Založ si blog

Kvapky dúhy 3. – Červená ako láska. ..

 

Množstvo odtieňov má červená. Rovnako ako predstava lásky. Dnes o červenej farbe a kadečom, čo s ňou súvisí.

 

Červená kvapka…

Ako melón. Ako granátové jablko. Ako maliny, jahody a ríbezle – zvláštne, že si vybavujem jasnejšie ich chuť a vôňu ako farbu. Malinový sirup, sladko rozvoniavajúci v horúcom čaji. Koláč s ríbezľami a zapečeným bielkovým snehom navrchu. Aj chlieb s maslom, jahodovým džemom a nahrubo strúhaným jablkom – moje obľúbené jedlo z detstva.

Mám rada červenú v purpurovom odtieni, moc sa mi páči jej kombinácia so zelenou – pripomína mi život. V rôznych odtieňoch som purpurovú a bordovú mala aj na oblečení, naozaj veľa. Sem tam aj sýtu červenú.

Červená je aj ako krv. Životne dôležitá, dokáže zachraňovať životy. No ja pri tomto jej význame mám pred očami, ako veľa sa jej prelialo v dejinách sveta.

 

Červená ako láska…

Podľa mňa najväčšia sila vo vesmíre.

Najsilnejšia a trvalá je láska rodiča k dieťaťu a dieťaťa k rodičovi. Je to puto, ktoré nezmaže čas. Tá partnerská láska nebýva niekedy taká pevná a občas sa úplne vytráca – možno preto, že  nedokážeme včas rozlíšiť jej (ne)pravosť pri vzniku vzťahu. Láskou nazývame kadečo – obdiv, túžbu po dobrodružstve či po sexe, povrchnú zamilovanosť, patologickú závislosť, aj ozajstnú lásku. Tomu zodpovedajú podľa mňa aj odtiene červenej – od jasnej, oranžovočervenej, ku krikľavej a signálne červenej, cez sýto červenú farbu ruží, až ku temnej bordovo červenej. Tá pre mňa symbolizuje pravú lásku, hlbokú a čistú.

Som si istá, že každý z nás má niekoho, kto k nám pasuje presne a jedinečne ako zámok a kľúč. Či ako „talířek a hrníček“, ak ste pozerali Saxanu…  Preto nám rozumie tak ako nikto iný. Je to vzťah hlboko podporujúci a rozvíjajúci, preto je prirodzené, ak toho pravého partnera nájsť túžime (to, že ho nenájdeme hľadaním, ale vlastným rastom som už kedysi spomenula).

A tiež som si istá, že ak niekoho skutočne milujeme, nikdy mu vedome neublížime, nezraňujeme ho cielene. A človek, ktorý nás naozaj miluje, nám nikdy vedome neublíži. Áno, hranica pravej lásky začína i končí podľa mňa práve tam. Ak vám niekto vedome ublíži, o žiadnu lásku sa nejedná. Ak sa vo vzťahu objavia nadávky a ponižovanie, neznamená to, že vzťah úplne končí – znamená to však, že končí zdravý vzťah. Ale môže pokračovať trápenie v ničivom vzťahu – presne v štýle knihy Nenávidím ťa, neopúšťaj ma. Knižka je to múdra, hovorí o hraničných poruchách osobnosti. Taký typ ľudí má potrebu trvale dramatických, ničivých vzťahov. Sprevádzajú ich životom prudké výkyvy nálad, sebapoškodzujúce správanie (napríklad závislosť na návykových látkach, sexe, bezohľadná jazda, drobné krádeže), aj vyhrážky samovraždou, sebaubližovanie. A zúfalá snaha vyhnúť sa opusteniu za akúkoľvek cenu, nedokážu nechať minulosť za sebou. Dlhšie obdobie spokojnosti je týmto ľuďom cudzie. Je zúfalé ich liečiť, a ešte zúfalejšie s nimi žiť. V jednej chvíli to pochopíme, a z nezdravého vzťahu odchádzame, ak sme dostatočne zdraví a silní. Inak ako zámok a kľúč pokračujeme v patologickom ničení sa spolu s nimi.

 

Záverom…

Červená je mnohovýznamová farba – zahŕňa širokú škálu dobra i zla.

Zato pravá láska je jednoznačná – praje len dobro. Je ako náramok, chrániaci pred urieknutím. Aj ten je červený, však? Niekto si povie, že taký náramok proti urieknutiu je totálna hlúposť – ibaže ak ho máte, cítite sa omnoho silnejší…

 

Elena    Predná Hora, 15.4.2018

 

 

 

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8971994x
Priemerná čítanosť článkov: 3150x

Kategórie