Založ si blog

Natvrdo 3. – Vyzerá ako Róm. . .

Dnes sa zahráme takú hru. Volá sa „Vyzerá ako…“.

Pravidlá vám o chvíľu poviem. A že kto ju bude hrať? No predsa ja, vy, a zrejme aj Kaliňák. (Áno, áno, to je ten pán, ktorý tak rád hráva zvláštne hry – ďalšia z jeho vydarených hier bola „Hacknite mi občiansky preukaz“ – ale tá skončila veľmi rýchlo. A jej výsledok – žeby „volajte ma Hacknutý?!“

Čo to bude tento raz za čudnú hru, a prečo ju vôbec budeme hrať? No, veď práve o tom sa teraz porozprávame.

 

Popis hry…

Základom je Kaliňákov nápad, že v štatistikách treba zisťovať rómsku kriminalitu.

Ibaže v čom hra spočíva? Ako Kaliňák určí, kto je Róm? Je to ten, kto ako Róm vyzerá, alebo je to ten, kto sa hlási ku rómskej národnosti? Lebo to je veľmi veľký rozdiel.

Hm, táto hra má pre mňa zatiaľ nejasné pravidlá.

 

V tej hre…

Veď to poznáte – niekedy sa deti hrajú na mamu, na pani učiteľku, doktorku, šoféra, policajta. Ale len sa hrajú.

V tejto hre pôjde o tom, či sa budeme hrať na zistenie reálnych údajov – a čo potom, čo s tými zisteniami? Ak sa zistí vysoká kriminalita, čo bude ďalej? Pridajú do obcí v rizikových oblastiach trvale policajtov? Zavedú hliadky? Dajú hliadky aj do autobusov, lebo v niektorých oblastiach by vám šoféri vedeli rozprávať, čo deti z osád, zvážané do škôl, vystrájajú? Budeme čoraz viac vynakladať na bezpečnostné opatrenia v lokalitách, kde sa “drobná kriminalita“ deje?

Alebo čo chce Kaliňák so zisteniami potom robiť? Prečo to verejnosti priamo nekonkretizuje? Lebo sám nevie?

 

Je to len predvolebná hra?

Sľubovanie riešení, lebo Kotlebovi neklesajú preferencie? To o neklesajúcich preferenciách je údaj z článku redaktora Karáska Knokaut. Pre štandardné strany. vo včerajších Hospodárskych novinách – inak je článok z môjho pohľadu plný bludných analýz a chýba tam podstata, že v disparitných regiónoch je ťažko žiť.

Poviem vám, odstrašujúcim príkladom neschopnosti štátu zvládnuť problém je z môjho pohľadu situácia pána Dobrovodského. Za svoj život v doslova v pekle, ktorý žije so svojou rodinou vďaka susedom je označovaný ako „rasista a extrémista“. Mal by od prezidenta a vlády dostať ďakovný list, za všetko, čo so svojou rodinou doteraz vytrpel a ako slušne sa ešte pritom on sám správa? Ja si viem živo predstaviť, aká tragédia by sa už dávno bola stala, keby tam bol človek s inou povahou. Detailnejšie som o jeho situácii písala v priebehu času vo viacerých mojich blogoch, tak sa nejdem opakovať. Vymení sa s ním aspoň na mesiac Kaliňák, Fico, Kiska, či dakto z mimovládiek?

A jednu pravdivú vec z môjho pohľadu povedal v tých istých včerajších HN v článku Kotlebovci na sebe makajú bezpečnostný analytik Radovan Bránik – že v priebehu rokov pri riadení likvidačných prác stretával často kotlebovcov, ktorí pomáhali a boli disciplinovaní, pracovití a slušní…

Nuž, pre všetkých ktorí ma teraz chcete obviniť, že to tu citujem zo spomenutého denníka –  ide mi o pomenovanie pravdy. Vy si, ak chcete, pokojne zakrývajte oči aj uši a ústa pred pravdou ako tie opice v Buddhovej soche, ja to robiť nemienim. Ak chcete robiť z Kotlebu neschopného hlupáka a z jeho voličov primitívov, ktorí nevedia aj napriek vzdelaniu narátať do piatich, potom je to váš problém. V skutočnosti Kotleba vystihuje problémy obyčajných ľudí a zaujíma sa o ne.

Pozrime sa na realitu. Že sa Kotleba odfotíl, ako dáva peniaze rodine s postihnutým dieťaťom? Nuž, vyzerá to pre mňa lepšie, ako keď sa v roku 2010 Fico vytiahol do médií s tou fitneskou, ktorej dal zo štátnej rezervy 17 000 eur tuším na umelé nechty, spoločenské oblečenie a úpravu. Určite ho na to zlomyseľne nahovoril Kotleba, aby namiesto ľuďom v núdzi dal peniaze takej slečne, však, milí ficovoliči?

Podľa mňa ako kotlebovci rovnako mohli – a dokonca oveľa frekventnejšie vzhľadom na početnosť podľa volebných výsledkov – chodiť pomáhať ľuďom v núdzi aj voliči Smeru, či iných politických strán. Včerajšie toľko spomínané Hospodárske noviny priniesli aj článok o vzťahu ku viere u voličov jednotlivých politických strán. Predstavte si, najviac veriacich je vraj v Smere. Mali by sa i vo vlastnom  správaní držať pravých kresťanských hodnôt, nie? Prečo ich nikde nevidno pomáhať tam, kde naozaj ľudia potrebujú pomoc?

 

Nápad viesť štatistiky rómskej kriminality by sám osebe nebol zlý…

Čože o to, nápad zlý nie je, jeho výsledky pri riadnom zisťovaní môžeme už dopredu predikovať, pretože kriminalita v lokalitách, kde sa nachádzajú osady, je skutočne vysoká.

Mnohí ľudia odtiaľ utekajú, a je pre nich problémom v takej lokalite predať dom, ak ho nepredajú hlboko pod cenu rómskym spoluobčanom. Nie je to o rasizme, ale ich o spôsobe života a správania, ktorý prípadného kupca odrádza.

Ja sama som nedávno v mojom blogu písala, že by som uvítala Kotlebove hliadky aj v nočnom diaľkovom autobuse, lebo najnovší trend našich rómskych spoluobčanov cestovať do Čiech a z Čiech týmto spojom sa niekedy spája s ich hlučným a nepríjemným, až problémovým správaním.

Rodičia v takýchto regiónoch nechajú svoje deti cestovať do škôl v mestách, len aby nemuseli byť v škole s deťmi z osád – a tak vznikajú aj čisto rómske školy. Ak si teraz hovoríte, že „to sú mrzkí rasisti“, tak brzdite. Keby vaše vlastné dieťa v dlhých blond vlasoch donieslo zo školy raz – dva razy vši, tak by ste si tiež rozmysleli, či v tej škole v mieste bydliska zotrvá. A to už nehovorím o tom, že by ste sa dozvedeli, ako sa v osade šíri dajaké iné zdravotné riziko. V školách v takýchto regiónoch sa totiž objavuje pravidelne každoročne mnoho zdravotných rizík – nielen vši a blchy, ale aj infekčná žltačka, svrab… Na rovinu poviem – deti pred rizikom nie sú chránené, pretože kým sa problém zistí, môže trvať dlhý čas, počas ktorého síce veľa detí so zdravotným rizikom do školy často nechodí, ale niekedy predsa v škole sú. A tak vystavujú zdravotným rizikám všetkých okolo seba.

Nepomôže táranie o tom, že deti majú slabú hygienu v dôsledku chudoby. Ľudí nezaujímajú dôvody, ale dôsledky, ak od zanedbaného dieťaťa dostane jeho dieťa svrab alebo infekčnú žltačku. Ja budem teraz hnusná, lebo poviem na rovinu, že ani vy nie ste chránení. Tí ľudia, v rodinách ktorých sa vyskytli takéto zdravotné riziká, totiž spokojne cestujú autobusmi, chodia do obchodov do miest. Nie sú zatvorení doma v karanténe, respektíve ak im ju aj niekto nariadi, nedodržujú ju. Jeden veľký problém v takýchto regiónoch je preto zdravotné riziko. Analytici kadečo analyzujú, ale nikto nemá odvahu pomenovať a riešiť reálne problémy regiónov, v ktorých osady a extrémna chudoba sú. Vytvoriť zóny prioritného rozvoja, zvýšiť v týchto oblastiach počty odborníkov, ktorí pracujú s deťmi a rodinami, dať im lepšie platy a podmienky, aby neutekali a aj zdravotnú rizikovosť ich práce pravdivo pomenovať.

Druhý problém je hlúpa argumentácia o problémoch, spojených s rómskou kriminalitou. Omieľanie, že ide len o dôsledok chudoby – ja si to nemyslím. Nie všetci chudobní ľudia kradnú.  Ide o sociálne normy, ktoré v prostredí osád nie sú akceptované. Nie kvôli chudobe, ale kvôli asocialite toho prostredia. Ja nepokladám veľké zoskupenia málo vzdelaných Rómov v osadách za vhodné riešenie aj keď tam zavedieme vodu, osvetlenie, vydláždime chodníky. Socializácia je v takej početnej problémovej komunite ďaleko náročnejšia, než keby boli z osád vyňatí a rozptýlení. Osada zostane osadou, s jej životným štýlom, hodnotami a problémami.

Vzdelanie detí je bez významu pre ľudí, ktorých sociálny systém naučil žiť pohodlne z dávok. Nie všetci chudobní ľudia neposielajú svoje deti do školy. Ak vláda dookola vyhlasuje, že  namiesto podporných opatrení robia opatrenia protichodné, zhoršujúce situáciu. Takým opatrením je napríklad skutočnosť, že lekári už nemusia dávať potvrdenie o chorobe dieťaťa. Tým sa záškoláčenie len prehlbuje a spohodlňuje.

Pravdou je tiež, že ak sa hovorí o „trvale nezamestnateľných ľuďoch“, potom je namieste otázka, či v situácii ponuky 75 000 voľných pracovných miest a predpokladaného nárastu nedostatku pracovnej sily je z pohľadu spoločnosti dobré riešenie ponechať takú hromadu ľudí bez práce celoživotne, a ešte ju zväčšovať. Nejde len o ekonomickú stratu – veď skupina problémovo hodnotovo orientovaných ľudí (ktorí majú priveľa voľného času a trávia ho pasívne –  nepracujú, nemajú koníčky) sa potom správa devastačne v prostredí, v ktorom žijú. Dostať všetko zadarmo a nemusieť nič pre to robiť, nemať žiadnu zodpovednosť, je zlá kombinácia – pre tých samotných ľudí, aj pre spoločnosť. Už som o tom kedysi písala, ako deti šklbú a zahadzujú vetvičky ťahavého viniča. Áno, ja si myslím, že ten nekonečne dlhý čas a aj nevyťaženie, chýbajúca práca, sú prepojené s kriminalitou Rómov oveľa viac ako extrémna chudoba.

Tie včerajšie toľko spomínané Hospodárske noviny uvádzajú platy podľa jednotlivých krajov, u mužov a u žien. Pri náraste cien potravín, ktorý tu máme, sa platy majú zvyšovať len o 3,9 percenta, budúci rok o 3,4 percenta. I to sú len plány a odhady zatiaľ. V súčasnosti Slovensko zažíva hospodársky rast, takže by mohla vláda dať pracujúcim ľuďom viac a nepracujúcich tým motivovať k práci. Lebo rozhodne nepomôže spoločnosti dávať nepracujúcim čoraz viac – a nie je to prínos ani pre nich samotných z hľadiska budúcnosti.

Ach, tie včerajšie toľko spomínané Hospodárske noviny

 

Základom hry je pochopenie súvislostí…

Poviem vám, moc sa na tú hru teším. „Vyzerá ako Róm…“ môže byť skutočne zaujímavá hra, s otáznym výsledkom. Povedzme si na rovinu –  spomenutá hra závisí od toho, koho Kaliňák  ako Róma zadefinuje.

Takže hra „Vyzerá ako…“  môže skončiť dvojako

  • buď sa zistí, že rómska kriminalita je vysoká, a budú sa hľadať ospravedlnenia, prečo to tak je, prípadne sa údaje budú tajiť, „lebo občania ich nebudú mať radi“,
  • alebo sa vysoká kriminalita nepreukáže. Vraj to nie je možné? Ale je, postačí, ak sa do štatistík zaradia len tí Rómovia, ktorí sa prihlásili ku rómskej národnosti.

Nie, neviem ani ja, ktorá z tých alternatív je na programe dňa „u Kaliňákov“.

 

Záverom…

Prezradím vám niečo Táto skutočne zaujímavá hra s otáznym výsledkom vraj bude mať aj pokračovanie – nadväzujúci diel, nezameraný už na Rómov, ale na samotného pána ministra Kaliňáka, prepojí tento nápad o „rómskej kriminalite“ s jeho výzvou „hacknite mi občiansky preukaz“, aj ešte s kadečím ďalším.

A hej, bude vraj pod názvom „Vyzerá ako …“  (nuž, záver názvu si doplňte sami)

 

Elena      27.10.2017

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935858x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie