Založ si blog

Na Konci Dní 11. – Ste na ťahu, pán generálny prokurátor

Sú v živote situácie, v ktorých sa musíme rozhodovať, voliť si z alternatív. Vedú nás pritom rôzne veci – často sú to vonkajšie okolnosti a možnosti, ktoré ovplyvňujú našu voľbu najviac, inokedy zodpovednosť a ohľad na iných, blízkych. Najsilnejšie voľby sú však tie, ktoré vyvierajú priamo z hĺbky nášho srdca. Takže dnes o životných voľbách, cene za ne a o tom, čo by mal urobiť generálny prokurátor.

 

Čo sú životné voľby?

Životné voľby sú situácie, v ktorých si vyberáme z možností a táto voľba nás posunie z nášho dovtedajšieho života niekam inam. Niekedy ich dôležitosť chápeme (výber štúdia, práce, partnera – čo pravdaže neznamená, že náš výber neprinesie i ťažkosti). Inokedy sa zdajú zanedbateľné, no zasiahnu do nášho života významne (skočíte na kúpalisku do vody a poškodíte si chrbticu, alebo sa s niekým stretnete raz v živote a hlboko vás to ovplyvní). Niekedy vieme už dlhú dobu, že si budeme voliť (výber štúdia, práce), často však voľby prichádzajú do nášho života náhle, nečakane a my sa rozhodnúť musíme.

 

Aké sú moje životné voľby?

Ako som žila a ako by som žila, keby žil Maroško, som písala opakovane (Odčítanie času 11. – Ako by som žila, keby…, aj v článku Odčítanie času 7. – Dievča, ktoré chcelo žiť tak šťastne). Viem tiež, ako by pokračovala moja cesta po smrti môjho syna, keby som nemala aj dcéry. Potrestala by som páchateľku za smrť môjho dieťaťa ihneď, bez hier na spravodlivosť. Chápem, že tento postoj zrejme nemôže plne porozumieť nikto, kto nezažil smrť svojho dieťaťa, ktorú niekto iný zavinil. Pokojne by som prijala trest, alebo by som zomrela, na tom nezáleží.

 

Aké sú voľby v prípade, že niekto zabije vaše dieťa?

Sú rôzne možnosti, jedno však nemôžete – nemôžete žiť život taký, ako ste ho žili doteraz. Páchateľ zabil nielen vaše dieťa, ale istým spôsobom aj vás. Preto sa vám po celý čas prihováram obrázkom náhrobného kameňa, ktorý pripomína, že je iné pochybiť presolením polievky a iné zabitím človeka, s trvalými následkami na život jeho blízkych.

Pokladám za chorú spoločnosť, ktorá umožní páchateľovi smiať sa do tváre rodičovi obete. Tak to bolo prednedávnom v USA v prípade pedofila, na ktorého sa vrhol zúfalý otec dievčaťa, ktoré pedofil utýral a skladoval v mrazáku (3.6.2016, pluska.sk v článku VIDEO: zúfalý otec sa v súdnej sieni vrhol na vraha svojej dcéry, ten sa mu vysmial do tváre ).

Pokladám za chorú spoločnosť, ktorá chráni práva páchateľov na úkor práv obetí a obete systémovo týra.Na nespravodlivosť a nesprávnosť v prístupe Slovenskej republiky som poukazovala v mojom blogu opakovane, aby som pomohla ďalším obetiam a nemuseli podstupovať to, čo som zažívala ja a moja rodina. Dva a pol roka prešlo od synovej smrti, no len teraz sa uzaviera proces s páchateľkou, od marca čakáme na začatie občianskoprávneho pojednávania vo veci odškodnenia, pretože tento štát neberie na obete trestných činov žiadny ohľad a neustanovuje povinné doriešenie náhrady škody v trestnoprávnom konaní, čo by riešenie veci skrátilo a zefektívnilo. A to ešte v našom prípade konali štátne inštitúcie rýchlo, sú obete pochybení lekárov, ktoré nemajú prípad uzavretý ani po 8 či viac rokoch. Páchateľ si v tomto štáte spokojne žije svoj život, dokonca aj naďalej pracuje, nemá najmenší dôvod snažiť sa vec ukončiť.

Dokážete si to predstaviť, že by ste takto trpeli po taký dlhý čas, v ustavičnej neistote a jatrení rany? V takej situácii nemožno upustiť od hnevu a smútiť za svojim dieťaťom (dobre viem, ako by mal proces smútenia prebiehať), pretože rana sa nemôže hojiť, ak vám v nej niekto ustavične babre. A hnev je jedinou silou, ktorá vám môže pomôcť pohnúť veci dopredu.

Som presvedčená, že situácia v tejto spoločnosti z hľadiska zbytočných úmrtí ľudí sa nepohne dopredu – nezlepší sa, kým aspoň jeden lekár nebude primerane potrestaný za smrť pacienta, ktorú zavinil.

 

Aká je voľba môjho srdca?

Nie je jednoduché rozhodovať o niektorých veciach v situácii, keď máte zodpovednosť za svoje deti. Musíte myslieť na tisíce detailov.

Maroško mal právo na život – a chcel žiť, tešil sa zo života. Odkedy zomrel, je to „celé zle“… Nepíšem o mnohých veciach, ktoré zažívam a robia zo života mne i deťom nočnú moru – načo aj? Snažím sa byť deťom oporou, zaistiť ich finančne ako vládzem, rozosievať humor a radosť, pokúšam sa kráčať dňami držaním sa úžasných okamihov a pohody. Ale zažívam chvíle hlbokého zúfalstva, príliš hlbokého.

Hej, včera nadránom som dopísala list pre generálneho prokurátora.

Nestačí mi, že páchateľka bola formálne uznaná za vinnú. Poukazujem na nesprávnu kvalifikáciu skutkovej podstaty trestného činu a jeho zjavnú neprimeranosť. Žiadam ho, aby podal mimoriadne dovolanie – aby táto spoločnosť potrestala páchateľku nielen formálne, ale aj reálne, aby bolo zadosťučinené spravodlivosti.

Vyčkám na jeho odpoveď.

Takže – ste na ťahu, pán generálny prokurátor. Nielen v mene môjho syna, ale v mene všetkých obetí trestných činov – lekárskych pochybení na Slovensku.

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 12.7.2016

 

P.S.: NKD 11. a záverečný. Ale čas čakania na odpoveď prokurátora si skrátime ešte jednou jedenástkou…

 

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8938588x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie