Založ si blog

Hľadanie 11. – Ako sa stať Shrekom /Fionou. . .

 

No, tak už sme si o PP porozprávali kadečo. V minulom Hľadaní som uviedla, že treba od PP odísť v prípade, že nebudujeme žiadny vzťah. Vzťahy by sme predsa mali budovať tak, že nám v nich bude lepšie ako bez nich.

Dnes si v záverečnom jedenástkovom blogu povieme, ako si pravé partnerstvo vybudovať.

Hej, hej, a spozornite – budeme uvažovať o tom, prečo je rozprávka Shrek naozaj prínosná…

 

Začnime realitou…

Predovšetkým si potrebujeme uvedomiť, čo v živote od partnera naozaj potrebujeme. Ak je to čestnosť, blízkosť, vrelosť, úcta, neha a láska, načúvanie, spoľahlivosť, spoločné zdieľanie dobrého i zlého, potom je vhodné si nájsť človeka, ktorý sa k nám od začiatku takto správa. Je nezmysel čakať, teraz sa partner síce tak nespráva, ale potom, raz, sa začne. Pravdaže, to, čo požadujeme od partnera, by sme mali dávať i my sami. Dávanie a branie musí byť v rovnováhe, aby bol vzťah vyvážený.

Myslím, že pre budovanie kvalitného vzťahu je prospešné pochopiť nasledovné:  psychologické výskumy vzťahov odlíšili dve skupiny ľudí – majstrov a pohromy.

Majstri svojho partnera/partnerku chvália, sú k nemu láskaví, tolerantní, ústretoví, hľadajú na ňom pozitíva. Pohromy partnera/partnerku hodnotia, posudzujú hlavne negatíva, vyhľadávajú na partnerovi chyby, devalvujú. Niet sa čo čudovať, že majstri žili v šťastných vzťahoch i po 6 rokoch, kým pohromy nie.

 

Ako sa stať Shrekom /Fionou…

Dnes v noci som z mojich nočných písačiek skončila len jednu, ale bola som taká smutná (a keď som smutná, nespím), že som namiesto písania pozerala v NTB Shreka 1., zasa raz. Milujem tú rozprávku. Poviem vám, moc múdra rozprávka pre život to je. Ak sa chceme dozvedieť hlboké pravdy o živote, je podľa mňa zbytočné tráviť čas čítaním kadejakých filozofických traktátov, stačí si pozrieť Shreka. Tú rozprávku by sme mohli rozoberať ako životnú múdrosť hodne dlho, ja tu dám teraz len niekoľko stručných myšlienok.

V Shrekovi vidieť podľa mňa krásne to, čo je pre vzťah naozaj potrebné.

V jednej z tých piesní sa spieva, že „…You´ll never shine if you don´t glow…“ (nikdy nebudete žiariť, ak nebudete horieť). To je veľká pravda – ak žene nedokážete ukázať, že vaša láska k nej je väčšia ako láska kohokoľvek iného, potom u nej nezažiarite ako výnimočný. A tiež sa tam spieva, že „…Only shootings stars break the mould…“ (len letiace hviezdy prekračujú hranice). Presne to pokladám v pravom partnerskom vzťahu za mimoriadne dôležité. Horieť a hýbať sa. Horieť znamená byť zapojený srdcom a priznať si, že svojho partnera potrebujem. Vzťah je vždy o dvoch ľuďoch, a ak ho obaja nerozvíjajú, tak to nie je vzťah. Hýbať sa znamená vzťah z oboch strán aktívne budovať.

Potrebovať partnera nie je o zlatokopkách. Ani o zúfalkyniach v štýle „och, drahý, ďakujem, že si mi otvoril ten dáždnik, čo by som si bez teba počala…“ Fiona sama dokázala premôcť bandu lupičov. Pravý vzťah nie je o tom, že sa o nás partner musí starať namiesto nás samých, ale o hlbokom a jedinečnom vnútornom pute. Staráme sa o seba navzájom s láskou a úctou. Je to vzťah „viem byť sám, ale chcem byť s Tebou“.

Je úžasné v živote stretnúť toho pravého partnera. Dôležité je však, aby ten pravý partner bol voči nám úprimný, milujúci, spoľahlivý, rovnako ako my k nemu – ostatné sa dá riešiť vo vzťahu „v procese učenia sa“, toto však nie.

A to, bez čoho vzťah nebude fungovať, je schopnosť spolu úprimne hovoriť. Ich vzťah sa pohol pozitívne dopredu až vtedy, keď Shrek bol schopný ísť za Fionou a dokázali sa spolu úprimne rozprávať. Rovnako to funguje i v živote – ak nedokážete spolu úprimne hovoriť, nedokážete ani spolu riešiť problémy, ktoré život prináša. Načo vám bude pravý princ, ktorý s vami nedokáže o všetkom úprimne rozprávať a problémy spolu riešiť – čo si ho posadíte do vitríny?

No veď vravím, je to moc a moc poučná rozprávka.

 

A čo ešte…

To, čo však je najdôležitejšie, je umenie spolu vybudovať pravý vzťah. Teda nie je dôležitý ani tak pravý partner, ako pravý vzťah – ten sa buduje. Pravé partnerstvo je výber partnera na celý život. Je o zodpovednosti nielen partnersky, ale i voči sebe samému. Som presvedčená, že si treba ozaj dobre rozmyslieť, koho si vybrať na celoživotný partnerský zväzok, pretože zrelý, dospelý a zodpovedný človek buduje vzťahy celoživotne. Pustiť do svojho života by sme mali iba partnera, s ktorým nám bude celoživotne lepšie ako bez neho. Musí to byť preto naozaj spoľahlivý partner, ku ktorému máme hlbokú dôveru. Takže ten PP musí mať na tričku nápis „Dôveryhodný“ s veľkým D… Pre spoľahlivé partnerstvo je preto dôležité poznať realisticky sám seba a aj partnera/partnerku.

Shrek a Fiona v rozprávke spoločne putovali. Som skutočne hlboko presvedčená, že najlepšou cestou k sebapoznaniu – i spoznaniu človeka, s ktorým plánujeme spoločný život – je týždenné putovanie v prírode. Poviem vám, to by mali povinne zaviesť pred uzavretím manželstva, keď si v mladosti vyberáme partnera. Nepotrebujeme predsa akéhokoľvek partnera, ani partnera do krátkodobého vzťahu na týždeň či mesiac, ale na celý život.

Bolo by to hodne prospešné. Veď človek sa dokáže pretvarovať hodinu či dve, dokonca aj pri spolužití sa dokáže po nejakú dobu pretvarovať. Hory z nás ale rýchlo vytiahnu podstatu. Človeka tak spoznáme lepšie, než za roky stretávania sa. Také putovanie nám poriadne otvorí oči. Pretože chlap, ktorý ženu dokáže viesť týždeň bezpečne prírodou, dokáže ju viesť úplne spoľahlivo i v živote – môže mať k nemu úctu a nechať sa mu viesť celoživotne. Vidíme, či je rozvážny, pokojný alebo impulzívny nervák, či hľadá riešenie problému, alebo skôr vinníka, ktorého by za problém obvinil. A žena, ktorá začne fňukať a šomrať po prvých 50 metroch cesty, nie je vytrvalá ani statočná, nepovzbudí vás humorom v ťažkej situácii, zrejme tiež nebude tá pravá partnerka do života, v ktorom nás môže postretnúť kadečo.

Zaujímavé bolo, keď som sa o tomto nápade bavila s niekoľkými ženami, reagovali – že by si veru dobre rozmysleli, s kým by sa na takú cestu do lesa na týždeň vybrali (nuž, zjavne by si to premysleli lepšie ako samotný výber partnera pre život). Pokladám za paradox, že keby mali ísť putovať týždeň prírodou, tak by riadne zvažovali, či sa partner správa dostatočne dôveryhodne, aby s ním niekam vykročili… Partnerský vzťah by mal predsa trvať dlhšie ako také putovanie, takže aj vyberať by sme mali rozvážnejšie. Hej, dnes niektorým ľuďom chýba pochopenie významu jedinečnosti a oddanosti, je to jasne o „mäkkej hranici partnerstva“ u nich – o bezzábranovom striedaní partnerov v štýle „vyskúšame – uvidíme“. Ja osobne si myslím, že taký postoj ku vzťahom u človeka znižuje schopnosť úcty ku vzťahu ako hlbokému vnútornému záväzku.

A hej, takéto putovanie prírodou preverí nepochybne aj človeka samotného, lepšie sami seba spoznáme. Nie som žiadny teoretik, ktorý tu iným rozdáva rozumy – ja sama takú cestu horami v máji realizujem, plním si tým životný sen.

Hm, hm, určite je to užitočný nápad – takéto putovanie.

 

Záverom…

Záverom dnešného blogu aj jedenástky – nie je pravda, že byť sám bez partnera je tá najhoršia vec na svete. Oveľa horšie je cítiť sa sám vedľa partnera.

 

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 21.4.2017

 

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986416x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie