Založ si blog

Slová o svete 4. – O novinároch, odvahe a smrti. . .

O záhadne stratenom novinárovi Paľovi Rýpalovi, ktorý je nezvestný už viac ako 10 rokov, som čítala zasa raz po čase včera ráno článok. Je možné, že bol prvým slovenským novinárom, ktorý bol zavraždený pri hľadaní pravdy? A že Ján Kuciak bol už tretím zabitým slovenským novinárom?

Pri týchto otázkach mi je hodne smutno. A tak eraz pouvažujme o novinároch, odvahe, smrti a hore špinavostí v tomto štáte…

 

Spomenutý článok ukazuje kadečo…

Peter Nôta v článku v Chilli.today s názvom Paľo Rýpal je pravdepodobne po smrti… zvažuje zaujímavým spôsobom možné motívy, kvôli ktorým mohol novinár zomrieť.  Píše o viacerých kauzách, ktoré chcel Rýpala uverejniť. Jednou z nich – prepojením medzi zmenkami Duckého a zmenkami TV Markíza, sa zaoberá aj podrobnejšie – podľa neho odhalil zmiznutý novinár toho, kto stál za smrťou Duckého. Hovorí aj o zaujímavej partičke pôvodne dvoch oligarchov a istej chate v katastri obce Zázrivá, kde sa na jar 2008 údajne odohrávali stretnutia oligarchov s iniciálami mien JM, MK, PR, a kdesi tam by vraj i telo novinára mohlo odpočívať…

O zmiznutom novinárovi sa už uverejnilo kadečo – napríklad aj jeho údajný rozlúčkový list. Grafologicky svedčí o nevyrovnanosti pri písaní, cítiť z neho napätie. Je otázne, či ten list písal sám, bez prítomnosti  a nátlaku niekoho iného – ako postrehla jedna čitateľka jedno z mien je v ňom napísané malými písmenami, mohol tým chcieť niečo naznačiť – grafologicky je to hodne zvláštne – je tam aj pár ďalších znakov, ktoré si radšej nechám pre seba. Možno bol pre neho už dlhšie neúnosný tlak toho, čo zistil. Nie každý sa dokáže brodiť horami špiny s úsmevom na perách, to by vysvetľovalo i medializované údajné problémy s alkoholom, opakované strácanie sa.

 

Málokto však vie, že zmizol záhadne i ďalší novinár…

Pred 3 rokmi – šlo o banskobystrického editora HN – Miroslava Pejka, ktorý sa náhle stratil. Nepotvrdila sa ani verzia o možnej samovražde, ani žiadna iná, odišiel naľahko a zmizol bez stopy.

Zvláštnu pozornosť si zasluhuje informácia, že dva dni pred zmiznutím bol v kontakte s investigatívnym talianskym novinárom, ktorý sa údajne už v minulosti opakovane a márne snažil slovenskú políciu upozorniť na prepojenie zločineckej siete so slovenskými občanmi  (podľa článku na beeztweet.eu s názvom Miroslav Pejko je nezvestný tri roky).

V článku spred roka s názvom Antonio Papaleo: Pranie peňazí ukázalo na SNS aj Ficovho spoločníka  uvedený novinár popri kurióznych detailoch (akože slovenská polícia si nebola istá nelegálnym pôvodom 500 miliónov eur) uvádza aj konkrétne mená.

A ako to slovenská polícia za ten rok riešila? Asi takto vám to poviem – ak ste v slovenských médiách o celom Papaleom pomenovanom prípade a spôsobe jeho riešenia či výsledkoch doteraz vôbec nič nepočuli, chyba nie je vo vašom sluchu.

 

Prípad Kuciaka a jeho partnerky Martiny…

V pamäti mám tohtotýždňové slová mamy Martiny Kušnírovej, ako ktosi jej dcére rozhadzuje veci z hrobu. V pani Kušnírovej som sa nemýlila, keď som o nej písala v mojom blogu pred časom. Moc statočná žena to je, veľmi by som jej priala okamžité odhalenie páchateľa. No nemáme to vo svojich rukách, aj keď som sa pomôcť pokúsila – nerozumieme postupu Zámeru sveta, musíme ho len s pokorou prijať. Som teraz presvedčená, že vinník ich smrti nebude oficiálne nájdený a potrestaný – môže nám mávať svojim klobúkom so suverénnym úsmevom. Dočasne len, pravdaže, sú aj horšie veci ako ťahačky s políciou a súdom. Nedodám k tomu viac.

 

O novinároch, pravde, smrti a o nás samých…

Za pravdu žiť – a niekedy aj za pravdu zomrieť – je hlboko zmysluplné.  Nedokáže to každý – pre niektorých sú čestnosť, pravda a slušnosť len prázdnymi slovami.

Nemali by sme to nechať tak – nielen pre seba samých, ale pre budúcnosť našich detí. Žiadajme odpovede verejne – kto a ako vyšetril veci, ktoré uvádza Papaleo?

Slová Jána Palacha, ktorý svoj život položil pre zmenu – práve včera by bol mal 70. narodeniny – „človek by mal bojovať proti tomu zlu, na ktoré práve stačí.“ Nezmeníme svet za jeden deň, ani za tri, nedokážeme ho ani zmeniť sami – ale postaviť sa za pravdu a spojiť sily proti darebákom a darebáčinám, pridať sa k hlasu za zmenu – to každý z nás dokáže.

Nemlčme.

 

 

 

 

Elena   12.8.2018

 

 

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8937304x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie