Založ si blog

Ariana 6. – Keď cítite zlatú reťaz. . .

No, dnes  toho nenapíšem veľa. Som smutná, smutná, smutná a navyše i prepísaná, písala som dnes kadečo, pred chvíľou som nahodila i blog na Blogoviny.sk. A teraz ešte pár slov tu.

Ale niekedy ani nie je treba veľa slov, stačia tie pravé…

Takže dnes pokračujem v úvahe o intuícii a o srdci, pretože je centrom nášho života, a to  i doslovne, fyzicky.

Intuícia…

Ak sa bavíme o intuícii, je dobré vedieť, že o nej hovorili mnohí múdri ľudia. Že o nej hovoria, pretože ju používajú ako neoddeliteľnú súčasť svojho života. Pretože rozumný človek chápe, že ak existuje racionálne, existuje aj iracionálne.

Rozum hodnotí a posudzuje veci, srdce ich prijíma. Ak používame svoj rozum, stane sa niečo, čo očakávame a vieme vysvetliť – ak používame svoju intuíciu, deje sa niečo neočakávané, čo nás presahuje. Vtedy „sme v súlade so sebou a riešenia prichádzajú odinakiaľ“ ako hovorí Osho.

Riešenia skrátka prichádzajú samé, keď vnímame niečo, čo je viac ako my – lebo tie správne riešenia nie sú naše, nami teraz práve vymyslené, sú kdesi tam hore zapísané a len k nám prichádzajú, pretože veci sa majú správne udiať určitým spôsobom, vpísaným do knihy osudu – „tak to má byť…“.

 

Osho…

Aj Osho hovorí, že intelekt rieši veci nepoznané a intuícia veci nepoznateľné, čo môžeme cítiť, ale nie vysvetliť. Podľa neho ľudia srdca – umelci, básnici, spisovatelia, tanečníci, herci – sú ľudia iracionálni – a myslím, že rozhodne nemožno povedať, že by boli menejcenní oproti matematikom… Racionalita a iracionalita sú len dve stránky jedného a toho istého sveta – a rovnako cenné stránky.

Pritom intelekt je ľudský, analyzuje, náš svet funguje cez intelekt. Ibaže náš dych, náš život – je prepojený so srdcom, to ono riadi životné funkcie. Osho samotný oddeľuje inštinkt ako fyzický aspekt a intuíciu, ako aspekt duchovný.

Upozorňuje, že v modernej spoločnosti bolo srdce popreté (mimochodom, Osho tvrdí, že muž predstavuje hlavu a žena srdce. Podľa neho srdce musí dostať rovnakú príležitosť k rastu ako hlava, pretože popretie srdca predstavuje popretie ženy – a kým mužom srdce nebude prijaté, nemôže byť prijatá ani žena).

Život je spojený so srdcom – ako som už spomenula v úvode, bez srdca neprežijeme fyzicky, ale ani duchovne.

Čokoľvek zmysluplné môže vyrásť v našom živote jedine prostredníctvom srdca. Zakaždým, keď vo svojom srdci niečo naozaj hlboko, opravdivo cítime, okamžite nás to transformuje, stane sa z toho čin. Pretože skutočné cítenie znamená angažovanosť, záväzok, ktorý si dobrovoľne vytvárame….

Je ako zlatá reťaz v našom srdci, svietiaca na cestu ako kompas, ak ideme tým správnym smerom…

Ak si chcete cvičiť intuíciu…

Ak si chcete cvičiť intuíciu, zavrite oči a predstavte si obraz pred svojim vnútorným zrakom. Dýchate pomaly a pokojne – a ten obraz sa vám môže vynoriť sám, alebo si nejaký obraz pred svoj vnútorný zrak privolajte.

Napríklad ak vnímate obraz lode, ktorá pláva na more a vy stojíte na brehu, Čo vám ten obraz hovorí? A vybavte si pocit, ktorý s tým súvisí… Smútok, hnev, alebo čo cítite…?

Záverom

Ach, áno, k tomu srdcu – je jedno pekné africké príslovie

„Je to  srdce, ktoré rozdáva, ruky už len dávajú…“

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 29.11.2016

P. S.: Tento kvet sa volá nocovka. Má čarovnú, opojne sladkastú vôňu, neskutočne jemnú.   Trochu z nej vám posielam, takto…

 

dsc_0247

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9006789x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie