Založ si blog

AKO – havran 7. – Zlomky poznania

 

Viete si predstaviť, ako sa brodíte cestou plnou blata, v daždi, do poslednej nitky mokrí, a pokladáte to za zmysluplné, cítite sa spokojní – hoci nie ste vodník?

Hej, jasné, situácie životnej pohody si obvykle spájame s idylickými scénami – so slnečnými dňami, rovnou suchou cestou, prípadne zelenou trávou… Ibaže veci niekedy nie sú také, ako sa javia na prvý pohľad. A tak občas prídeme na to, že naše predstavy môžu byť nesprávne – a možno je dobré nemať žiadne rozumové úsudky, hodnotenia, len vnímať, prijímať celým srdcom. Je to i vaša životná skúsenosť?

A tak dnes niečo o životnej filozofii, spokojnosti v blate, divých sviniach, medveďoch a kuriatkach, aj o havranoch. Ako sa to tak dokopy poskladalo? Veď k tomu dôjdeme.

 

Začnime tou životnou filozofiou.

To, čo a kto je pre nás v živote dôležitý, o nás hodne vypovedá. Ja som si dnes bilancovala niektoré veci – a tak niečo z toho dám aj sem.

Pre mňa bolo v živote dôležité Byť, Niekam patriť a O niečo sa snažiť.

 

Takže Byť…

Byť pre mňa znamenalo úprimnosť a pravdivosť života – žiť deň za dňom svoj obyčajný ľudský život a uchovať si pohľad dieťaťa, uvedomovať si stále úžasnosť sveta (denne cestujem do práce a žijem v prírode, no každé ráno znovu a znovu ma dostanú okamihy splynutia s prírodou, vychádzajúce slnko, šum lístia.Hej, zrejme by som si porozumela hodnotovo skôr s aborigénmi, ako s modernou spoločnosťou západného typu – tiež pokladajú za dôležité snívať.

Úprimnosť a pravdivosť života však pre mňa nie je len radostnosť, ale aj nepredstieraný a nezastieraný plač za niečím či niekým pre nás dôležitým. Pozitívne zameranie pohľadu na rôzne veci môže človek podľa mňa riadne prehnať, ak to nevychádza zo srdca. Záchvat nespútaného smiechu u mňa i mojich dcér vyvolal kedysi jeden z dielov Zámeny manželiek z USA, kde pani s kŕčovitou radostnosťou vykladala, že je „najlepšou verziou seba“ a pokrikovala ustavične na všetkých okolo seba „si najlepšou verziou seba“(privádzala ich tým do zúfalstva)… Recesisticky sme potom v nasledujúcom týždni s dcérami využívali každú možnú aj nemožnú príležitosť a parodovali ju.

Byť pre mňa neznamená majetok, postavenie, ani vzdelanie. Hej, som typický rebelský Vodnár, takže ak si moju úctu nezískate svojou ľudskou stránkou, ako formálna autorita sa jej nedočkáte. A myslím si, že ľudia pachtiaci sa za titulom, majetkom či postavením tým v skutočnosti zakrývajú svoju malosť, svoje nízke sebavedomie. Ozaj veľkí ľudia sú pokorní a nepotrebujú sa „robiť vyššími“ falošnými schodíkmi. Ach, akože to Rúfus opäť raz výstižne  v Peckovi sprostáčikovi? …“až keď mu umieračik zvonil spoznali mnísi vzdelaní, že bližšie pravdy ako oni bol Pecko s dušou na dlani…“

 

Niekam patriť.

Vždy niekam patríme – ide o to, či sa stotožňujeme s tým, čo nás obklopuje, či sme šťastní tam, kde sme.  Takže ku komua kam patrím vo svojom srdci?

„Moja svorka“ – to sú moje deti. Moje dcéry sú ľudské, citlivé a majú zmysel pre humor. Som na ne hrdá, že sú samé sebou a trápi ma, že musia zažívať v živote niektoré veci… V mojej svorke sú aj ľudia mojej krvnej skupiny – bojujú za veci, ktoré pokladajú za správne a nesklopia hlavu.  A „moja svorka“ sú tiež všetci lúzeri „89“ – slabí, chorí, zadupávaní – za tých kopem a budem kopať do konca mojich dní.

A kam patrím? Jedno z miest, ktoré nosím v srdci, je park pri železničnej stanici v Poprade. Časť svojej divokej duše pred pár rokmi stratil, oklieštili ho a „scivilizovali“, no aj tak si tam dokážete nájsť v jeho zapadlom kúte lavičku, kde havrany a vrany (popri nich možno aj kavky a krkavce – odlíšim spomedzi krkavcovitých akurát tak havrana) krúžia ponad stromy a krákajú…  Krúžia a krákajú…. Milujem to miesto. Pôsobí to na mňa upokojujúco a dôverne známo, akoby sa mi už, už malo z pamäte vynoriť čosi dávno zabudnuté… Zakaždým, keď som v Poprade, zastavím sa tam.

A pravdaže, havran je moje šamanské silové zviera. Je úžasný,s jeho modrasto lesklým perím a múdrym pohľadom. Objavuje sa v mojom živote v rôznych situáciách, aby zameral moju pozornosť na niečo pre mňa významné, prináša poznanie či šťastné náhody, životné šance… Znie to zvláštne, viem, ale práve vysoko nepravdepodobné a nepredvídateľné udalosti tvoria základ takmer všetkého v našom svete (nie, nie je to môj nápad hodný pozornosti psychiatra, ale citát z knihy Čierna labuť od pozoruhodného filozofa Taleba). Plne s ním súhlasím, ku všetkému pre mňa dôležitému som sa dostala práve prostredníctvom takých udalostí.

 

O niečo sa snažiť.

To, o čo sa snažíme v živote, sú obvykle veci, ktorým veríme. Takže v čo verím?

Verím v dobro – stretávam veľa dobrých a láskavých ľudí.

Verím, že je dôležité mať spoľahlivé zázemie, domov.

Verím, že je dôležité mať nádej, aby sme mohli ísť životom.

Verím, že smrťou nič nekončí a existuje reinkarnácia.

A verím tiež, že život je ako voda. Má jej zázračnosť. Prenikne do každej bunky nášho tela, ak mu nastavíme tvár. Je prítomný a istým spôsobom neuchopiteľný ako voda. Kráčame ním, možno ako priezračnou horskou bystrinou, pokojne žblnkotajúcou, alebo možno ako riečnym prúdom, zakaleným blatom z úporného dažďa. A možno, ak si myslíme, že sa chránime pred kalnou vodou bezpečím domčeka, zistíme, že jeho strecha je plná diera a tak si kladieme otázku – spolu s Rúfusom, že –„lež čo s tou dierou? Naprší ňou veru a celý život spí sa v kaluži…“

Hej, život je ako voda…

 

Elena K. Ištvánová Predná Hora, 3.7.2016

 

P.S.:  A že čo to bol za nezmyselný príklad v úvode článku? Kto už by sa cítil dobre v blate a daždi? Nuž napríklad ja dnes – hubári to určite poznajú, navyše v lese bolo ticho a pokoj.

A tu je výsledok hoďky v lese. DSC_0253aaaŽivot v prírode má nielen svoje čaro, ale aj výhody v podobe húb – ak privriete oči nad tým, že diviaky rozryli lesnú cestičku cca 10 metrov od bytovky.  A že pri rannom behu cestou okolo Lubeníckej chaty dcéru s kamarátkou v utorok sprevádzal medveď, odvtedy behajú len tu hore, v areáli…

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003714x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie