Založ si blog

Slová srdca 11. – Keď primitívi na Slovensku oslavujú. . .

 

 

Doplním moju nedávnu štatistiku o tom, koľko je na Slovensku primitívov. A poviem vám o oslave Silvestra, ktorá mohla mať naozaj veľmi tragický koniec.

Prezradím tiež, prečo podľa mňa bloger Kormidlo má pravdu.

No hej, a ak teraz cítite plamenný dych draka, dnes ním som.

Koľko je na Slovensku primitívov…

Ich rady sa rozrastajú. Predstavte si, keď som pred časom dala na základe smutnej osobnej skúsenosti môj blog  Dnes 23. Ako sa nabaliť na svojom mŕtvom dieťati  alias Pani X. Y. z Revúcej  o počte primitívov, žijúcich na Slovensku

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2014/09/12/dnes-23-ako-sa-nabalit-na-svojom-mrtvom-dietati-alias-pani-x-y-z-revucej/

netušila som, koľko ich pribudne.

Ich rady sa tu zjavne rozrastajú.

Inak ako primitívom sa nedá nazvať ten, kto vypálil ohňostroj do rodiny s tromi malými deťmi na Silvestra okolo siedmej večer v Levoči.  Šli si pred bytovku vypustiť balón šťastia. To, že dnes nečítame o nejakých tých mŕtvych deťoch, je len zásluha ich matky, ktorá sa hodila na deti, ochránila ich vlastným telom. Správu o tomto prípade priniesli aj médiá.  Na svojom facebooku pani Janka Škotková uverejnila aj fotky, ako je poranená – a tisícky ľudí zdieľajú facebookom túto príhodu. Ak chcete, detaily nájdete na jej facebooku.

Celá rodina má nepochybne celoživotnú traumu. Alebo veríte, že sa ešte niekedy vyberú na Silvestra s balónom šťastia pred bytovku?

Ibaže niekto z vás vie, kto to spravil. Prosím vás, zachovajte sa čestne, nahláste páchateľa polícii.

Plánovala som napísať tento článok…                                                  

Keď som si po Silvestri prečítala článok Každý rok to isté! od blogera Kormidla o aktuálnych „úspechoch“ vítania Nového roka o nás, povedala som si, že o tejto téme ešte napíšem. Plánovala som dať bilanciu strát. Je mi ľúto, pani Škotková, že tam musí byť aj táto smutná skúsenosť Vašej rodiny.

A nazvať článok som chcela: „Už asi nie…“podľa reportáže z pohotovosti, ktorý priniesli TN na Markíze. V rozhovore s na ruke poraneným „oslavovačom“ – po otázke, či si niečo podobné ako táto streľba pyrotechniky zopakuje, dotyčný povedal, že ASI nie. Nuž, dostal ma tou svojou hláškou – to si podľa mňa vyžaduje skutočne nepoučiteľnú povahu. O zdravom rozume a výške IQ by som tiež zauvažovala.

A priznám otvorene, že som do toho článku chcela dať aj finančnú analýzu. Nezháňala som ešte údaje k nej, no spravme si ju teraz, i keď bez konkrétnych čísel.

To, čo napíšem teraz, sa podaktorým páčiť nebude. Ale ja som naučená komunikovať o veciach dospelo, otvorene. Treba o tom hovoriť – ono to nie je zadarmo, ošetriť stovky úrazov. Ktosi to platí. Ten ktosi sme my, ktorí platíme zdravotné odvody – a potom vyčkávame my sami či naši blízki na potrebné zákroky, musíme si na kadečo doplácať, rodičia postihnutých detí sa doprosujú verejnosti o pomoc na potrebnú liečbu pre ich deti.

Ja si v takýchto situáciách zakaždým kladiem otázku, v akom svete to žijeme. Naozaj ma už nebaví takáto solidarita, v ktorej tí zodpovedne sa správajúci doplácajú čoraz viac na ľudí nezodpovedných. Budem rada, ak nám poisťovne dajú čísla, koľko financií vybrali od tých, ktorí si vlastnou nezodpovednosťou zavinili silvestrovské úrazy.

Ak sme mali silvestrovsky stovky úrazov, potom ich ošetrenie stále nemalé peniaze.

Myslím si, že takéto úrazy a ich následky by si mali „pyrotechnici“ v plnom rozsahu platiť.

A hej, som aj za to, že ak si niekto zaviní trvalé následky, mal by invalidný dôchodok dostať len v 50% z toho, na čo by mal nárok, keby si túto situáciu nezavinil.

A moja finančná bilancia pokračuje.

Koľko sa každoročne vrazí do ohňostrojov na námestiach? Naozaj by dediny a mestá nevedeli tie peniaze využiť rozumnejšie? Keby sa celé Slovensko ohňostrojovo zatmilo (ja viem, že mnohé dediny a mestá tie peniaze dostávajú od sponzorov, ale no a?) – skrátka keby sme všetky tie ohňostrojové peniaze čo i len za jediný rok dali na niečo rozumné, na zníženie biedy ľudí, tak by sme nemuseli mať 4000 ľudí bez domova len v Bratislave. Predýchavam ešte teraz údaje z článku v aktuálnom čísle časopisu Plus 7 dní, že u niektorých ľudí žije takto na ulici už tretia generácia. To sme skutočne hluchí a slepí?

A keby sme sa besne neohňostrojili na celej zemeguli, koľko peňazí by sa ušetrilo? Šlo by o veľkú sumy. Naozaj ich nevieme využiť rozumnejšie? Nie, ja nepozerám nadšene, aké úžasné ohňostroje, tie doteraz najveľkolepejšie, úžasnejšie ako minulý rok – zasa kde vo svete spustili.

 

Výzvy sú zbytočné…

Ešte predsilvestrovsky som v mojom blogu Vietor, ktorý vanie 1, – Vietor času…

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2017/12/31/vietor-ktory-vanie-1-vietor-casu/

písala o potrebe ohľaduplnosti pri oslavách, netušila som, že jeden zo slovenských primitívov zasa vykukne.

Nuž, tento prípad potvrdzuje, že primitívov na Slovensku pribúda, aj to, že na nich slušné slová neplatia. Primitívi ich ani nečítajú. Nie že by podaktorí nevedeli čítať, im sú také slová ľahostajné. Ostatní ľudia sú im ukradnutí…

Ja naplno a nahlas hovorím, otvorene, že táto príhoda rodiny z Levoče je aj výsledkom toho, akých primitívov sme si zvolili. Po schválení zákona o používaní pyrotechniky celoročne, som ja osobne v rámci mojej občianskej iniciatívy Charty 2012 napísala do NR SR – no dostala som ako odpoveď blábol, že dedinám a mestám to neprekáža, že to určite zmenia, ak sa ozvú samosprávy.

Myslím, že je najvyšší čas zakázať ohňostroje v obývaných oblastiach, povoliť ich len na špeciálne vyhradených miestach. Tých, ktorí porušia legislatívu v tomto smere, prísne trestať..

Nepokladám za argument, že ľudia oslavujú príchod Nového roka – to predsa  nie je dôvod, aby sa ožierali a vystrájali. Štát je ten, kto musí učiť podaktorých ľudí, že v tomto smere musia byť hranice.

Takže drahí poslanci a drahá vláda, ste na ťahu.

Elena  Predná Hora, 5.1.2018

K diskusii:

Skutočne nerozumiem, Cudzinec, o akej kolektívnej vine hovoríte. Stovky úrazov, do vzduchu vyhodené peniaze, na ktoré sa skladáme i my – neoslavovači. Kolektívna vina je podľa mňa akurát tak tá chorá slovenská predstava solidarity, že niekto sa správa bezohľadne a nezodpovedne – a na následky jeho činov sa potom skladáme všetci.

Chcete streľbu,  „pyrotechnici“? Oslavujte na strelnici, kde nikoho nebudete rušiť. A samozrejme prevezmite zodpovednosť za všetky následky, ktoré si pri takejto oslave spôsobíte -plaťte si liečbu, ani nečakajte invalidné dôchodky, na ktoré sa vám budeme skladať…

Cudzinec, prečítajte si môj blog Vietor času – zvieratá, deti, starí ľudia týmto spôsobom „osláv“ trpia. Ale to všetko je nič, lebo „MY CHCEME.“ takto oslavovať…  Nie, toto skutočne nepotrebuje ďalší komentár…

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase

24.04.2024 11:25

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9000578x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie