Založ si blog

Okamihy 4. – Je živá a svieti. ..

 

No toto počasie nie je tá pravá idylka, však? Alebo tí, ktorí žijete kdesi v meste, ani netušíte o čom teraz píšem?

Víchor rozmetáva snehové vločky divoko, na všetky strany, vyráža dych. Krajina zavalená hustou snehovou hmlou. Stopy v snehu sa rýchlo strácajú.

Ale o niečom rozprávkovo čarokrásnom  vám  o tejto snehovej metelici teraz napíšem.

 

Snehová víchrica…

Policajti sa hrajú na Gandalfa… „Neprejdeš“ mávajú uniformovaní chlapci pochabým vodičom v Muránskej Hute. Odstavili cestu smerom na Červenú Skalu. Kadečo je pokrížené v kopcoch.

Tak to je dnešná realita Prednej Hory. A určite aj viacerých kútov Slovenska. Ach, Bože,  v Bratislave nie, však nie? (To už myslím na moju zajtrajšiu cestu do Bratislavy, hm, hm… s kadejakými prestupmi. A hlavne nedeľnú nočnú cestu späť, to je pre mňa zakaždým utrpenie, no v takomto počasí bude nočné vyčkávanie na Polceste hororstory).

Mne toto počasie teraz skrížilo plány – putovanie horami sa stráca v nedohľadne.

A pritom toto dnešné počasie je také romantické – keď sa naň dívate z okna. Dívate sa do snehovej metelice a strácate pojem o čase. Je stvorené na domácu pohodu, horúci voňavý čaj a tichý hlas starej mamy, rozprávajúci rozprávku kdesi pri rozhorúčenej peci. Prípadne ešte na zababušenie sa do teplej deky a pútavú knihu do ruky. Aj do teplučkej postele by sa dalo vtiahnuť a čítať (ale to by som ja určite okamžite zaspala, včera som vzala dajaké termínované nočné práce, lebo som bola smutná – takže už zasa mám spánkový deficit a som unavenáááá).

Kráčať skoro ráno k autobusu v počasí ako dnešné nemusí byť ktovieako úžasné (dvojnásobne po nočnej práci). Ale na Prednej Hore to je i tak rozprávkový príbeh. Stromy skrášlené snehom  tak, že už len čakáte, spoza ktorého rohu sa vynorí Mrázik. Vločky snehu dychtivo poskakujú vo vetre.

Mne vietor nerobí problémy, mám ho rada, ak sa nerozbesní tak, ako popoludní pri mojom návrate z práce. Ale ráno až taký nespratný nebol, len sem – tam víril vločky do snehovej hmly. Všetko bolo tak neskutočne nežne snehobiele – biela je farbou, do ktorej si premietame sny a predstavy.

A potom, keď sa blížite k liečebni, kde prichádza autobus, tak vám tá ranná krása vyrazí dych. Fontána žiari v snehovej hmle. Nie, neviete si predstaviť aká je čarokrásna v rannom snežení. Fotografia to nevystihuje ani na 10 percent. Poviem vám, šla som k nej ako hypnotizovaný had – úplne človeka láka sa do nej ponoriť…

Pripomenula mi jednu rozprávku z detských čias o svätojánskej muške, ktorá „…je živá a svieti…“

Ach, hej, veď pozrite, aj napriek slabej kvalite fotiek mobilom z nich dýcha úžasnosť rozžiarenej fontány.  Je živá a svieti… Ako zázračná svätojánska muška.

Je živá a svieti… Je živá a svieti… Je živá a svieti…

Však je prekrásna?

 

 

Elena K: Ištvánová   Predná Hora, 19.4.2017

 

 

 

 

 

 

img_20170418_060236 img_20170418_060218 img_20170418_060049..
img_20170418_060057

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986374x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie