Založ si blog

Na krídlach vetra 8. – Stretnutie s ministrom. ..

Dnes sme sa stretli s ministrom spravodlivosti – my, matky z Otvoreného listu premiérovi.

Sedela som nadránom v hosteli. Mala som so sebou jednu šamanskú knihu, ale nechcela som rušiť ostatné spiace ženy. A tak som len sedela v tej tme, zababušená v paplóne. Nemala som strach z nadchádzajúceho stretnutia, len som uvažovala o tom, čo všetko sa za tie roky od smrti syna v mojom živote zmenilo. Keby žil Maroško, žila by som život, aký som žila predtým dvadsať rokov. Bolo mi z tých spomienok hrozne smutno – za synom, a aj z toho, že tam za neho musím stáť iba sama. Tá lekárka, čo usmrtila moje dieťa, zosypala celý môj dovtedajší život. Neľutujem sa, len si tak lížem rany.

Deň prebiehal rýchlym tempom – stretnutie s ministrom, nahrnuli sa viaceré médiá, naše otvorenolistovské „doznievanie v rozhovoroch“.  Bolo to vlastne naše prvé spoločné stretnutie, sme z rôznych kútov Slovenska.

Ja som namiesto ďalšej noci v bratislavskom hosteli skončila nakoniec v Nitre u Kajky, trochu mi ukázala mesto, rozprávali sme sa  a večer dookola pozerali spolu tie správy o našich deťoch.

Viete, nedá sa vypovedať všetko to nami matkami prežívané, čo so smrťou našich detí súvisí –

  • je to nielen bolesť zo straty dieťaťa, ktoré nežije len kvôli chybe niekoho iného. A tá bolesť je silná – viete si predstaviť, žeby niekto zabil vaše dieťa?
  • kým trauma v iných oblastiach spôsobuje postraumu niekedy, podľa odborníkov smrť dieťaťa ju rodičovi spôsobí vždy. Posttraumu nemožno liečiť, kým trvá traumatizujúca situácia – čiže neriešením štát našu posttraumu chronifikuje!!!
  • sú to aj postupy v prípravnom trestnom i súdnom konaní, nekvalitné postupy štátnych inštitúcií – zdĺhavosť postupov, na znalecké posudky čakáte rok a viac – to rozhodne nie je v poriadku,
  • ale aj správanie páchateľov po čine – tak o tom by sa dali písať hotové romány (nie, prepáčte, horory!).

Boli sme vystavené ohováraniu a osočovaniu  ja i druhé mamy – vyhrážky, ničenie hrobu mŕtveho dieťaťa ako v Sebinkovom prípade. Dokonca sa práve voči Dominike, Sebinkovej mame  dopúšťala neuveriteľne krutého a bezohľadného správania, ktorým ju takmer dohnala ku samovražde istá pani, ktorá je dcérou jednej zo zdravotníčok nemocnice, kde pochybili – a konala tak – ako preukázalo policajné vyšetrovanie – počas pracovnej doby, ako pracovníčka krízovej linky ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny priamo z linky na pomoc obetiam násilia. Skutočne smutné.

Nevyjadrujem sa v tejto chvíli ku stretnutiu s ministrom – možno dám o tom viac zajtra, ak prídem domov z toho Šamorína ešte večer. Dnes cítim priveľký smútok a prázdno.

Zbieram teraz sily. Musím zajtra urobiť ešte jeden výkop za svoje dieťa…

 

Elena   12.9.2018

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8971773x
Priemerná čítanosť článkov: 3150x

Kategórie