Založ si blog

Otvorene 8. – Hanba Slovenska. . .

 

Nie, teraz  ani netušíte, o čom idem dnes písať. Veď hej, pod týmto názvom sa môže skrývať u nás, na Slovensku, veru kadečo. Je to smutná skutočnosť. Dnes sa však za ním skrýva spôsob, akým Slovenská republika pristupuje ku jednému veľkému problému v zdravotníctve – nozokomiálnym nákazám. Že vám to nič nehovorí? Nuž, malo by, radšej by veru malo. Veď čítajte a pochopíte, že prečo…

Takže v dnešnom blogu zameriame pozornosť na nozokomiálne nákazy a na to, ako k nim pristupujú vo svete a u nás, na Slovensku.

 

Nozokomiálne nákazy – čo to je?

Inak ich volajú aj nemocničné nákazy. Presnejšie pomenovanie by bolo  nákazy spojené s poskytovaním zdravotnej starostlivosti (po anglicky: Health care-associated infection – HAI), pretože môžu vzniknúť aj pri jednodňovej chirurgii, ambulantnej, dlhodobej alebo domácej ošetrovateľskej starostlivosti a pod., teda nielen v nemocnici.

 

Sú u nás nozokomiálne nákazy mimoriadnou hrozbou?

Deje sa niečo hrozné? Nuž, nie je to nič svetovo unikátne, takéto nákazy sa vyskytujú aj vo vyspelých krajinách, kde je zdravotníctvo na celkom dobrej úrovni.

Podrobne o nich píše napríklad článok Ochorieť môžete aj pri liečení. Pred vážnou nákazou neochráni ani nemocnica zo dňa 20.10.2016  (http://aktualne.atlas.sk/slovensko/zdravotnictvo/ochoriet-mozno-aj-pri-lieceni-nakazy-striehnu-nemocniciach.html)

Kým podľa medializovaných údajov v Nemecku z 19,2 miliónov pacientov, ktorých vlani hospitalizovali v nemeckých nemocniciach, sa ich nakazilo asi pol milióna a 15-tisíc následkom podľahlo.

Oficiálne zdravotnícke zdroje hovoria, že na Slovensku je výskyt týchto nemocničných nákaz nízky, (štatistiky Úradu verejného zdravotníctva zaznamenali u nás v minulom roku 9 094 prípadov nemocničných nákaz). Pokiaľ ide o úmrtia na tieto nákazy, v roku 2013 ich u nás zaevidovali 56, o rok neskôr 71 a vlani 62. Ako však pripomína Úrad verejného zdravotníctva v citovanom článku, ide len o orientačné čísla a nie sú obrazom ich skutočného výskytu u nás.

Nozokomiálne nákazy sú ukazovateľom úrovne zdravotníckeho zariadenia, prevencia spočíva najmä v dôslednej hygiene. Dodržiavanie týchto opatrení kontrolujú i regionálne úrady verejného zdravotníctva. Experti sú však presvedčení, že až tretine nemocničných nákaz by sa dalo vyhnúť, keby sa kládol väčší dôraz na hygienu

 

 

Nozokomiálne nákazy sú hrozbou…

Podľa údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), nemocničné ochorenia môžu mať horšie následky ako 32 iných infekčných ochorení dohromady (ako chrípka, hepatitída A, B a C, tuberkulóza či HIV).

Ako upozorňuje citovaný článok – väčšina nemocničných nákaz pripadá na týchto šesť chorôb: infekčný zápal pľúc, infekcia močových ciest, zápaly po operačných zákrokoch, hnačkové ochorenia, otrava krvi a sepsa novorodencov.

 

Záverom…

Takže na rovinu  a otvorene – nozokomiálne nákazy sú hrozbou, ale ich zlá evidencia v zdravotníctve je hrozbou ešte väčšou…

Pravdivé pomenovanie problému je namieste. Ak ste to doteraz nepochopili, poviem to „úplne po lopate“ – je to  naozaj hanba, že Slovensko nemá pravdivé oficiálne štatistiky o nozokomiálnych nákazách.

Položme si otvorene a nahlas otázku, kto za to zodpovedá. A je to nielen otázka zodpovednosti, ale aj dôveryhodnosti – ako môžeme veriť zdravotníkom akúkoľvek informáciu, ak nie sú schopní čestne sa priznať ku chybe???!

 

 

Elena K. Ištvánová   Banská Bystrica, 8.11.2016

 

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004198x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie