Založ si blog

Slová o svete 7. – Láskavci. . .

 

Svet často zachytáva príbehy neznámych hrdinov a vizionárov, ktorí chcú svet zmeniť k lepšiemu a robia úžasné veci – podľa mňa aj láskavci kráčajú ticho a nenápadne týmto chodníčkom „dobra pre svet“.

Dnes vám poviem pár slov o ľuďoch, ktorí také veci robia – ako som to sľúbila v blogu Slová o svete 5.

 

Láskavec …

Hm, poviem vám o nich tri veci.

  1. Láskavec je rastlina, mohli by sme povedať že úžitková pseudoobilnina, lebo zo semien sa vyrába múka.
  2. Láskavec je projekt, ktorý rozbehli v Česku v rámci Nadácie Karla Janečka v roku 2017 v snahe spraviť zo sveta lepšie miesto pre život. Vyhľadávajú ľudí, konajúcich nezištne dobro, pomáhajúcich a prinášajúcich radosť iným – a že ich je dosť. Moc krásne je podľa mňa, že sa do akcie zapojilo i mnoho školákov.
  3. Láskavec je človek, ktorý koná nezištne dobro, sám od seba, nečaká ocenenie, ani zisk, jednoducho robí dobro pre svet.

Láskavcom podľa bodu 3. môžeme byť kedykoľvek. Konať náhodné láskavé drobnosti, nielen pre niektorých konkrétnych ľudí – ale nezištne pre budúcnosť.

 

Láskavec kráča potichu…

Osamelý záchranár – článok pod týmto názvom priniesol magazin.centrum.sk dňa 11.8.2018. Je o mužovi, ktorý už 40 rokov – od svojich 16 rokov – vysadzuje stromy na najväčšom riečnom ostrove – bez neho by už dávno neexistoval. Ostrov rieka pomaly pohlcovala, za posledných 70 rokov sa zmenšil o polovicu – no vďaka nemu je na ňom les o rozlohe 550 hektárov, teda o dosť väčší ako newyorský Central Park s jeho 341 hektármi – a žije v ňom množstvo zvierat.

Nie, nie je jediným láskavcom…

Ďalším je Jadav Payeng sa ako tínedžer v roku 1979 rozhodol sadiť stromy a rastliny v indickej púštnej oblasti, sadil ich deň za dňom bezmála 40 rokov. Až vznikol biotop plný života, za ktorý ho oceňuje aj National Geographic. 48-ročný Ind chce sadiť stromy naďalej, až do smrti.

Aj tento príbeh je inšpiratívnyJean Giono v knihe Muž, ktorý sadil stromy opísal podobné konanie. Je to príbeh francúzskeho pastiera, sadiaceho stromy v provensálskej krajine. Mnohí si myslia, že kniha je fiktívny príbeh. V skutočnosti je inšpirovaný príbehom Ernesta Vunana z Kamerunu, ktorý pre záchranu pralesa sám vysadil vyše 200 000 stromov a slovenský filmár Michal Gálik o ňom dokonca natočil aj rovnomenný film Muž, který sází stromy (2013).

A ešte jeden inšpiračný príbeh – ďalším láskavcom je nemecký chlapec Felix Finbeiner, ktorý rozbehol v roku 2009 ako školský projekt nápad vysadiť bilión stromov do roku 2020. Nesadí ich sám, pravdaže, ale oslovil k spolupráci rôzne organizácie, nakoniec aj OSN a EÚ. Felix má teraz 19 rokov – a na konte organizácie Plant – for- the Planet je 14 miliárd vysadených stromov.

Ach, áno – nápad rozbehol na základe príbehu, ktorý našiel na internete – o kenskom aktivistovi Wangari Maathai, ktorý počas 30 rokov vysadil v  Afrike 30 miliónov stromov.

Ako vidíme – dobro sa šíri, nikdy nevieme, kde naša nezištná láskavosť zapustí korienky…

A čo u nás? Pekný príbeh priniesol časopis Nota Bene o Ľudovítovi Vaššovi, ktorý sadí stromy, ošetruje staré sady a zachraňuje staré odrody. Iný pán zasa nezištne chodí čistiť studničky, takých príbehov nájdeme viacero, ak sa pozorne zadívame okolo seba…

 

Láskavci…

Myslím, že nie je najdôležitejšie v živote robiť veľké veci, aby sme nimi ohúrili svet – oveľa viac znamená robiť obyčajné a všedné veci zo správnych dôvodov. Nie pre obdiv iných, nie pre rozmnoženie vlastného bohatstva a zisku, ale preto, lebo to tak cítim. Šíriť dobro nenápadne a nezištne, konať zmysluplne láskavo.

Hej, oveľa viac si vážim človeka v tričku so sekáča, ktorý z ohľaduplnosti k prostrediu zdvihne po niekom zo zeme smeť a hodí do koša, než nahodeného značkáča v luxusnom aute, neviemako bohatého, v neviemakom postavení. Lebo sú veci, ktoré nevyvážia žiadne peniaze na svete…

 

Záverom…

Už pár rokov sadím i ja stromy – nosím z mesta gaštany v jeseni a sadím ich kde – tu. Niečo možno vyhrabú diviaky, ale niečo z nich určite vyrastie. A kde – tu sadím jadierka z jablka, či kôstky zo sliviek, čerešní. Nie, nerobím to preto, aby som bola láskavec – nepotrebujem patriť do žiadnej skupiny. Sadím ich len tak, nech žijú. Sú veci, ktoré jednoducho pre svet treba, aby sa šírilo dobro.

Pre radosť Zemi, pre jej uzdravovanie – s láskou a úctou jej ho úprimne prajem…

 

Elena   13.8.2018

 

 

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003551x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie