Založ si blog

Ariana 9. – Vďačnosť

„Vďačnosť je spomienka srdca.“

                                          Romano Guardini

 

 

 

Na čo je nám vďačnosť v živote?  Oplatí  sa byť vďačný? A za čo všetko by sme mali byť vďační? O tom hovorí dnešný blog.

 

Byť vďačný…

Na čo je dobrá vďačnosť v živote? Jasné, že môže zlepšiť vzťahy s inými ľuďmi, ak oceníme, čo pre nás robia. Ale nie je to najpodstatnejšie. Vďačnosť prináša do života radosť nám samým –  pretože vidíme vo svojom živote veci, za ktoré sme vďační, t. č. sme s nimi spokojní, majú pre nás zmysel, tešíme sa, že tam sú (alebo boli). Vďačnosť nás samých teda obohacuje, robí pre nás svet krajším a radostnejším.

Príbeh…

Možno poznáte ten príbeh, ktorý uvádza Anthony de Mello v knihe Minúta múdrosti.

v ktorom sa chlap sťažoval Majstrovi, že sa tlačí v jednej izbe so ženou, deťmi a svokrovcami. Ibaže tak to dopadne, keď sa sťažujete múdrym ľuďom – že vám naozaj pomôžu. Aj v tomto prípade to tak bolo. Majster mužovi odporúčal, aby si vzal kravu, kozu, 6 sliepok a ubytoval ich u seba. Po týždni dobehol muž zúfalý a Majstrovi povedal, že doma sa to nedá vydržať, je tam hluk a smrad. Majster mu povedal aby všetky zvieratá dal preč. Na druhý deň muž pribehol a žiaril šťastím, náš domov je úžasné miesto, to ticho a čistota… povedal.

 

Úžasná kniha…

Dnešná úžasná kniha je jednou z tých, pri ktorých som pri čítaní ronila slzy (čo zasa ale u mňa nie je až taká vzácnosť, viem sa hodne vžiť do toho, čo čítam, prežívam to).

Je to kniha o jednej úžasnej bytosti – kocúrovi menom Dewey a volá sa, pravdaže, Dewey – kocúr v knižnici. Autori Vicki Myronová a Bret Witter opísali skutočný príbeh, ktorý sa odohral v Spencerovej verejnej knižnici v štáte Iowa.

Knihovníčka v jedno zimné ráno našla malého túlavého kocúrika s omrznutými labkami, ktorého ktosi vhodil otvorom na vracanie kníh. Kocúrik sa stal mimoriadne citlivým spoločníkom čitateľom a získal si v knižnici všeobecnú obľubu. Jeho popularita však prerástla za 19 rokov jeho života nielen knižnicu, ale i mesto a hranice štátu, stal sa presláveným v celej Amerike. To je ľahko pochopiteľné, veď kto z nás by nechcel, aby mu niekto trpezlivo načúval, aby mu niekto venovali svoju výlučnú pozornosť, kocúr Dewey to vedel.

Je to úžasný príbeh – myslím, že mnohí ľudia mohli byť a iste podaktorí aj boli vďační za to, že Deweyho im osud poslal do cesty.

Vďačnosť za to, koho nám osud poslal do cesty…

Nuž, nie sú to vždy úžasné bytosti, ktoré nám osud pripletie pod nohy, ale naučiť nás mnohému i tak môžu.

Nejdem teraz bilancovať za koho a čo všetko som vďačná životu – to by som dnes nezvládla. Dáme za čo som dnes vďačná.

Za čo som dnes vďačná?

Mala som náročný deň, súdne pojednávanie za syna a poplakala som si, lebo som zasa raz musela počúvať ako bolestne umieral a výhovorky zástupcu revúckej nemocnice, ako nič nezavinili.

Som vďačná sama sebe, že som sa nedala týrať donekonečna tými rečami a nakoniec som zo súdu predčasne odišla s tým vyjadrením, že slušný človek, ak spraví chybu, tak si ju prizná, ospravedlní sa a snaží sa zmierniť dopad svojej chyby. Oni sa ale len vykrúcajú napriek množstvu znaleckých posudkov. A čo je zlé – ak si nepriznajú chybu, môžu ju zopakovať.

Som vďačná kolegyni za „terapeutický medový čaj“. I za večerný odvoz  k autobusu, vrátila sa pre mňa, aby som neťahala ťažké tašky s nákupom k autobusu.

Ale hlavne  som dnes  vďačná, že som to prežila. A tak som predovšetkým vo svojom srdci naozaj hlboko vďačná dvom ľuďom, ktorí mi svojim spôsobom v tom  hodne pomohli  – lebo moje úvahy v celom prípade pred časom nenaberali dobrý smer. Nebudem ich menovať, beztak ich nepoznáte – respektíve tomu prvému poďakujem len v duchu a pomenujem len toho druhého, kto mi pomohol, keď už som bola „nalomená“ k zmene – takže, Zdenka, Tebe som poďakovala osobne minulý mesiac – a teraz aj takto.

A ešte som dnes vďačná, že mám také úžasné deti. Sú moc statočné.

Záverom…

Nie, žiadna hra na jednu otázku.

Začala som citátom a aj ním skončím. Dáme toho istého autora Romana Guardiniho, ako v úvodnom citáte „Čím čistejšie je tvoje srdce, tým jasnejšie svieti slnko.“

Áno, pravdaže, ak sme hlboko vďační, svet skrásnie.

Elena K. Ištvánová    Predná Hora, 5.12.2016

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8983916x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie