Založ si blog

AKO – oblak 6. – Diaľavy. . .

 

Tiež sa vám páči pozorovať oblaky plávajúce po nebi? Predstavujete si, ako putujete spolu s nimi niekam ďaleko? Unikajú kamsi za horizont, plynú belasou oblohou náhlivo točiac svet, inokedy zasa neskutočne pomaly a nadčasovo, tak oshovsky. Kdesi som čítala, že vraj tá istá scenéria na nebi sa opakuje iba jediný raz za niekoľko miliónov rokov. Tú jedinečnosť a neopakovateľnosť „oblačnej chvíle“ si uvedomujem zakaždým, keď ich pozorujem. A ja ich pozorujem často a rada, úplne pohrúžene, až zabudnem na všetko okolo seba.

Takže dnes porozprávame o oblakoch, o pohode,srdci, a tak trochu aj o dnešnom dni.

 

Hej, oblaky sú jednoducho zázračné. Často si do oblakov premietam predstavy, s dcérami občas hrávame hru „čo ti pripomína tento oblak“… (je to jedna z mála vecí, do ktorých sa dám zatiahnuť kedykoľvek).

Ako pred chvíľou na našom balkóne. Nie, nie  neplynuli kamsi do diaľky, ale priamo ku mne. Sprava od Muráňa sa hrnuli šedomodré mračná, pripomínajúce šík vojakov, tvrdošijne pochodujúcich. Zato vľavo, z hutníckej strany, stáli takmer bez pohybu slnkom presvietené mohutné snehovobiele oblaky a vytvárali siluetu, čarovnú postavu dieťaťa – anjelika so spojenými rukami.

A tak som si zašla po bublifuk, plakala som a bublinkovala. Môj syn miloval bublinky stúpajúce k nebu, keď sme boli sami doma, fúkala som mu bublinky a on sa smial a chytal ich.

Potom zrazu oblohou sa ženúce tmavé oblaky z temne modrej zdymoveli a rozplynuli sa, neskutočne rýchlo sa stratili. Kiež by sa tak stratili aj oblaky v mojom živote…

Bublinky na pozadí žiarivo bielych oblakov stúpali k nebu a hrali dúhovými farbami, bolo ich neskutočne veľa, veľa, veľa no čo vám poviem – teraz to už viem, najlepší bublifuk majú v Tescu.

 

Hej, už som zasa dole. Aj keď sa snažím zubami-nechtami udržať v pohode v prvý deň mojej dovolenky – strávila som ju vlastne pracovne, prednášala som. O pohode, ako sa v nej udržať. Musím sa udržať v pohode, pretože potrebujem zvládnuť prednášať ešte i v pondelok. A potom ma čaká budúca streda a pojednávanie s lekárkou, ktorá spôsobila smrť môjho syna, na krajskom súde na Polceste. Nie, nie, nie, nejdem o tom teraz písať viac, dám to v NKD 10. v utorok.

 

Dnešok bol vlastne pohodový, termínovaná práca dokončená, koncepcia poslaná – čo viac si môžem priať? Prednášalo sa mi dobre – chvíľu sme si rozprávali o strese, ako spoznáme že sme v nepohode a aké je to byť v pohode, aj ako sa do pohody môžeme dostať a chvíľu sme sa hrali s kartami (pravdaže nie so sedmovými, ani vešteckými – aj keď i tie mám doma a používam ich – by theway, dnes ma presviedčali o Veľkom človeku a prekvapivej správe. Nie, neviem čo to znamená a hej, pravdaže som zvedavá, ibaže už som sa naučila čakať, kým ich odpovede pochopím – a že sa nemýlia…). Tie dnešné „prednáškové“ ale boli karty terapeutické. A tak sme za chvíľu mali radostnú uvoľnenú náladu a videli sme svet trochu inými očami ako pred chvíľou….

 

Áno, veľa pracujem s emóciami. Ajpri akomkoľvek vlastnom rozhodovaní uprednostňujem srdce pred rozumom, ako ste už iste pochopili tí, ktorí môj blog čítate dlhšie. Pretože viem, že práve cesta srdca je tá správna. Rozum vie popísať, aký svet je, čo je alebo nie je pravdivé, ale nedokáže nám povedať, čo je správne. Nedokáže to za nás (alebo s nami) rozhodnúť. Rozum svet hodnotí, srdce ho objíma. A tak je to práve srdce, jeho tichý hlas, ktoré rozozná ten pre nás správny smer…

 

A ako sa môžeme dostať do pohody? Samozrejme, existujú rôzne formy relaxácií.

Takže pohoda, hovorí pomaly a láskavo môj tichý hlas. Každým výdychom viac a viac pohody. Dýchame a a uvedomujeme si, že zažívame každým výdychom viac a viac pohody. A v jednej chvíli, keď sa zhlboka nadýchneme a vydychujeme, vynára sa nám pred vnútorným zrakom nejaký mimoriadne dôležitý obraz, nejaké posolstvo podvedomia. Možno predstava, možno myšlienka, letmý záblesk, prinášajúci hlboké pochopenie niečoho pre nás významného a prínosného – čo možno pochopíme o hodinu, možno až ráno pri prebudení, alebo možno už teraz, v tejto chvíli… Uvoľnená radostná nálada, pohoda a hlboký pokoj, každým výdychom stále viac…

 

Dáme na záver ešte hru na jednu otázku?

No dobre, tak akú? Akú hudbu počúvam ja, keď som v nepohode?

Scarborough Fair v podaní Celtic Women, je to prekrásna balada. Mám pri nej pocit, že sa mi v mysli už-už vynorí niečo zabudnuté. Raz si na to spomeniem.

 

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 1.7.2016

 

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo najmenej 22 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8937328x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie