Založ si blog

Krajina víl 6. – A kam sa to stratilo. ..

 

Uvažujete niekedy o dávnych časoch?  Pravdaže nie vo vlastnom živote – ale kedysi v minulosti, o živote našich predkov? Ja áno.

Čo a kam sa z neho stratilo – o tom vám predsa poviem v mojom dnešnom blogu.

 

Milujem príbehy…

Slnko pálilo aj vysoko v horách.  Sýtomodrým nebom sa ospalo prevaľovalo len niekoľko malých bielych huňatých  oblakov – barančekov. Vzduch aj v tienistej časti cesty lesom bol vlažný.  Bodliaky postriebrené chuchvalcami semien sa hrdo týčili na viacerých miestach po stranách cesty, kade-tade sa lesklo černeli guľôčky durmanu (bolo ho v tej hore tak najmenej pre dve roty, pretože je smrteľne jedovatý už vo veľmi malých dávkach). Baza vystierala svoju náruč, plnú plodov i kvetov zároveň.

(Ach, bazu milujem, nielen sirup či malinovku z kvetov – za dávnych čias som si ešte ako slobodná varila naozaj úžasný sirup, džem  i kompót z plodov bazy.  Hm, to boli časy – po príchode z práce som vždy rýchlo vzala môjho psa Paťka a vyrazili sme do lesa. Mala som vtedy med z fialiek, aj kadejaké iné zvláštnosti, bavilo ma to vyrábať.  Skončilo to po svadbe, keď sa prisťahoval manžel – psa v byte nechcel, Paťko dožil u mojej mamy v rodinnom dome a skončil aj čas mojich úžasných zaváračiek. Dnes som videla bazu, plnú plodov, aj kvitnúcu  súčasne. Bola nádherná.)

Hlboké ticho tam  vysoko v horách vládlo, keď sme dnes predpoludním kráčali lesnou cestou s mojou najstaršou dcérou Kikou. Šli sme zasa raz miestami, kde sme ešte nikdy neboli – a bolo tam prekrásne. Občas sme spolu prehodili zopár slov, občas som sama dumala o živote. Nie, neprezradím vám o čom všetkom som uvažovala, ale niečo z toho nášho debatovania s Kikou dám.

Bavili sme sa o tej lesnej ceste – ako asi vznikla, kto ju kedy v minulosti vytvoril. Čo všetko sa ňou premávalo – niekedy možno lesácke autá s drevom, v minulosti snáď aj kone, vozy a koče, alebo len ľudia- pútnici?

A uvažovali sme aj o ľuďoch dávnych čias – čo poviete,  boli statočnejší ako my? Alebo nie? Kedysi ľudia merali aj veľké vzdialenosti pešo – vypovedalo to o ich vytrvalosti, aj o pokore (veľké púte kedysi ľudia podstupovali pešky, aby našli sami seba – dnes sa podaktorí ľudia vyvážajú autom, nechce sa im prejsť aj iba pár desiatok metrov do práce, či do obchodu pre úplne malý nákup).

Podľa mňa áno – boli viac odvážni, dokázali kadečo obetavo budovať – ako tú cestu lesom. Dokázali sami nebojácne putovať neznámou krajinou, rozľahlými lesmi – nebáli sa pustiť niečoho starého a vydať sa novým smerom, za životnou šancou. A to nemali ani presné mapy, turistické značkovanie, kadejaké GPS či iné pomôcky, dokázali nájsť a srdcom vycítiť ten správny smer. Dnes to už mnohí ľudia tak nedokážu.

 

Ľudia dávnych čias a dnešok…    

Viete, ako kedysi vítali pútnikov? S úctou, láskavo. Aj žobrákom dali kúsok jedla, boli si ľudia vtedy bližší a dajakí ľudskejší. Množstvo tradíciu a zvykov ich združovalo, nečumeli do mobilov a na televíziu. Žili.

A hej, nikdy by im zrejme nenapadlo namiesto pomoci si ranených fotiť, ako sa to dialo pri teroristickom útoku  v Barcelone, či uštvať kvôli „selfíčkam“ delfínie mláďatko, ako sa to tiež predvčerom stalo. Nie, neposudzujem tých ľudí pohoršene, aby som ukázala, že oni sú tí zlí a ja dobrá –   píšem o tom preto, aby sme sa zamysleli každý za seba nad tým, ako nás táto doba poznačuje. Ako sa stávame anetickými – znecitlivenými na utrpenie iných, pretože pozeráme kadejaké krváky a horory, takže pomaly prestávame rozlišovať medzi realitou a bludným filmom, prizeráme sa utrpeniu ľudí aj tvárou v tvár pokojne – „nafotím si toto tu, no to sa budem vynímať na sociálnej sieti“. Doparoma, veď tam boli zomierajúci ľudia, plačúce deti, vydesení ľudia, zmrznutí v ťažkom šoku – ktorý citový mrzák a úchylák si túži obzerať na sociálnych sieťach takéto videa o ľudských tragédiách???!!

(Ja nie som vysadená proti sociálnym sieťam ako celku, ale proti uverejňovaniu kadejakej patológie na nich. Budem úprimná  –  ja osobne si najviac rozumiem s Pinterestom, tam  ma to baví. Som i na facebooku, kvôli rýchlej komunikácii s rodinou. Nie som ale ani otrok mobilu, ani sociálnych sietí, ani televízie – keď môžem, radšej si čítam.  Milujem klasické knihy, nie elektronické čítačky, i keď sú pohodlné, zmestí sa do nich zásoba kníh. No ja som človek starých čias – dom na vidieku,  chov hydiny, domáce zaváranie, permakultúrna záhrada, vlastný vodný zdroj aj vlastná elektrina – hm, kedysi som túžila po úplnej nezávislosti od systému. Ach, hej.)

O tejto dobe a jej morálnej otrlosti by sa dalo písať hodne, ale načo – otvorte oči, čo sa z nás snaží moderná spoločnosť spraviť – otrokov bez vlastného názoru, bábky bez hlbokého prežívania, bezohľadných sebcov bez pokory a úcty k životu a smrti…

 

Útoky teroristov….

A áno, keď už sme pri tej Barcelone a ďalších útokoch teroristov z poslednej doby – k nim dám zopár slov v budúcom  blogu. Lebo je čo povedať – a hlavne je sa čo pýtať, však náš drahý pán premiér???!!! Niečo z toho som načrtla v dvoch článkoch na mojom blogu v Blogovinách (blogoviny.sk) tento týždeň, rozhodne je to téma, ktorej by sme mali všetci venovať pozornosť.  Takže zajtra túto tému doplním a teraz sa ešte záverom vrátim k ľuďom dávnych čias.

 

Záverom…

Ľudia dávnych čias – vytrvalo robili na poli, v lese, gazdovstve, budovali veci generačne. Boli podľa mňa ozajstnejší, ako sme dnes.

Milujem príbehy dávnych čias,  na tie ma nalákate. Očarujú ma aj ich stopy v čase.  Možno by som rada žila nejakých dvesto rokov  dozadu, alebo možno ešte oveľa skôr, keď ľudia žili viac srdcom  – ktovie…

Kam sa to stratilo, kam sa to len stratilo…

 

 

Elena   Predná Hora, 19.8.2017

 

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9302406x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív