Založ si blog

Rozprávač príbehov 2. – Čo potrebuje svet. . .

Lúče slnka na rozpálenej zemi zanechávali tiene tenké ako vlas, vrhané omamne voňajúcimi bylinami s červenými kvetmi.

Rozprávač odtrhol jeden kvietok a jemne ho mrvil prstami, ticho a zamyslene. Rozmrvený kvietok uchoval v roztvorenej dlani, vdychoval sústredene jeho vôňu, ktorá sa niesla vzduchom a zaplnila okolie svojou sýtosťou. Na dlaň mu zosadol belasý motýľ, nežne trepotal krídlami a po chvíli vzlietol k oblohe. Rozprávač sa usmial. Veci boli tak, ako mali byť.

„Ach, áno,“ povedal Rozprávač tichým hlasom, „veci sa dejú, ako majú byť v poriadku sveta. Svet má svoj určený poriadok, nie mnou a nie vami, a veci v ňom majú svoj hlboký zmysel. To len my ich potrebujeme začať vidieť a prijímať. Sám neviem, či aj máme porozumieť im, lebo sú vyššie ako my, možno len máme  s dôverou ísť cestou, ktorú nám ukazujú.

Svet má skrátka svoj zámer, a veci sa dejú správne, ak v jeho smere kráčame, vtedy aktívne pracujeme na tom, aby veci boli tak, ako majú byť. Alebo aspoň v správnom smere zámeru stojíme, veci k nám prichádzajúce prijímame s dôverou. Vtedy sme v súlade so zámerom sveta.

Svet nám svoj zámer odporúča. Môžeme žiadať Ducha sveta s pokorou o odhalenie zámeru, posiela nám vtedy vnútornú radu, alebo znamenia.

No my sme niekedy hluchí a slepí, prehliadame jeho znamenia, odporúčania. A pritom k tomu, aby sme kráčali tou pravou cestou svojho predurčenia, stačí tak málo – pozorne sa dívať. Správne vidíme, ak si sadneme a o ničom neuvažujeme, len sa dívame bez očakávania – a zrazu sa nám mihne pred zrakom vnútorný obraz, odkaz.

A mali by sme aj načúvať pozorne odporúčaniam sveta. Ideme a zrazu si uvedomíme nápadnú farbu, zvuk, tvar mraku, niečo nám to pripomenie, smeruje nás to. To sú znamenia sveta, ktorými nás oslovuje.

Silný spôsob, akým nás svet vedie tou správnou cestou, je intuícia, pretože v nej je ukryté vnímanie viacerých dimenzií sveta zároveň. Cítime tie dimenzie, ak jej načúvame, sme vtedy v hlbokom súlade so svetom. Stačí, ak sa snažíme zachytiť šepot veľkej reality.

Svet potrebuje, aby sme mu rozumeli a boli s ním v súlade…

To potrebuje svet. Aj my.

Takže ak niekomu prajem, aby bol v súlade so svetom, prajem mu tým, aby bol šťastný “ zakončil Rozprávač svoje rozprávanie.

 

Buďte v súlade so svetom. To je všetko.

 

Elena K. Ištvánová    Predná Hora, 11.3.2017

 

 

 

.

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,849
Celková čítanosť: 8980926x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie