Založ si blog

Až do konca 2. – Ako Rusi vojnu chystali. . .

Poviem k tomu pár slov – nie, rozhodne nebudú teplé, nie som láskavá k tým, ktorí si to nezaslúžia. Komu patria tie moje nie teplé slová? Ach, hej, Rusi to nebudú…

A prezradím vám aj to, akú múdru vec doktor Harabín v utorok povedal.

 

Vojna je tragédia…

Vždy, skutočne zakaždým a všade na ňu doplatia obyčajní ľudia. Ako ja, ako vy, ako naše deti. Už dve svetové vojny prevalcovali túto Zem, a ich hrôzy a doteraz trvajúce následky ťažko všetky aj opísať.

A tu zasa raz ktosi nenažraný chystá vojnu.

 

Naši vojaci – hrdinovia NATO…

Už párkrát som písala o tom, že ak niekto robí pizzu, môžeme to vidieť už v situácii, kedy vykračuje do obchodu kúpiť korenie na pizzu. Toto ale nie je ten prípad – sme už v štádiu dopekania pizze v rúre. Dobre sa na ňu pozrite cez to okienko.

Pozornosti drvivej väčšiny Slovákov unikla začiatkom mesiaca strohá správička, že Ministerstvo obrany SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania na vyslanie slovenských vojakov do predsunutých pozícií NATO do Lotyšska, Litvy, Estónska, aj Poľska (!).

A predstavte si, už včera správy hlásali, že naši vojaci tam idú.  „Demonštrovať solidaritu“ – ja by som bola radšej, keby demonštrovali solidaritu so slovenskými dôchodcami – a v rámci toho namiesto šialeného a drahého vyzbrojovania robili radšej v poľnohospodárstve, aby sme mali lacné a zdravé slovenské potraviny.

Keby tak promptne tento štát zostavoval zákon o obetiach, ten smolili tri roky po lehote zo strany EÚ stanovenej (a navyše ho dali do podoby hodne úbohej, niektoré skupiny obetí diskriminujúcej). Ale vráťme sa k tým našim vojakom – skutočne chceme, aby naši vojaci šli do predsunutých línií NATO?

Uvedomujete si, čo to znamená?

 

Ako Rusi vojnu chystali…

Možno ani neviete, že ešte v roku 1990 bola podpísaná Zmluva o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE). Ňou sa vtedajších 16 krajín NATO a 6 krajín Varšavskej zmluvy (medzi nimi i my) zaviazalo k dodržiavaniu rovnováhy nejadrových ozbrojených síl na európskom kontinente. Súčasťou zmluvy bo aj zákaz rozmiestňovať konvenčné zbrane pozdĺž hraníc vojenských blokov, aby sa predišlo nečakanému úderu. Boli stanovené aj ich prípustné počty v európskom priestore – nejdem vám mútiť hlavy počtom tankov, obrnených vozidiel, bojových lietadiel, úderných vrtuľníkov, či delostreleckej výzbroje. Rozpad Varšavskej zmluvy a vstup jej bývalých členov do NATO narušilo rovnováhu síl v Európe, 10-15x vyššia bola konvenčná výzbroj NATO oproti Rusku.

Rusi stanovili v roku 1992 kvóty na svoju konvenčnú výzbroj. Žiadali znížiť aj spomenutú prevahu NATO, čo NATO ignorovalo. Práve naopak, NATO pristúpilo ku rozmiestňovaniu protiraketovej obrany v Česku a v Poľsku. V roku 2007 Rusko pozastavilo svoje členstvo v CFE, lebo zmluva stratila zmysel, veď žiadna rovnováha síl nebola a po 8 rokoch snahy o znovuzreálnenie zmluvy od nej Rusi v roku 2015 nakoniec odstúpili.

Zato NATO hrdinsky vo svojom boji za mier „posilňuje predsunutú prítomnosť“ pri hraniciach Ruska.

 

Obrovská vojenská prevaha + presun bojovej techniky ku hraniciam Ruska…

Najnovšie padá aj Zmluva o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu, uzavretá ešte v roku 1987. Rusi potvrdzujú ochotu zmluvu dodržovať, aj ju dodržujú. Ibaže vyjadrenie americkej predstaviteľky z februára 2018 vo veci znie „tak jasne pizzovo“, že „ak Rusko nebude zmluvu dodržovať, tak žiadna zmluva nebude…“  (nevymyslela som, správu nájdete i s citovaným vyjadrením na http://www.teraz.sk/zahranicie/usa-rusko-musi-dodrziavat-zmluvu-o-likvi/308438-clanok.html).

Už som kedysi písala v mojom blogu o susedovi Janovi, ktorý aby ho zlý sused nenapadol, tak nakúpil delá, pušky i tank. A medzitým ten zlý sused sedel spokojne pri bazéne a opaľoval sa, darebák jeden – ako rafinovane ten útok na Jana chystal. A tváril sa úplne prekvapene, keď po ňom začal chudák Jano v sebaobrane strieľať z dela…

Čo k tomu dodať? Predsunuté pozície NATO pokladám za porušenie beztak krehkého mieru v Európe. A za naozaj zlú správu pre nás.

 

JUDr. Harabín povedal výstižnú vec…

No ako vždy – múdry chlap to je. A nebojí sa povedať pravdu. V utorok bol prednášať na VŠMB. Článok o tom priniesli Hlavné správy, určite ho nájdete na internete.

Vysvetlil podstatu útoku v Sýrii, pri ktorom nebol daný mandát Bezpečnostnej rady OSN, a rozhodne nešlo ani o obranný akt. Šlo preto jednoznačne o porušenie medzinárodného práva.

A tak sa pýtam otvorene – s kým to „demonštrujeme solidaritu“? Za toto by sme sa mali postaviť do ulíc, aby nám tu niekto neničil život vojnou.

 

Záverom…

Doktor Harabín povedal ešte jednu úžasnú vec – a tú si pozorne zapamätajme.

Platná slovenská legislatíva hovorí, že  podľa § 417 Trestného zákona o ohrození mieru

„kto v úmysle narušiť mier podnecuje k vojne, vojnu propaguje, alebo inak podporuje vojnovú propagandu, potrestá sa odňatím slobody na 1 až 10 rokov. Ak tak urobí v spojení s cudzou mocou, tak až na doživotie…

 

 

Elena  Predná Hora, 26.4.2018

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9005540x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie