Založ si blog

Územie anjelov 11. – O hviezdach a bláznoch

Viete, čo majú hviezdy a blázni spoločné? Že nie? Ani ja. Po mojom dnešnom blogu to už budeme vedieť. Možno to spolu pochopíme.

A o čom ešte dnešný blog bude? Pôvodne som dnes plánovala písať blog iný. Ibaže niekedy sa v živote veci dejú nie tak, ako ich my sami rozumovo plánujeme, a ja som sa naučila svoje nenáhodné náhody prijímať. Dnešok je však zvláštny deň. Neviem prečo, ale je – zlatohviezdičkový. No je to na zbláznenie – pocit, keď viete, že niečo je dôležité, ale neviete, že prečo. Stáva sa to niekedy aj vám?

Takže výnimočnému dnešku výnimočný blog – uzavierací jedenástkový, navyše uzavieram sériu s názvom Územie anjelov – to bol môj bláznivo veľký životný sen, fantastický projekt, celoživotne napĺňajúce poslanie i existenčné zaistenie,  ktorý som túžila realizovať.

O tomto všetkom dnes .

 

S tou výnimočnosťou dneška…

Stalo sa vám niekedy, že ste videli zlatisté iskriace hviezdičky? Nie hviezdy na oblohe, nie hviezdičky pred očami, ale trblietavé hviezdičky, víriace v priestore?

(Vsuvka pre zlomyseľných cynikov – nepijem alkohol ani kávu, z liekov neberiem dokonca ani antibiotiká, ktoré by som teraz zrejme brať mala, nemám vysoké teploty, neiskria nám zásuvky, ani sa mi nemihalo pred očami z nízkeho tlaku.)

No mne dnes trblietavé hviezdičky blikali v rohu izby, pri pohybe hlavy krúžili za mnou a keď som zavrela oči, odkiaľsi zhora sa sypali na moju hlavu a plecia, stávali sa súčasťou mňa. Zlatohviezdičkovo zvrtlo moju dnešnú tému z fanatizmu a teroristov na hviezdy a bláznov. Preto teraz hviezdy, blázni, hviezdy a blázni… A intuícia…

 

Intuícia…

Začnime intuíciou. Intuícia je vnútorná múdrosť. Jej tichý hlas nám našepkáva ten správny smer. Niekedy je taký tichý, že mu nenačúvame. Sila intuície alebo jasnozrivosť je však naozaj múdry vnútorný hlas.

A predstavte si, ja som dostala predvčerom knihu Jasnozřivost od Belindy Grace  (v rámci dodatočného vianočného trojdarčeka) – určite to nie náhodné, možno sa v intuícii mám zdokonaliť? Nečítam ju ešte, mám teraz priveľa časovo limitovanej práce, ale moc sa na to čítanie teším.

Intuíciu v živote používam, som hodne intutívny človek. Ukážem vám, ako funguje moja intuícia v  praxi.

Vynoril sa mi názov dnešného blogu – a tak ho píšem. Potom nad ním uvažujem. Rozumiem – hviezdy boli jasnou inšpiráciou, a tí blázni? – kto je blázon – ja?, je tam množné číslo, my blázni, t. j. minimálne dvaja blázni? možno preto, že je to také bláznivé, a možno aj pre niečo iné, uvidíme?

Privriem oči a hviezdičky sú opäť tu. Pocit prepojenia s čímsi veľmi silným, cez hranicu času – neviem…

 

O hviezdach…

Milujem hviezdy, rada sa dívam na nočnú oblohu. Ale takých nás je veľa, však? Miliardy hviezd, žiariacich v hĺbke vesmíru – zdanlivo rovnaké svetielka na temnom nebi, no v skutočnosti každá z nich jedinečná. Mňa pohľad na nočnú oblohu vždy privádza k pocitu hlbokej pokory, že sú veci oveľa väčšie ako my a riadia náš osud… A ku hlbokej úcte k životu.

 

O bláznoch…

Milujem bláznov. Dvojakých.

Tých prvých, ktorých spoločnosť označuje ako bláznov v zmysle duševnej choroby, deficitu a odsúva na okraj – postihnutých ľudí, autistov, za nich som kopala v mojom blogu.

Aj tých druhých bláznov, ľudí bláznivo životne odvážnych, ktorí dokážu úprimne plakať, aj sa úprimne smiať. Dokážu žiť v každom okamihu, usmievať sa životu a smiať sa smrti, napriek hlbokej úcte k nej. Vidieť svet srdcom – zázračne, aký naozaj je. Veriť svojmu srdcu a milovať bez predsudkov. Kráčať za svojimi snami s natoľko silnou vierou, že sa tie sny plnia. Nebáť sa byť sami za seba, jedinečne – hlboko pravdivo, na nič sa nehrať, bezpodmienečne prijímať.

Tí, ktorí dokážu byť, kráčať a veriť. To je moja krvná skupina.

 

O hviezdach a bláznoch…

 

Viete, čo je v živote najväčšia odvaha i najväčšia sloboda zároveň?

Byť blázon.

Pretože iba oni žijú srdcom a načúvajú intuícii. Pretože iba oni sú schopní bezhranične byť, kráčať, aj veriť.

Hviezdy a blázni sú pre mňa neskutočne úžasná kombinácia. Jedinečná.

 

Hm –  a už viete, čo majú hviezdy a blázni spoločné?

 

Ach, veď hej, jedinečnosť.

 

 

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 18.1.2017

 

P. S.: To je tá najšťastnejšia životná hviezda – byť, kráčať, veriť.

A hej, tuším Buddha povedal, že more má vždy chuť soli a pravé učenie má vždy chuť slobody..

Takže podľa mňa v živote sa najviac naučia práve blázni….

 

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8939038x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie