Založ si blog

Na kolenách 4. – Deň Otcov

 

Je jednoduché stať sa otcom, ale náročné je stať sa Otcom.

Jasné, dnes v mojom blogu o Dni otcov, otcoch a otcovstve, a o všetkom tom, čo s tým súvisí.

 

Význam otca…

Matka dáva dieťaťu život, hovorí sa. Pravdou však je, že otec mu ho dáva rovnako. Preto sú pre dieťa obaja rovnako cenní a rovnako dôležití. Existuje mnoho psychologických výskumov, ktoré to potvrdzujú a poukazujú na rovnakú dôležitosť úlohy matky aj otca v živote dieťaťa, len s odlišnými úlohami. Prepájajú chýbajúcich otcov s problémami v správaní u detí v rôznych oblastiach.  (existuje v tejto oblasti aj viacero zaujímavých kníh, napríklad kniha Kainova výchova či Srdce táty).

Mužský vzor dnes mnohým deťom chýba (a to nielen kvôli rozvodom, aj v nefunkčnej rodine tie vzory nie sú)  – a ja si myslím, že ak rodina nie je o rovnováhe vzorov, potom ani jeden (otcovský ani materský) nie je nastavený správne. Ani tá najobetavejšia matka nenahradí dieťaťu úplnú rodinu. Ale je pravdou, že lepšia osamelá matka s dieťaťom, než život v patologickej nefunkčnej rodine s výskytom násilia, alkoholizmu, neverou, či inými závažnými patológiami.

 

O čom sa vo sviatok obvykle nehovorí…

Žena nosí dieťa deväť mesiacov vo svojom tele a sú spolu nerozlučne prepojení, takže akékoľvek ublíženie žene v tej situácii cíti aj dieťa. Každú nadávku, každú facku. Puto otca s dieťaťom tým vzniká hneď od počatia, v dobrom aj v zlom.

Byť dobrým otcom je preto pre muža úloha od počatia dieťaťa a trvá navždy. Neoddeliteľnou súčasťou otcovstva je nielen láska k dieťaťu, ale aj úcta k žene – matke. Rodičia sa môžu rozísť ako partneri, ale úctu ako rodičia voči sebe navzájom musia zachovať pre dobro detí. Je mi smutno z toho, čo dokážu ľudia pri striedavkách vyrobiť, ako dokážu ubližovať deťom vo svojom malichernom nezrelom boji.

Nie je jednoduché vymaniť sa z problémového vzťahu, v ktorom ste postupne strácali svoju dôstojnosť (a nie, sebaúctu ste nemali, inak by ste z toho dokázali odísť už dávno – ten druhý sa vás snažil len vlastniť a nie naozaj milovať – práve nedostatok sebaúcty a podvedomá potreba byť obeťou vás vedie k snahe držať sa takej „lásky“, neschopnosti sa nezdravého vzťahu pustiť, opakovane sa do patologického vzťahu vracať). Až keď dozrieme a uvedomíme si, že to nebola láska, dokážeme z toho odkráčať. Pretože z takého vzťahu – nevzťahu treba odísť, prestať ubližovať sám sebe a nenechať viac si ubližovať. Ale i tak je dôležité si uchovať úctu k sebe i k partnerovi (jasné, úcta nie je láska), nedať sa provokovať bývalému partnerovi k ponižujúcim poznámkam, urážkam, či nebodaj skutkom. Pretože jeho správanie vypovedá o ňom, naše o nás samých. Hej, takéto nedôstojné správanie je len pokračovaním patologického partnerského vzťahu, v ktorom nešlo o spoluprácu, ale o vzájomný boj a zraňovanie.

Nadhľad získať pomáha, ak tomu druhému napíšeme list – vlastnoručne, nie na počítači. Poďakujeme v ňom za všetko pekné, čo bolo a vyjadríme i to, čo nás zranilo, s čím sme nemohli ísť ďalej, pretože taký list je o definitívnom uzavretí vzťahu. Samozrejme že ho neodošleme, ale roztrháme a pustíme vetrom, alebo potokom, alebo si spravíme v lese vatru a list v nej spálime…

Tak necháme veci ísť definitívne a nadobudneme pokoj, je to liečivé pre nás samých. A navyše – v záujme detí je potrebné nájsť spoločnú reč ako rodičia po ukončení vzťahu. Inak deti prídu nie o jedného rodiča, ale o oboch. Jeden sa stratí z ich života a druhý stratí ich úctu a dôveru.

 

Je veľa otcov s veľkým O…

Sú otcovia, ktorí venujú svoj čas, pretože vedia, že spoločne prežité chvíle sú cenným darom pre všetkých, aj pre nich samých. Sú aj otcovia, ktorí vidia svet egoisticky a rodina je pre nich len miestom, kde možno prespať, najesť sa a správať sa bezohľadne, nivočiť tých ostatných. Sú rôzni otcovia. Je to vždy voľba každého z nás.

Je veľa otcov, ktorí sú Otcami. Obetaví, milujúci, zodpovední. Časopis Slovenka prinášal úžasnú súťaž Otec roka (teda možno ešte aj prináša, len ja som ten časopis už pár rokov nečítala), v ktorej čitatelia nominovali otcov zo svojho okolia ako tých najviac obetavých a diváci hlasovali. Boli to príbehy úžasných otcov, ich ľudskej sily, obetavosti, lásky.

Mnoho otcov uteká z rodiny, keď sa narodí vážne choré dieťa. Ja si naozaj úprimne cením, napriek všetkému, že môj manžel opatroval syna, celých pätnásť rokov, kým Maroško nezomrel v dôsledku chyby lekárky revúckej nemocnice.

 

Dary v našom živote…

Rodičovstvo je nesmierne cenný dar Života. Každý otec by mal dnes osudu ďakovať za taký vzácny dar vo svojom živote, ktorým sú deti.

Existuje veľa kníh o materskej láske, matkách a materstve. Existuje aj kniha o otcovstve, o láske otca a zmysluplnosti života (možno je takých kníh o otcoch a otcovstve viacero, neviem) – tá kniha patrí moje najmilšie a už som o nej v blogu písala. Silne ju mám zapísanú v mojom srdci a čítam ju vtedy, keď som naozaj smutná.

No vlastne – aby som vám neklamala – nie je to jedna kniha ale tri. A jasné, kto iný by to bol ako Jan Šmíd a jeho „čisté radosti“ (Čisté radosti mého života, Návrat čistých radostí a Údolí nejčistších radostí). Milujem Nata Jessela a moc, moc, moc s ním prežívam zakaždým jeho osudy. Moc múdry chlap je to, a hlavne, skutočne čestný človek, hlboko vnútorne pravdivý. To si u ľudí cením. Učí ma, aké je dôležité v živote nestrácať nádej, napriek všetkému…

Ach, áno, ak vám bude niekedy ťažko pri srdci, siahnite po tej knihe, pretože očisťuje dušu a vyvoláva úprimný úsmev…

 

Záverom…

Prajem veľa síl a lásky všetkým otcom, aby sa stali Otcami…

 

 

Elena  Predná Hora, 18.6.2017

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8936710x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie