Založ si blog

Kam kráča táto spoločnosť 5. – Ryba smrdí od hlavy. . .

Dnes pokračujem v úvahe o „Kiskových“ pozemkoch – presnejšie, o pozemkoch popradského zubára pána Franca. Aj o morálke slovenskej spoločnosti, hlavne o tej…

 

Kauza „prezident“…

Kauza Kiskove pozemky sa objavila i včera v denníku Pravda s informáciou o nových dôkazoch. Pozorne som noviny čítala pri tom mojom nekonečnom cestovaní domov. Nič nové som tam nenašla, čo by som nevedela – asi som dobre informovaná, lebo naozaj si dávam pozor, aby som v mojom blogu neobvinila kohokoľvek neprávom. Keď som písala o tejto kauze naposledy (v blogu Kam kráča táto spoločnosť 1. – Mohol to byť veľký príbeh), zaujala ma myšlienka diskutéra, že „majiteľ pozemku nie je preukázateľne poškodený, kým o tom právoplatne nerozhodne súd“.

Omyl, právoplatný a pôvodný majiteľ pozemku pán Franc preukázateľne poškodený je. Pozemok získal od svojho otca zdedením, rodina vlastnila pozemok od roku 1949, bol im zoštátnený. V roku 1996 bola spísaná dohoda v vydaní nehnuteľnosti.

Je vyšetrovaný trestný čin podvodu – a prebieha aj civilný súd, ktorý by mal bezodkladne rozhodnúť o prinavrátení a prepise pozemkov na pána Franca. Nie je zatiaľ právoplatne pomenovaný páchateľ, ani potrestaný, pravdaže. V minulom týždni malo byť pojednávanie, ktoré bolo na žiadosť prezidenta preložené.

 

Byť človekom s takýmto podozrením na krku ja osobne pokladám za neúnosné…

Ako prezident by som sa snažila očistiť svoje meno dvojnásobne – preto by som na jeho mieste urobila maximum pre urýchlené doriešenie prípadu.

Kebyže som sudca, tak od chvíle požiadania o vydanie pozemkov až do ich vrátenia, by som priznala pánovi Francovi aj úroky za neoprávnené používanie týchto pozemkov.

 

Prečo NAKA – a hlavne AKO?

V Pravde sa minulý týždeň objavil článoček, že všetky tie „prípady pána prezidenta“ bude preverovať NAKA (teda nielen pozemky, ale aj dane a výdavky na kampaň – ach, pravdaže, preto som vyššie napísala „kauza prezident“ a nie „kauza pozemky“). Je namieste otázka, či sa tak deje kvôli komplexnému a zásadnému riešeniu veci, alebo preto, aby nevideli do veci bežní policajti a vec má skončiť obvyklým slovenským „skutok sa nestal“. Veľmi rýchlo sa ukáže, či je záujem pomenovať otvorene problém.

 

Prečo nekonalo Ministerstvo financií SR?

Pozornosť si vyžaduje, že pri podozrení na porušenie limitu na prezidentskú kampaň nekonali kompetentní. Ministerstvo financií nedalo podnet orgánom činným v trestnom konaní preveriť záležitosť. Myslím, že v takejto závažnej kauze bolo nutné bezodkladne veci preveriť, aby sa vylúčilo akékoľvek podozrenie – a za nečinnosť vo veci by mali byť kompetentní potrestaní.

 

Veríte na rozprávky?

Ach, tá moja bohatá fantázia.

Rozprávky často začínajú v krajine, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Na Slovensku najnovšia rozprávka začína „kde bola, tam bola, bola raz na mojom pozemku cudzia tabuľa. Ani som si ju nevšimol pri tej mojej 16 rokov trvajúcej dobromyseľnej nepretržitej držbe pozemku…“

 

Ako prípad rýchlo vyriešime…

Možno by sme mali spraviť zbierku, tých 1800 eur určite dáme dokopy – aby pán prezident nebol poškodený v tejto kauze – a dostal sumu, ktorú za pozemok podľa oficiálnych údajov zaplatil.

No a skutočne rýchlo prípad vyriešime, ak sa prezident Kiska vyjadrí ku tej tabuli s menom majiteľa pána Franca, ktorá na pozemku údajne bola aj niekoľko rokov po „dobromyseľnom vydržaní“ pánom Kiskom. Ako je možné, že ju pri tom vydržiavaní pozemku nikdy nevidel. A pravdaže aj, kto ju z jeho pozemku odstránil.

Ako občan SR by som to od neho chcela verejne počuť. Verím, že nie sama. A to čím skôr. Lebo je pre mňa neprijateľné mať ako zástupcu na čele štátu človeka, ktorý nebude mať čisté ruky.

 

Záverom…

Ach, čo na toto povedať tak, aby ma nestíhali skôr ako vinníkov kauzy?

Nuž, ak niečo nie je kubánsky pomaranč, tak to skrátka nie je kubánsky pomaranč. A je zbytočné čakať, že sa to ním stane…

(termín „kubánsky pomaranč“ som uviedla v mojom dnešnom rannom blogu Kvapky dúhy 2., aj s vysvetlením významu.  A budem toto prirovnanie používať častejšie, páči sa mi).

 

 

Elena  Predná Hora, 8.4.2018

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8983728x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie