Založ si blog

Fúkanie do púpav 1. – Vatikán sa rozhýbal. . .

Kedy, ak nie dnes?

To je zásadná otázka, ktorá nás v živote posúva dopredu.

Takže – kedy hovoriť o utrpení detí, ak nie dnes, na Medzinárodný deň  nevinných detských obetí agresie, ktorý upriamuje pozornosť na bolesť a utrpenie detí celého sveta ako obetí fyzického, mentálneho a sociálneho zneužívania?

Spomínate si ešte na príbeh malého Alfieho? Nevyliečiteľne chorých detí je vo svete veľa, žiaľ, aj u nás sú. Aby ich nepostihol osud Alfieho, vznikla Charta práv nevyliečiteľne chorých detí – o nej teraz viac.

A prečo jedenástka Fúkanie do púpav? Ľudia prepájajú fúknutie do púpav so splnením priania. Ja som púpavy nikdy takto nefúkala – vždy iba tak, rozsievajúco – pre radosť semienok, nech letia voľne svetom na miesto, kam majú doletieť.

V tejto jedenástke budem fúkať do púpav so želaniami. Jedno fúknutie – jedno prianie.

A hej, každé z mojich prianí konštelačne podporím.

 

Fúkanie do púpav…

Čas púpav, púpavovanie – je prekrásny. Zlatisté kvety rozžiaria lúku. Ich biele hlávky ju skrášlia rozprávkovou nehou.

Biele padáčiky sa vznášajú, letia s vetrom a spoznávajú svet. Zosadnú raz, nevedno kam. „Fúha, toto je moje pravé miesto, áno, tu zostanem.“ A zostanú, aké jednoduché.

Mám moc rada čas púpav. Fascinuje ma ich odolnosť a vytrvalosť, dokážu vyrásť na nečakaných miestach – v pukline skaly, v suchom pni, uprostred asfaltu.

Fúkanie do púpav je mi blízke…

Fúkam do nich srdcom. Vedú ma cez hranicu času. K môjmu synovi – a nášmu fúkaniu púpav. Maroško mi chýba. Priveľmi.

Hej, cítim jeho blízkosť, no chýba mi spôsob života, aký som žila vtedy.

A hej, mám rada ľudí, ktorí fúkajú do púpav. Len tak, pre radosť, aby nechali semienka púpav letieť svetom…

 

Fúknutie prvé…

Deti, tie krehké bytosti – budem za ne kopať až do konca síl.

Deti s postihnutím či závažnou chorobou – bezbranné voči ľudskej bezohľadnosti a zlobe.

Prípad Alfieho Evansa som v mojom blogu spomenula opakovane. Zomrel, lebo mu nemocnica zastavila nielen poskytovanie lekárskej pomoci a liečby, ale aj vody a jedla.  Zdalo by sa vám v poriadku, ak by takto lekári a sudcovia poslali na druhý svet vášho blízkeho?

Pár mesiacov predtým rovnako skončil prípad malého Charlieho – obe deti zomreli v dôsledku toho, že im bolo odmietnuté ďalšie poskytovanie lekárskej pomoci ako „beznádejným prípadom“. Sú vizitkou amorálnosti súčasného zdravotníctva i súčasnej spoločnosti v prístupe ku slabším a bezbranným. Pretože podľa čl. 4 Dohovoru o právach dieťaťa sú to práve vlády, ktoré za napĺňanie práv detí zodpovedá.

Týka sa nás to všetkých, nemlčme.

Verejne prehlasujem, že došlo ku porušeniu práv detí v prípade Charlieho aj Alfieho – a ľudské spoločenstvo sa s tým musí nejako vyrovnať. Nemožno podľa mňa tolerovať posúvanie noriem smerom k fašizácii postojov v zmysle – „necháme ich zomrieť, lebo sme sa tak rozhodli“. Dokonca zomrieť krutou smrťou hladom a smädom, ako v prípade Alfieho Evansa.

Som rada, že  sú ľudia, ktorí sa rozhodli nemlčať a riešiť veci. Vatikánska detská nemocnica Bambin Gesú zostavila návrh Charty práv nevyliečiteľne chorých detí. Prostredníctvom Európskeho parlamentu ňou chcú ochrániť práva týchto detí vo všetkých krajinách. V tejto charte uvádzajú, že existujú deti nevyliečiteľné, ale nie neliečiteľné. Zdôrazňujú právo rodiny na účasť pri liečbe, zakotvujú právo na názor iného lekára a výber zdravotníckeho zariadenia (i zahraničného), aj právo na prístup k liečbe experimentálnej a paliatívnej.

 

Moje prvé fúknutie do púpav a prianie

Prajem si, aby sa Charta práv nevyliečiteľne chorých detí šírila a bola medzinárodne prijatá.

 

Elena   Predná Hora, 4.6.2018

 

P.S.: Práve dnes som absolvovala ďalšie vypočutie za podnet ohľadne pôrodného poškodenia u môjho syna. A hej, práve dnes posielam list, ktorým niekoho pozývam na Slovensko – zajtra vám prezradím, že koho a prečo.

 

A hej, obrázok nie je môj, je z pinterestu. Moc sa mi páči, je zvláštne filozofický, má silné posolstvo. Ale nie každý ho v ňom vidí…

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986843x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie