Založ si blog

Kvapky dúhy 2. – Pomarančová. ..

Mám rada ľudí, ktorí sú ako kubánske pomaranče. Poviem vám, že prečo. Že už cítite tú dnešnú pomarančovú vôňu?

Hm, nebude to len o pomarančoch. O čom ešte? Prezradím vám, že prečo lepšie pešo do pekla, ako rýchlikom do BB. A ešte o kadečom, dnes naozaj o kadečom.

 

Už cítite tú dnešnú pomarančovú vôňu?

No tak dobre, možno je aj pomarančovo-mandarínková. Mne silne asociuje s Vianocami. O to viac, že na okne spálne mi kvitne práve teraz vianočná ruža. Je to jej domov už tretí rok. No a čo – však „ducha Vianoc“  by sme si mali uchovávať po celý rok. Tak vianočnej ruži doprajem jej vianočnenie. Kvitne prekrásne – a zvláštne je, že žiarivo červeno sa sfarbila náhle, práve 4.4., v deň štvrtého výročia pohrebu môjho syna. A pre mňa je to vzácnejšie, ako keby kvitla na Vianoce.

 

Oranžová kvapka dúhy…

Pre mňa – ako vidíte – sladká a voňavá farba. Popri pomarančovo-mandarínkovej aj mango, áno, áno, áno. Vo všetkých podobách. Aj plameň dračieho dychu mi táto farba pripomína. A plamienok sviečky, pretože svetielka ma priťahujú ako svätojánsku mušku.

Mám rada jej teplý tmavší odtieň, prírodný, terakotová sa to tuším volá? Kupovala som v tej farbe často oblečenie deťom, aj Maroškova mikina, ktorú mám, je presne v takej farbe. Nosievala som tú farbu i ja – keď som mala vlasy v nejakom červenom odtieni, pri blond farbe nie (väčšinu života som chodila s farbou prírodný blond či zlatý blond, veru).

 

Ľudia ako kubánske pomaranče…

Hm… Občas spomínam s nostalgiou na pravé kubánske pomaranče. Pamätáte si na ne? Mali tmavšiu pevnú šupku, nepútali vzhľadom, ale boli sladučké ako med, nádherne voňavé. Dnešné pomaranče, krikľavooranžovou síce upútajú zrak z diaľky, ale chuťovo sa im zďaleka nevyrovnajú. Presne takých ľudí mám rada – ako kubánske pomaranče. Nie nápadných, ale vnútorne úžasných, hlboko ľudských.

Aj dnes som takých ľudí postretala zopár cestou z Ružomberku.

 

Prečo lepšie pešo do pekla, ako rýchlikom do BB?

Ach, cestovať z Ružomberku cez víkend…

Najskôr vlakom na úplne opačný smer, do Vrútok, lebo tam je vlak tým správnym smerom, na BB. Podľa času príchodu mal byť medzi jeho príchodom a odchodom autobusu rozdiel viac ako štvrť hodiny. Nebol, videla som len v diaľke odchádzajúci autobus – a perspektívu putovania pešo do kopcov s taškou i NTB.

Vitajte v dobe celoživotného vzdelávania. Nemajú to dobre skoordinované, tí železničiari. A hlavne štát nie – k tej myšlienke sa vrátim inokedy.

Putovala som pešo z Červenej Skaly. I tam boli „kubánske pomaranče“ – šofér s busom zastal, že ma čakal, čo sa stalo. Akýsi neznámy pán mi chcel pomáhať stopovať, aby som nešla pešo. V kopci ma po cca hodine a pol putovania vzala jedna známa a doviezla ma až domov.

Niečo som si pri tom pešovaní uvedomila, takže aj rozumiem, že som to mala dnes vidieť a pochopiť. Súvisí to úzko s tými pomarančmi.

 

Záverom…

Ak chcete kubánske pomaranče, vyberajte kubánske pomaranče.

 

Elena   Predná Hora, 8.4.2018

 

 

Téééda 3. – Zverejnite kreténa, Bystričania. . .

13.06.2024

Bystričania z okolia Bellusovej ulice na Uhliskách, ktorí máte kamery vonkajšie niekde v okolí štrkového parkoviska – urobte, prosím, dobrý skutok. Pozrite včerajší záznam vašich kamier – aby sme spoločnými silami odhalili úchyláka. Pozrite si detaily príbehu, ktorý sa na fb stránkach pomáhajúcim zvieratkám v núdzi objavil Ked uz clovek nevie kam s [...]

Naozaj 2. – Iba šanca. . .

12.06.2024

Z úbočí stúpali oblaky pary a posledný lúč slnka nebo rozžiaril do ružovkasto oranžových odleskov. Oblohou plával oblačný snehobiely drak. Dívala som sa na neho šťastne a, zhlboka som dýchala voňavý vzduch včerajšieho podvečera. Som doma, som doma, opakovala som si. Iba šanca to bola – povedal Zámer sveta mäkko. Na štyri dni ma odpratal do nemocnice. [...]

Téééda 2. – Fico zasa raz opozíciu sklamal. . .

06.06.2024

Veru, Ficov prejav po atentáte – to bolo obrovské sklamanie. Pre opozíciu teda. Vlastne ani nie tak jeho prejav, ako už samotná skutočnosť, že dokázal pozbierať sily a prísť sa národu prihovoriť. Ani neskrývali sklamanie nad tou jeho opovážlivosťou, že prikráčal – mali ho štýlovo pritisnúť na nemocničnej posteli, s kapačkou v ruke. Potom by si hádam aspoň [...]

zelenskyj, summit, švajčiarsko, ukrajina,

Zelenskyj: Keby Rusko malo záujem o mier, nebola by žiadna vojna

15.06.2024 20:45, aktualizované: 21:35

Na mierovom summite o Ukrajine vo Švajčiarsku sa zúčastňuje viac ako 90 krajín a osem medzinárodných organizácií.

francúzsko, Protest, krajná pravica

Desaťtisíce Francúzov protestovali proti krajnej pravici, môže vyhrať predčasné voľby

15.06.2024 19:53

Francúzsky prezident Macron vyhlásil predčasné voľby po neúspechu svojho centristického tábora v minulotýždňových eurovoľbách.

žilina, polícia,

Otrasný nález. V meste Rajec našli bezvládne telo novorodenca

15.06.2024 19:14, aktualizované: 20:20

Stať sa tak malo vedľa materskej škôlky.

Peter Pellegrini, inaugurácia

Bude Pellegrini nadstranícky? Bude z neho skôr Gašparovič než Kováč, hovoria odborníci. Podporu koalície ešte bude potrebovať

15.06.2024 19:00

Politológovia nepredpokladajú, že sa Pellegrini voči vláde bude vymedzovať. Podporu koalície ešte bude potrebovať pri prípadnej opätovnej kandidatúre. Môže však prekvapiť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,893
Celková čítanosť: 9160395x
Priemerná čítanosť článkov: 3166x

Kategórie

Archív