Založ si blog

Vietor, ktorý vanie 5. – Veriť. . .

 

Je to hodne poučný príbeh. Traja králi sa vybrali za žiariacou hviezdou, ktorá im oznamovala narodenie Ježiša. Vidieť hviezdu, a vypraviť sa za ňou na dlhú púť – musela to byť silná viera, však?

Hm, to dnešný Trojkráľový večer vyvoláva vo mne takéto otázky.

Takže, hej, pohovorme si o hviezde, ktorá ich viedla. A možno aj o tej, ktorá žiari kdesi vysoko nad našimi hlavami, a za ktorou sme ochotní vykročiť my sami…

 

Traja králi putovali za hviezdou…

Uverili znameniu. Mohli ostať doma, hodiť rukou a povedať, že sa im nikam nechce chodiť. Že nepočúvnu Boží hlas, a budú radšej sami tvorcami svojho osudu, nikam nepôjdu.

Ibaže oni Božiemu hlasu s dôverou a pokorou načúvali. A tak sa vykročili na cestu dlhú tisícky kilometrov, čo v tých dobách znamenalo vystaviť sa tisícim nebezpečiam a putovať po celé mesiace. Navždy to zmenilo ich životy.

No hej, je to hodne poučný príbeh.

Obvykle všetky veľké a dôležité veci, ktoré sú v našich životoch hodnotné, vyžadujú námahu. Ak by traja králi mali len prejsť cez ulicu, asi by to nebolo nič, na čo by sme dnes spomínali. Museli veľa obetovať, aby veľa získali.

Uverili znameniu. Verili Bohu.

Veríte v niečo aj vy tak silne?

 

Putovanie za svojou hviezdou…

Aj my niekedy dostávame príležitosť, aby sme šli „za hviezdou“ v živote, za svojim pravým životným poslaním. Sú to rôzne nenáhodné náhody, ktoré nám žiaria na cestu, ak máme toľko odvahy a múdrosti, aby sme im načúvali. Veď nie je jednoduché tak silne uveriť v niečo.

Ak je niečo pre nás naozaj dôležité, tak sa koincidencie vracajú, znovu a znovu, až kým ich prijmeme a pochopíme srdcom. Mne tak prichádzali veci okolo môjho poslania, hodne intenzívne, dookola. Objavilo sa mi ako nápad, a myšlienky okolo neho vírili, vždy znovu a znovu. Dlho som to neprijímala. Bolo pre mňa veľmi, veľmi ťažké uveriť, že to Boh so mnou naozaj myslí dobre.

Pretože základom „putovania za hviezdou“ je uveriť – ak svojmu poslaniu naozaj v hĺbke srdca neuveríme, nemôžeme ho realizovať.

 

Hviezda, ktorá nám svieti na cestu…

Hviezda ukazujúca cestu trom kráľom – dnes večer som v televízii počula analýzu, že čo to bolo asi za hviezdu. Že to nemohla byť podľa astronómov ani Halleyova kométa, ani nejaký meteor, ani supernova. Že to bol akýsi neznámy nebeský úkaz.

Možno je to tá hviezda, o ktorej mnohí veria, že každý z nás ju má. Práve tá, ktorá žiarila aj biblickým trom kráľom. Ukazuje nám správny smer životom, je tam stále, kdesi nad našou hlavou a svieti nám na cestu, aj keď my ju občas nevidíme.

 

Záverom…

Posolstvo Trojkráľového večera je načúvať Bohu srdcom. A mať odvahu s dôverou a pokorou vykročiť.

Takže toto posolstvo je o viere a o srdci. O našej odvahe, múdrosti, dôvere, aj pokore, ktoré tak veľmi potrebujeme na svojej životnej ceste. A je aj o nádeji, pravdaže, aj o nádeji, že každému z nás tá jeho pravá životná hviezda svieti a ukazuje cestu.

Je to naozaj hodne poučný príbeh, ktorý nám prinášajú z hlbín času tí traja králi, však?

 

 

Elena  Predná Hora, 6.1.2018

..

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8985057x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie