Založ si blog

Nahlas 6. – Maďari dnes rozhodujú o migrantoch i o sebe. . .

Maďarské referendum o tom, či chcú občania Maďarska prijať alebo odmietnuť migračné kvóty určené Bruselom, má z môjho pohľadu výsledok jasný. Nie je preto vonkoncom potrebné dumať nad tým, či občania rozhodnú „áno“ alebo „nie“. Predpokladám výsledok odmietajúci kvóty.

Dnešný blog zamerajme na príčiny toho, že výsledok prebiehajúceho maďarského referenda bude jednoznačný.

Referendová otázka…

Aká bola otázka premiérom Orbánom vyhláseného maďarského referenda zrejme všetci vieme, ale pre istotu si ju zopakujeme:

Chcete, aby Európska únia mohla nariadiť povinné presídlenie osôb bez maďarského občianstva do Maďarska bez súhlasu maďarského parlamentu?“

O čom je problém…

Problém odmietania migrantov nie je o neľudskosti a fašizme. Je o reálnej nemožnosti zladiť islamskú a európsku kultúru, hodnoty a životný štýl, aj o neochote migrantov prispôsobiť sa životu v krajine, od obyvateľov ktorej očakávajú pomoc. V krajinách, kde sa prisťahovali pred desiatkami rokov sa doteraz neprispôsobili, práve druhá a tretia generácia prisťahovalcov sa javí ako problémovejšia než samotní „prvogenerační migranti“.

Súčasné riziká, súvisiace s migrantmi doteraz vpustenými do Európy, sú už natoľko vysoké, že bezpečnostní experti varovne hovoria o zdravotnej, bezpečnostnej i spravodajskej časovanej bombe a poukazujú na potrebu úplne uzavrieť hranice Európy.

Otvorene hovorím o tom, že bude potrebné reálne zhodnotiť svoje sily pomoci krajinám, ktoré ich obyvatelia opúšťajú kvôli chudobe. Myslím, že tieto krajiny samotné by mali začať robiť reálne opatrenia, aby sa situácia zmenila, medziiným aj obmedziť extrémnu pôrodnosť, efektívnejšie riadiť štát a hospodárstvo v ňom.

 

Postoj Európskej komisie…

Myslím si, že postoj Európskej komisie je veľavravný. Opakovane Maďarom „odkázali“, že pre nich nie je maďarské referendum záväzné – nech budú jeho výsledky akékoľvek – a nijako to ich rozhodnutie neovplyvní. Zjavne si nevážia maďarských občanov a ich názory, myslia si, že sú už „nadštátom“.

Nuž, Maďarsko je ešte stále suverénny štát, takže o tom, koho na svoje územie príjme, si naozaj nemusí dať porúčať od bruselských úradníkov. Pravdaže, potom bude musieť pochopiť, že referendom nič nekončí…

Preto ich výsledok môže byť víziou a nádejou i pre nás.

Referendom nič nekončí…

Referendom, ktoré sa večer uzavrie, sa naozaj nič neskončí. Ani nevyrieši. Budú potrebné ďalšie kroky – ale referendum rozhodne o tom, aké kroky to budú.

Ak prevládnu hlasy „vítačov“ – v čo neverím – Maďarsko sklopí poslušne uši a začne sa ulicami rozliehať „Allah Akbar“. Ak Maďari vyslovia nesúhlas s kvótami, nevyhnutne sa pustia do budúcnosti bez Európskej únie a politicky motivovaných bruselských rozhodnutí, devastujúcich „nerovnocenných členov rovnocenného spolku“ ekonomicky, politicky, sociálne, aj morálne. Pretože nemôžu fungovať ako „mačkopes“, ktorého národ odmietne kvóty a potom mu ich nedobrovoľne nadelia.

Referendum preto začne cestu odchodu z Európskej únie pre Maďarsko – je potrebné si to pomenovať pravdivo..

 

Záverom…

Maďari dnes rozhodujú o migrantoch, o sebe – a možno tak trochu i o nás…

 

Elena K. Ištvánová     Predná Hora, 2.10.2016

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8985115x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie