Založ si blog

eLENA 5. – Aby mu nebolo smutno. ..

O, nie, nie, nie. Breivik zasa raz skúša, kam až siaha ľudská hlúposť. Nie ľudské práva, lebo tie majú hranice jasné.  Takže o tom dnes v mojom blogu…

 

Hlúpe očakávania…

Hlúpe očakávania sú v živote zdrojom mnohých problémov, až tragédií. Nepochybne medzi hlúpe očakávania môžeme zaradiť i predstavu, že ak sa budeme správať láskavo k Breivikovi, Breivik sa polepší.

Breivik sa nepolepší. Nie je schopný cítiť súcit. Breivik je psychopat. A polepšenie psychopata je asi také pravdepodobné, ako že dážď začne pršať zo zeme do neba. Je to skrátka proti logike, proti zdravému rozumu i proti realite.

Jeho nápravu je rovnako absurdné očakávať, ako  keď očakávame, že nás nezožerie lev, lebo sme ho nezabili my. On nerozumie reči súcitu, ohľaduplnosti, empatie. Je krajne egocentrický – „já, já, já, jenom já…“.

Predvádza sa.

A my ho v jeho narcizme a sebasústredenosti podporujeme. Má kopu výhod, média preberajú jeho fotografie s „hajlovaním“. Raz za pol roka nabehne do súdnej siene, aby si spestril život, veď prečo nie a začne poukazovať, aké on má nenaplnené práva…

Ozaj sme padli na hlavu? Som jednoznačne proti takto choro chápaným ľudským právam.

Som za to, aby v médiách pri akejkoľvek správe o ňom bola len začiernená fotografia, pretože práve to je najväčší trest pre egocentrického psychopata.

 

Polepšenie…

Na „polepšenie“ po nejakom zlom čine musí u človeka existovať hranica v prežívaní, myslení a správaní:

  • páchateľ musí sám prijať, že spraviť niečo zlé a mať pocit hanby a viny. Breivik nič také nemá.
  • páchateľovi musí byť ľúto obete, súcitiť s ňou, Breivik nič podobné nezažíva,
  • páchateľ musí pomenovať otvorene, že to on obeti ublížil a že mu to je ľúto. Breivik to tak nevidí.

Breivik neľutuje svoj čin. Jediné, čo ľutuje, je to, že nepostrieľal viac obetí. Jeho nápravu je rovnako absurdné očakávať, ako  keď očakávame, že nás nezožerie lev, lebo sme ho nezabili my.

 

Breivik a ľudské práva….

Breivik i každý páchateľ by mal mať len toľko ľudských práv, koľko ľudských povinností akceptuje.

Krucinál, uvažuje vôbec niekto z tých zástancov ľudských práv Breivika, ako asi toto jeho vymáhanie „ľudských práv“ pôsobí na príbuzných jeho obetí?

Má celu o rozlohe 30 metrov štvorcových, s televíziou a hernou konzolou, s bežeckým pásom. Od súdneho pojednávania v lete minulého roka s ním dozorcovia hrajú karty. Rozprávajú sa s ním každú hodinu. Sám si varí kávu i jedlo. A ešte i tak nie je spokojný.  Cíti sa izolovaný a chce viac komunikácie.

No tak ja mám návrh – nech  „chudáka Breivika“  navštevujú príbuzní jeho 77 obetí. Môžu mu rozprávať, ako sa spoločnosť stará o ich pocity, ich práva a akú pomoc po tom jeho čine poskytuje im.

 

Záver…

Ja sa hanbím za to, kam v európskej spoločnosti zašlo chápanie „ľudských práv“, zvrhlo sa na frašku.

Takto ponímané ľudské práva stratili rozmer etiky a morálky. Pretože ak v ľudskej spoločnosti práva páchateľa dominujú nad právami jeho obetí, tak v nej je niečo naozaj zhnité.

 

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 19.1.2017

 

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8939221x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie