Založ si blog

eLENA 5. – Aby mu nebolo smutno. ..

O, nie, nie, nie. Breivik zasa raz skúša, kam až siaha ľudská hlúposť. Nie ľudské práva, lebo tie majú hranice jasné.  Takže o tom dnes v mojom blogu…

 

Hlúpe očakávania…

Hlúpe očakávania sú v živote zdrojom mnohých problémov, až tragédií. Nepochybne medzi hlúpe očakávania môžeme zaradiť i predstavu, že ak sa budeme správať láskavo k Breivikovi, Breivik sa polepší.

Breivik sa nepolepší. Nie je schopný cítiť súcit. Breivik je psychopat. A polepšenie psychopata je asi také pravdepodobné, ako že dážď začne pršať zo zeme do neba. Je to skrátka proti logike, proti zdravému rozumu i proti realite.

Jeho nápravu je rovnako absurdné očakávať, ako  keď očakávame, že nás nezožerie lev, lebo sme ho nezabili my. On nerozumie reči súcitu, ohľaduplnosti, empatie. Je krajne egocentrický – „já, já, já, jenom já…“.

Predvádza sa.

A my ho v jeho narcizme a sebasústredenosti podporujeme. Má kopu výhod, média preberajú jeho fotografie s „hajlovaním“. Raz za pol roka nabehne do súdnej siene, aby si spestril život, veď prečo nie a začne poukazovať, aké on má nenaplnené práva…

Ozaj sme padli na hlavu? Som jednoznačne proti takto choro chápaným ľudským právam.

Som za to, aby v médiách pri akejkoľvek správe o ňom bola len začiernená fotografia, pretože práve to je najväčší trest pre egocentrického psychopata.

 

Polepšenie…

Na „polepšenie“ po nejakom zlom čine musí u človeka existovať hranica v prežívaní, myslení a správaní:

  • páchateľ musí sám prijať, že spraviť niečo zlé a mať pocit hanby a viny. Breivik nič také nemá.
  • páchateľovi musí byť ľúto obete, súcitiť s ňou, Breivik nič podobné nezažíva,
  • páchateľ musí pomenovať otvorene, že to on obeti ublížil a že mu to je ľúto. Breivik to tak nevidí.

Breivik neľutuje svoj čin. Jediné, čo ľutuje, je to, že nepostrieľal viac obetí. Jeho nápravu je rovnako absurdné očakávať, ako  keď očakávame, že nás nezožerie lev, lebo sme ho nezabili my.

 

Breivik a ľudské práva….

Breivik i každý páchateľ by mal mať len toľko ľudských práv, koľko ľudských povinností akceptuje.

Krucinál, uvažuje vôbec niekto z tých zástancov ľudských práv Breivika, ako asi toto jeho vymáhanie „ľudských práv“ pôsobí na príbuzných jeho obetí?

Má celu o rozlohe 30 metrov štvorcových, s televíziou a hernou konzolou, s bežeckým pásom. Od súdneho pojednávania v lete minulého roka s ním dozorcovia hrajú karty. Rozprávajú sa s ním každú hodinu. Sám si varí kávu i jedlo. A ešte i tak nie je spokojný.  Cíti sa izolovaný a chce viac komunikácie.

No tak ja mám návrh – nech  „chudáka Breivika“  navštevujú príbuzní jeho 77 obetí. Môžu mu rozprávať, ako sa spoločnosť stará o ich pocity, ich práva a akú pomoc po tom jeho čine poskytuje im.

 

Záver…

Ja sa hanbím za to, kam v európskej spoločnosti zašlo chápanie „ľudských práv“, zvrhlo sa na frašku.

Takto ponímané ľudské práva stratili rozmer etiky a morálky. Pretože ak v ľudskej spoločnosti práva páchateľa dominujú nad právami jeho obetí, tak v nej je niečo naozaj zhnité.

 

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 19.1.2017

 

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9302270x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív