Založ si blog

Čakanie 9. – Otázka bez odpovede. . .

Čo potrebuje svet? A čo potrebujeme v živote my sami? Čo naozaj v živote hľadáme? Jasné, takéto filozofické a zároveň i praktické otázky života mi bežia hlavou.

A tak v dnešnom blogu o nich.

 

Otázky, otázky, otázky…

Zrejme každý o nich občas uvažujeme. Ani neviem, prečo ich premieľam práve teraz ja. Možno kvôli únave, keďže som putovala po dva týždne do práce ráno pred šiestou a domov večer po 19,00. K tomu moja nočná práca. No hej, možno únavou a vyčerpaním to bude.

Aby som v takých situáciách prebila únavu, oddychujem čítaním si niečoho zaujímavého na internete, facebooku. Len tak, na chvíľu. Do kníh sa v takej situácii nepúšťam, lebo tie ma dokážu pohltiť a potom zbohom moja nočná práca…

A tak niečo z toho inšpiratívneho včerajšieho, čo som čítala a premieľala v hlave v súvislosti s otázkami z úvodu…

 

Jediný minister, ktorého si vážim…

Že ktorý? Minister šťastia.

Že ste o ňom doteraz nepočuli? Vážne existuje, sám sa zaňho ustanovil Vladimír Synek. Vymenoval sa za ministra šťastia, pretože podľa neho nie je žiadny rozdiel medzi ministrom samozvaným a ministrom politicky nominovaným. Má, pravdaže, aj ministerstvo šťastia, s. r. o.

Ten recesizmus a odvaha, je moja krvná skupina.

Ach, hej, páčia sa mi úvahy Vladimíra Syneka, občas sa k nim vraciam. Je to kouč a moc múdry človek. Aj včera som si čítala niečo z jeho myšlienok a uvažovala som o nich. Múdre myšlienky by sa mali šíriť, a tak niečo z toho dám dnes sem.

HDP ako vrchol šťastia a blahobytu občanov…

V Čakaní 6. som písala o absurdnom a závratne rastúcom štátnom dlhu na Slovensku, ktorým zaťažujeme svojich potomkov.

Synek hovorí, že keď sa opýtame niekoho,  o čo mu v živote ide, nepovie nikto, že je pre neho dôležité žiť v krajine s vysokým HDP. Ľudia vám povedia, že chcú byť šťastní. Ibaže medzi indexom šťastia a HDP žiadny vzťah neexistuje.

Poukazuje, že ustavičným omieľaním HDP sa politické elity sprava aj zľava snažia občanom nanútiť dojem, že náš život a šťastie stoja na HDP. Je to v skutočnosti nástroj ovládania ľudí, zástupná téma, aby sme neriešili veci naozaj podstatné.

Cituje slová amerického prezidenta dávnych čias Kennedyho, ktorý povedal, že HDP meria všetko okrem toho, čo v živote ľudia skutočne potrebujú. Sústredenie ľudí na materiálno, peniaze, ich odvádza od vecí životne cenných.

Ktože by už šťastie nechcel …

Všetci by sme zrejme tú zlatú mušku chceli vidieť poletovať okolo seba, blízko, blizučko. Každý si ho predstavujeme inak, pravdaže, ale zhodujeme sa v túžbe po šťastí.

Spoločnosť nás tlačí k tomu, aby sme šťastie videli v materiálne, ctí si postavenie, bohatstvo a moc. Málokto z nás si uvedomuje tú disonanciu a je imúnny voči tomu jedu.

Ak niekto túži byť 35. matkou 35. dieťaťa v „rodine“ toho istého otca, nuž nech sa postaví do poradovníka – každý je svojho šťastia strojcom. Ja sa v takejto verzii šťastia rozhodne nenachádzam a rovnako si myslím, že ani také dámy by sa nenadchli tou mojou predstavou šťastia.

Držím sa Čapkovho výroku  „mám rád jahody so šľahačkou a rád chodím na ryby. Ale rybám tú šľahačku s jahodami nenosím…“ Viem, nie veľa ľudí dokáže vnútorne odkráčať od falošného ligotu v niektorej z jeho podôb. Nuž, každý máme svoj čas a svoju cestu, ako múdrieme.

Mne nezáleží ani na postavení, ani na majetku, cením si u ľudí iné hodnoty. A šťastie v živote  pre mňa znamená tri veci –

  • žiť s niekým, kto ma naozaj vidí, počuje a prijíma,
  • robiť veci, ktoré majú zmysel,
  • žiť v súlade so svojim svedomím a svetom ako celkom (nie spoločnosťou).

Záverom..

A prečo nadpis blogu otázka bez odpovede? Pretože, bola tu vo vzťahu ku šťastiu len reč o tom, čo v živote potrebujem a hľadám ja. Otázka čo potrebuje svet nebola zodpovedaná.

Elena K. Ištvánová    Predná Hora, 11.3.2017

P. S.: Odpoveď k tomu, čo podľa mňa potrebuje svet, dám v mojej dnešnej. večernej rozprávke…

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9301525x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív