Založ si blog

Čakanie 9. – Otázka bez odpovede. . .

Čo potrebuje svet? A čo potrebujeme v živote my sami? Čo naozaj v živote hľadáme? Jasné, takéto filozofické a zároveň i praktické otázky života mi bežia hlavou.

A tak v dnešnom blogu o nich.

 

Otázky, otázky, otázky…

Zrejme každý o nich občas uvažujeme. Ani neviem, prečo ich premieľam práve teraz ja. Možno kvôli únave, keďže som putovala po dva týždne do práce ráno pred šiestou a domov večer po 19,00. K tomu moja nočná práca. No hej, možno únavou a vyčerpaním to bude.

Aby som v takých situáciách prebila únavu, oddychujem čítaním si niečoho zaujímavého na internete, facebooku. Len tak, na chvíľu. Do kníh sa v takej situácii nepúšťam, lebo tie ma dokážu pohltiť a potom zbohom moja nočná práca…

A tak niečo z toho inšpiratívneho včerajšieho, čo som čítala a premieľala v hlave v súvislosti s otázkami z úvodu…

 

Jediný minister, ktorého si vážim…

Že ktorý? Minister šťastia.

Že ste o ňom doteraz nepočuli? Vážne existuje, sám sa zaňho ustanovil Vladimír Synek. Vymenoval sa za ministra šťastia, pretože podľa neho nie je žiadny rozdiel medzi ministrom samozvaným a ministrom politicky nominovaným. Má, pravdaže, aj ministerstvo šťastia, s. r. o.

Ten recesizmus a odvaha, je moja krvná skupina.

Ach, hej, páčia sa mi úvahy Vladimíra Syneka, občas sa k nim vraciam. Je to kouč a moc múdry človek. Aj včera som si čítala niečo z jeho myšlienok a uvažovala som o nich. Múdre myšlienky by sa mali šíriť, a tak niečo z toho dám dnes sem.

HDP ako vrchol šťastia a blahobytu občanov…

V Čakaní 6. som písala o absurdnom a závratne rastúcom štátnom dlhu na Slovensku, ktorým zaťažujeme svojich potomkov.

Synek hovorí, že keď sa opýtame niekoho,  o čo mu v živote ide, nepovie nikto, že je pre neho dôležité žiť v krajine s vysokým HDP. Ľudia vám povedia, že chcú byť šťastní. Ibaže medzi indexom šťastia a HDP žiadny vzťah neexistuje.

Poukazuje, že ustavičným omieľaním HDP sa politické elity sprava aj zľava snažia občanom nanútiť dojem, že náš život a šťastie stoja na HDP. Je to v skutočnosti nástroj ovládania ľudí, zástupná téma, aby sme neriešili veci naozaj podstatné.

Cituje slová amerického prezidenta dávnych čias Kennedyho, ktorý povedal, že HDP meria všetko okrem toho, čo v živote ľudia skutočne potrebujú. Sústredenie ľudí na materiálno, peniaze, ich odvádza od vecí životne cenných.

Ktože by už šťastie nechcel …

Všetci by sme zrejme tú zlatú mušku chceli vidieť poletovať okolo seba, blízko, blizučko. Každý si ho predstavujeme inak, pravdaže, ale zhodujeme sa v túžbe po šťastí.

Spoločnosť nás tlačí k tomu, aby sme šťastie videli v materiálne, ctí si postavenie, bohatstvo a moc. Málokto z nás si uvedomuje tú disonanciu a je imúnny voči tomu jedu.

Ak niekto túži byť 35. matkou 35. dieťaťa v „rodine“ toho istého otca, nuž nech sa postaví do poradovníka – každý je svojho šťastia strojcom. Ja sa v takejto verzii šťastia rozhodne nenachádzam a rovnako si myslím, že ani také dámy by sa nenadchli tou mojou predstavou šťastia.

Držím sa Čapkovho výroku  „mám rád jahody so šľahačkou a rád chodím na ryby. Ale rybám tú šľahačku s jahodami nenosím…“ Viem, nie veľa ľudí dokáže vnútorne odkráčať od falošného ligotu v niektorej z jeho podôb. Nuž, každý máme svoj čas a svoju cestu, ako múdrieme.

Mne nezáleží ani na postavení, ani na majetku, cením si u ľudí iné hodnoty. A šťastie v živote  pre mňa znamená tri veci –

  • žiť s niekým, kto ma naozaj vidí, počuje a prijíma,
  • robiť veci, ktoré majú zmysel,
  • žiť v súlade so svojim svedomím a svetom ako celkom (nie spoločnosťou).

Záverom..

A prečo nadpis blogu otázka bez odpovede? Pretože, bola tu vo vzťahu ku šťastiu len reč o tom, čo v živote potrebujem a hľadám ja. Otázka čo potrebuje svet nebola zodpovedaná.

Elena K. Ištvánová    Predná Hora, 11.3.2017

P. S.: Odpoveď k tomu, čo podľa mňa potrebuje svet, dám v mojej dnešnej. večernej rozprávke…

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004454x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie