Založ si blog

Čas detstva 1. – Záhrada. . .

Záhradu milujem – je to čarokrásny svet. Plná záhadných zákutí, tajomných pokladov a objavov, ktoré sa odkrývajú zvedavým detským očiam. S kľukatými chodníkmi, za každou zákrutou sa otvára nová perspektíva.

Ach, áno, záhrada môjho detstva – ožije opäť na chvíľu v mojom dnešnom blogu.

 

Záhrady milujem od detstva…

Mali sme obrovskú záhradu, pretože som vyrastala na dedine. Pri slove záhrada ma preto zaplaví množstvo spomienok, ktoré sa mi vynárajú pred očami.

Strom plný letných zelených jabĺk hneď pri vchode. Pásy ríbezlí a egrešov, tiahnucich sa ako vojaci v radoch vedľa seba. Záplava  kvetov – ťahavých ruží v rôznych odtieňoch, georgín, cínií, sirôtok, margarét, obrovských zlatožltých slnečníc, aj drobnej, no nežne sladko voňajúcej rezedy.

Po stranách chodníka, ktorý sa vinul záhradou, sme mali  rady pivónií, svetlo i tmavo ružových, aj snehovo bielych. Sú to moje najviac obľúbené kvety, aj teraz sa bytom linie ich nádherná  sladkastá pivóniová vôňa z kytice na kuchynskom stole.

A úplne vzadu, na konci záhrady bol plot pokrytý hustým orgovánom rozličnej farby. Ukrýval malé dvierka, ktoré viedli von zo záhrady k potoku, vtedy ešte krásne živému. Žblnkotal, vlnil sa lúkami, s hustou zelenou trávou po bokoch, s brehmi plnými záružlia, nezábudiek, voňavých klincov, makov,  rôznofarebných prvosienok a obrovských kameňov, na ktorých sa dalo sedieť. Kedysi naozaj dávno sa v priezračne čistej vode potoka pod kameňmi ukrývali aj hnedasté raky.

Ako dieťa som občas unikla dvierkami a niekedy sama, inokedy s kamarátmi sme sa brodili potokom. Celé záhumnie bolo naše.

V záhrade sme boli od jari do jesene. Obývačku vždy rozžiarili kytice kvetov, záhrada nám darovala aj hŕbu ovocia – a tak sa u nás pieklo či zaváralo. Mali sme aj lán zemiakov, tiahol sa v zadnej časti záhrady po prvej strane. V jeseni sme ich celá rodina spoločne vykopávali, zbierali sme úrodu, čistili sme záhradu. Nakoniec zostala hŕba suchej zemiakovej vňate, starý otec a ja. Pálili sme tú vňať, nad záhradou sa vznášal horkastý dym a v pahrebe sa pieklo zopár zemiakov v horúcom popole.

 

 

Dodnes mám v sebe ukrytú lásku k záhrade…

Nesiem ju v sebe z tých zázračných čias môjho detstva. Koluje mi v žilách. Vraciam sa k nej často v spomienkach.

Niekoľko rokov sme mali záhradu i na Prednej Hore, keď boli deti malé, prenajatú, no potom ústavníci záhrady prenajali akejsi firme, prednohorské záhradkárčenie skončilo.

A hej, dodnes zbieram aj obrázky záhrad. I dnes som si prihodila na Pintereste niekoľko zaujímavých obrázkov.

 

Záverom…

Ach, poviem vám, záhrada je pre mňa neskutočné lákadlo. Moc a moc som po nej po celý život túžila. Bol to taký môj sen, vlastne stále je…

Ohromne mi teraz pomohlo vrátiť sa na chvíľu v spomienkach ku záhrade. Ach, veď hej – milujem záhrady…

 

Elena    Predná Hora, 31.5.2017

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,849
Celková čítanosť: 8979719x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie