviete nič o tom, ako vás od januára 2017 budú okrádať na vode?

Nuž, nečudujem sa. Väčšina ľudí nečíta dennú tlač – a ak aj čítajú, nevenovali pozornosť správe, ktorá sa mihla v denníku Pravda presne pred týždňom, 13.6.2016 v článku pod názvom Cena vody v šiestich tarifách, menší odberatelia zaplatia viac.

Takže o tom bude dnes reč v prvom článku mojej jedenástky Ako osa.

 

Čím začneme? Povedzme A.

Mnoho ľudí v tomto skvelom štáte naštve už samotná skutočnosť, že majú od januára za vodu platiť zasa raz viac, kvôli beztak napnutým rodinným rozpočtom.

 

Prečo by sme mali platiť za vodu viac?

Nuž, podľa argumentácie vodárenských spoločností dôvodom majú byť ich miliónové investície do kanalizácií a čističiek odpadových vôd. Tie budovali kanalizáciu kade-tade po Slovensku, na základe prehnaných očakávaní investične štedro, navyše aj bez ohľadu na to, či o to obyvatelia mali záujem a tak to potom dopadlo – údajne sa do kanalizácie pripojilo len 20% rodinných domov.

Nápad bujarej kanalizácie nebol z hlavy vodárov – šlo údajne o nariadenie Bruselu, aby Slovensko odkanalizovalo všetky obce nad 2000 obyvateľov do roku 2015.

 

Teraz ešte raz a pomaly – pre tých, ktorí to ešte nepochopili:

  • vodárenské spoločnosti investovali milióny eur do kanalizácie v rôznych kútoch Slovenska,
  • budovali bez toho, aby sa čo len náznakom presvedčili o záujme obyvateľov tých lokalít, že chcú takéto prípojky,
  • spravili tak na príkaz z Bruselu,
  • platiť tie investície však majú občania Slovenska – t. j. my, nie bruselskí úradníci, ktorí tú hlúposť vymysleli.

Toľko jednoduchá verzia.

 

A čo verzia pre tých, ktorí aj uvažujú?

Takže rýchlejšie a podrobnejšie

  • základom je mantra o „ekonomicky oprávnených nákladoch“, ako vždy,
  • v skutočnosti ale vodárenské spoločnosti spravili chybu – vari nepochopili, že zákon síce prikazuje, aby sa povinne pripojili všetky domácnosti v danej lokalite, ale nemôže tak spraviť retroaktívne, t. j. väčšina domov sa pripojiť nemusí?!!!, vôbec neuvažovali o rentabilite svojich investícií pre ich investovaním? S nami sa o ich investíciách neradili, investovali zle a my sa teraz máme doplácať na ich zlé investovanie zvýšením ceny vody???!!!,
  • takisto azda nemajú vodárenské spoločnosti odpisy, ktoré by tieto vynaložené náklady zohľadňovali?!!!, to doteraz podnikajú ako charita? – alebo je to tak, že tie náklady si odpisujú z daní a „na drzovku“ ich chcú vyraziť z občanov opätovne???!!,
  • navyše povedzme si rovno – aké zariadenia budujú vodári? Prípojky plynu a elektriny, na ktoré sa vodári tak radi odvolávajú, budovali a prevádzkujú dodávatelia samotní. Kým u vodárov o tom niet ani reči.

Ako na to správne poukazujú diskutéri na sociálnych sieťach:

  • prípojky k verejnému vodovodu a kanalizácii si platia odberatelia sami, takisto v prípade poruchy sú to oni, kto platí ich opravu,
  • navyše napríklad Stredoslovenská vodárenská spoločnosť má údajne zmluvu s mestami a obcami, že všetky investície realizujú zo svojich zdrojov a z fondov EÚ, až po skolaudovaní vodovodu a kanalizácie ho vodári preberú do svojho prevádzkového majetku,
  • za zamyslenie stojí i skutočnosť, že s použitím novších modernejších a účinnejších technológií by cena vody mala klesať  – a nie sústavne narastať,
  • aj ja sa stotožňujem s názorom, že ide o krížové dotácie, ktoré nemajú čo robiť v trhovom hospodárstve a mali by skončiť na súde.

 

Čím budeme pokračovať? Povedzme B.

Takže chápavý a spravodlivo uvažujúci Regulačný úrad SR (Úrad pre reguláciu sieťových odvetví – ÚRSO) nám pripravil nový spôsob ako počítať náklady za vodu.

Srdce vám zaplesalo?

A čo ste, ľudia, padli na hlavu, aby ste verili v spravodlivosť štátnych inštitúcií na Slovensku? Tak to vyzerá aj v tomto prípade – spravodlivé riešenie znamená, že za vodu si priplatia tí s jej najnižšou spotrebou – tí, ktorí sa usilujú či sú nútení šetriť, pretože nemajú peňazí nazvyš. Zato ľudia prevádzkujúci doma bazén a veľkoplošne zavlažujúci trávniky si môžu spokojne vydýchnuť, sociálny štát  na nich myslel – opäť raz.

Dokonca podľa tohto spravodlivého spôsobu, aký ÚRSO vymyslel, budú platiť fixnú sadzbu nielen tí, ktorí vodu odoberajú. Ale i tí, ktorí budú mať nulový odber vody (inšpirácia koncesionárskymi poplatkami je neprehliadnuteľná).

 

A čo záverom? Nuž, povedzme aj C. 

Skutočne nerozumiem, akú motiváciu by v takomto systéme mali vodárne, aby nimi vynakladané náklady boli efektívne. Aby neinvestovali nerentabilne a nezmyselne.

A už vôbec nerozumiem tomu, že keď spravili chybu prikyvovači Bruselu a aj vodári, prečo by to mali platiť občania. Myslím, že by sme s tým my – občania určite nemali súhlasiť.

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 22.6.2016

 

P.S.:

A chcete dnes aj niečo pozitívne?  V mojej „nočnej práci“ píšem odborné práce – a tak únavu prekleniem vždy na pár minút odskokom na facebook alebo do mailov.

Večer mi Kika (moje najstaršie dieťa) poslala jej úžasnú recenziu knihy Storočný starček… Fúha, paráda, zábavné a lákavé, skoro som sa po prečítaní recenzie i ja rozbehla po tú knihu do knižnice v detskej izbe…  kebyže nepíšem teraz v noci prácu, kde mi už horí termín.

No veď posúďte sami, ak chcete: http://www.kritiky.cz/recenze-knih/2016/jonas-jonasson-storocny-starcek-ktory-vyliezol-z-okna-a-zmizol/.

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004168x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie