Založ si blog

Slová šepkané vo vetre 10. – O šťastí. . .

 

Silné príbehy nás chytia za srdce, hovoria o ľuďoch, ktorí dokázali byť šťastní a žiť zmysluplne. A my máme vďaka nim šancu opäť prehodnocovať svoje priority a zmúdrievať. Pretože šťastie, o ktorom je dnešný blog, k nám neprichádza zvonku, len našim zmúdrením. A kto z nás by nechcel byť šťastný?

Takže dnes budeme hovoriť nielen o šťastí, ale aj o silných príbehoch, konkrétne o jednom z nich. Je o živote Dávida Menascheho a jeho odkaze. Toľko k dnešnému blogu – vstúpme doň…

 

S čím sa spája šťastie…

Fúha, to je ťažká otázka, však? Mnoho ľudí by zrejme hovorilo o tom, že šťastie sa spája so všetkým tým, čo majú – že majú dostatok peňazí, dom, majetok, auto, dobrú prácu. Ibaže to všetko môžeme mať a vonkoncom nemusíme byť šťastní…

Iní zasa stavajú svoju predstavu šťastia na láske a na vzťahoch k blízkym ľuďom – rodine, partnerovi a deťom.

Nuž, láska k deťom je to najčistejšie, čo v živote máme, sú súčasťou nášho života navždy a sme šťastní, že ich životom sprevádzame. Je to jeden silný kúsok v mozaike nášho životného šťastia.

A tak je to i partnerstvom, určite je tiež zmysluplným kúskom v životnej mozaike šťastia, ak nájdeme dôveryhodného partnera, s ktorým si dokážeme vytvoriť kvalitný vzťah. Možno o tom napíšem v Dúhovo, v rámci červenej farby, ktorá lásku symbolizuje.

A takto by sme mohli pokračovať hodne dlho. Pretože niektorí vidia predstavu šťastia v tom, že  majú zmysluplnú prácu, v ktorej sa realizujú (čo ja pokladám za kompenzačný únik), vieru v Boha,či kadečo iné. Môžu to byť všetko časti mozaiky zmysluplnosti nášho života, ale nie jediná veľká skladačka s názvom „naše zaručené životné šťastie“.

 

A čo pokladám za šťastie ja?

Nuž, ja si myslím, že šťastie sú zdanlivé maličkosti. Je to naše rozhodnutie a aj naša schopnosť „vedieť sa tešiť v tejto chvíli“. Vnímať nádherné okamihy života – celým svojim srdcom sa na chvíľu nastaviť na východ slnka a prežívať ten okamih naplno. Ale takou chvíľou môže byť i vyprážanie chleba vo vajci, ak sa sprítomnime a užívame si tú chvíľu v pohode…

Takže šťastie je pre mňa obyčajný život, také čisté radosti nášho života. Je o schopnosti byť vďačný, mať úctu a zmúdrievať. Myslím si, že tie veci sú navzájom prepojené a nejde jedno bez druhého, či tretieho.

Už ani neviem, ktorý múdry filozof povedal, že načo pôjdete meditovať do jaskyne, keď si tam so sebou zoberiete seba. Ach, hej, s tým sa plne stotožňujem.

 

Malo to zmysel…

Dáme zasa raz jednu úžasnú knihu. Táto sa volá Malo to zmysel od Dávida Menascheho. A je o úžasnom človeku, ktorý bol aj múdrym a láskavým učiteľom. Je to autobiografický príbeh o tom, ako Menasche žil, ako bojoval šesť rokov s rakovinou mozgu, pričom prišiel o zrak, o spomienky, aj o pohyblivosť. Snažil sa učiť kým vládal, no keď už musel zanechať svoju profesiu, rozhodol sa prerušiť liečbu a spravil triedu priamo zo svojho života.  Vybral sa na cestu Amerikou a navštevoval svojich bývalých študentov, pretože chcel pochopiť, či ovplyvnil nejako ich život.

O tom, že im ako učiteľ dokázal dať „kus svojho srdca“ (hoci pôvodne vôbec neplánoval byť učiteľom) svedčí podľa mňa i tá skutočnosť, že keď uverejnil na facebooku túto svoju výzvu, do 48 hodín sa mu ozvali jeho bývalí študenti z viac ako päťdesiatich miest a ponúkli mu podporu v tomto pláne. Podarilo sa mu, ťažko chorému a slepému, precestovať takto trinásťtisíc kilometrov a navštívil stovky svojich bývalých študentov. On sám to zhodnotil slovami, že hoci ho opustilo šťastie, má veľa vecí, pre ktoré sa oplatí žiť, do posledného dychu.

V jeho zozname priorít figuruje na prvom mieste sila v zmysle vydržať a zvládnuť veci, ktoré nám prichádzajú do života. Druhou je oddanosť niekomu a niečomu.  Treťou jeho prioritou je dobrota, láskavosť.

A bol natoľko múdry, že dokázal byť hlboko vďačný – v závere knihy ďakuje všetkým svojim bývalým študentom a dúfa, že ich naučil aspoň zlomok toho, čo oni naučili jeho…

Áno, jeho život mal zmysel…

 

Citát z knihy, ktorý sa mi páči…

„Človeku sa niekedy splnia sny, o ktorých ani nevedel.“

(Alice Seboldová)

Hej, rozumiem si s týmto citátom. Možno aj vy?

 

Záverom…

Silné príbehy sú tým, čo dáva životu zmysel. Sú spôsobom, ako sa vyrovnáme s bolesťou, strachom, smútkom a kadejakou životnou nepohodou. Sú tiež o tom, že ak nám nejaká udalosť (a je jedno či je to vážna choroba, smrť blízkeho či čokoľvek iné) zoberie minulosť a aj budúcnosť, nemôže nám zobrať prítomnosť, ak to sami nebudeme chcieť.

V nej sme ešte tu a môžeme sa dívať na východ slnka a letiace oblaky, načúvať v tme šum vody vo fontáne, stretnúť ježka večer cestou z práce, snívať, kŕmiť túlavé mačky, písať, vyprážať chlieb vo vajci, alebo robiť čokoľvek iné, čo chceme, čo nás baví a má pre nás zmysel. Svet je plný silných príbehov…

A hej, i zomrieť sa dá zmysluplne. Ach, pravdaže, Seneca je mi blízky…dsc_0343 dsc_0339

 

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 26.10.2016

 

P.S.:   Silnými príbehmi žijeme ďalej, v pamäti iných sa nesú ako listy vo vetre…

 

 

 

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,849
Celková čítanosť: 8981665x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie