Založ si blog

Krajina víl 4. – Snívaj, snívaj, stále snívaj. ..

 

O čom snívate? Nezabudli ste snívať, dúfam, pretože sny sú ukryté hlboko v našom srdci a oživujú ho… Ach, veď hej, pravdaže.

Parafráza na Nema v názve dnešného blogu predurčuje jeho rozprávkovosť.

 

Snívať…

Schopnosť snívať je veľké umenie.

Nemám teraz na mysli nejaké vedomé šamanské snenie, ale také detské a bláznivo radostné. Také, ktoré nám rozbúcha srdce a vyčarí na tvári radostný úsmev. Pomáha nám dýchať v zlých časoch, ak si ho dokážeme uchovať.

Schopnosť snívať pokladám za súčasť životného šťastia – takej schopnosti radostniť sa z maličkostí, lietať v oblakoch aj bez krídel. Nesieme ním v sebe kúsok svojho detstva, kúsok dieťaťa, chránime ho v sebe. Snívanie sa spája so silnými stránkami človeka – nádejou, radosťou, nezdolnosťou, dôverou…

Ak vieme naozaj snívať, obvykle nechceme veľké a drahé veci, snívanie nebýva o bohatstve, ale o vnútornej radosti a o zmysluplnosti života. Vďačnosť v živote nám umožňuje byť šťastný i v ťažkých podmienkach, lebo si ceníme všetko, čo máme. A snenie sa podľa mňa spája nie s podmienkovaním šťastia (budem šťastný, len ak…), spája sa s intuíciou, ktorá nám osvetľuje našu ďalšiu cestu (varuje nás pred chybnými krokmi, či ukazuje správny smer). Je to tak, že intuícia nám hovorí „toto má byť“, a sny nám zasa pomáhajú vidieť zmysluplný spôsob realizácie – „takto by práve to mohlo byť“.

Majte silné a radostné sny. Snívajte…

 

Vysnít značí uskutečnit…

Jedna z mojich obľúbených kníh –  s názvom Světy bez hranic hovorí presne o tom – z nej pochádza aj tento citát „vysnít značí uskutečnit“. Je to rozprávkový príbeh, kedysi som ho už v mojich blogoch spomenula.

Snívať znamená veriť v zajtrajšok, v budúcnosť, v niečo prichádzajúce. A viete, že je rozdiel medzi snením a plánovaním – snívať znamená veriť v niečo, ale neplánovať to detailne Len tak umožníme prichádzajúcemu prichádzať. Poviem to ešte jasnejšie – naplánovať východ slnka nemôžete, ale snívať o ňom áno. V tom je ten rozdiel…

Plní sa vysnívané, nie plánované…

 

Hm, bola som veľký snívač..

To hej. Ach, snívala som o kadečom. No bolo by to nadlho, keby som rozprávala o kadejakých mojich snoch – od detstva. Kadejakých – realistických aj bláznivých, zábavných, naivných, úchvatných. Niektoré z nich som v priebehu času v blogoch pospomínala.

Niektoré z mojich snov som aj realizovala, aspoň čiastočne. Na balkóne v kvetináčoch mi každoročne pribúdali stromčeky, čakajúce na príležitosť, aby som ich vysadila, keď raz budeme mať dom so záhradou. Sny si treba predsa plniť postupne, krok za krokom – a je určite ľahšie začať kúpou moruše či jedlého gaštanu ako domu, nie?

To, čo sa mi nepodarilo, bol návrat ku snom počas spánku – od synovej smrti som si nepamätala sny, mala som za celý ten čas len dva sny. Sny mi chýbajú.

Niečo vám teraz prezradím – som riadne pochabá, keď vám to prezradím o sebe, ale čo už – dostala som predvčerom tri oriešky. Naozaj, a mám ich ukryté pod vankúšom. Hm, uvažovala som, čo by som si chcela zaželať, len tak, ak by sa to splnilo.

Jasné, vedela by som si priať zdravie a šťastie pre moje deti. Alebo tak všeobecne, aby zmizla zo sveta nečestnosť a ubližovanie, aby bol svet láskavým miestom, plným pohody pre všetkých, aby nikto nebol smutný a osamelý. No ak si mám priať niečo úprimne iba pre seba, tak v tejto chvíli skutočne neviem. No poviem vám – oriešky sú zatiaľ pod vankúšom v mojej posteli, pretože nebudem klamať samú seba – naozaj neviem, čo si priať. A tak oriešky čakajú na príležitosť, kým si niečo budem chcieť priať…

 

Záverom…

O čom snívam v tejto chvíli? O mojej zajtrajšej ceste do Popradu. Zastavím sa v parku, kde mi nad hlavou budú krúžiť vrany. Moc ich milujem.

A možno ani pršať zajtra v Poprade nebude, deň rozžiaria slnečné lúče – teraz tu dážď vyklopkáva svoju  tichú pieseň o okenice a stromy pod oknom šumia v divokom vetre.  Ako podotkla moja najmladšia dcéra Jazmínka pred hodinou – predpovedajú pre Poprad na internete dážď. Hmmm, ale snívať  o slnečnom zajtrajšku môžem…

 

 

 

Elena   Predná Hora, 6.8.2017

 

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Bomburáčik, Horehronie

Neviete kam na výlet? Horehronie ponúka letné hity. Zbojnícka strela, Bomburáčik či rodný dom slávnej slovenskej spisovateľky

27.07.2024 06:00

Kraj bohatý nielen na krásnu prírodu, ale aj rôzne atrakcie, ponúka tiež hviezdne divadlo pod Chramošským viaduktom s romantickým piknikom pod rúškom noci.

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9301784x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív