Založ si blog

Výkop 8. – Prečo sa hanbím za konanie Lajčáka

 

 

Kde bola, tam bola, bola raz jedna anketa. V nej síce v možnostiach nebolo, či chceme Lajčáka za prezidentského kandidáta, ale predstavte si, že niektorí občania si ho údajne z tých možností zvolili, teda presnejšie dopísali.

Zvažovala som, ako niekomu napadne písať do ankety, v ktorej sú uvedené možnosti výberu, voľbu mimo toho výberu – obvykle spôsobuje takú výraznú inkoherenciu myslenia nejaká droga, tak neviem, či až toľko ľudí podľahlo sebaklamu, že sú s marihuanou cool, Alebo žeby vlastenecky vo veľkých dávkach konzumovali tuzemák? O dôvodoch konania takej skupiny občanov rovnakým spôsobom možno polemizovať, alebo možno postačí aj pouvažovať, či je do ankety s výberom z možností možné dopisovať niečo mimo toho.

Takže dnes o Lajčákovi, zjavne – ale aj o nás, ale aj o nás…

 

Médiá informáciu priniesli halasne s víziou, ako by mal Lajčák zvážiť kandidatúru…

Nuž, neviem či bolo „lajčákovanie“ dopredu pripravené, podľa mňa je to scenár zasa jednej škaredej hry. A Lajčák ma presvedčí o tom, že je rozhľadený a seriózny kariérny diplomat jedine v prípade, ak do volieb ako kandidát na prezidenta nepôjde. O tom, aký je človek, už nič mne osobne predkladať nemusí. Nie, naozaj ho nemusím, nepresvedčil ma.

A  môj hlas by som mu rozhodne nedala, za

  • jeho postoj k migrácii

https://www.hlavnespravy.sk/lajcak-migraciu-musime-akceptovat-naucit-sa-s-nou-zit/1222522

 

https://transparency.blog.sme.sk/c/451119/minister-lajcak-sa-ombudsmanke-vysmial-do-oci.html

 

  • jeho vyjadrenie v TV správach pred rozhodnutím o zvýšenom percente na zbrojenie, tankoch a lietadlách a húfniciach predsa rozhodne vláda, hlas občanov ho nezaujímal,

 

  • za jeho prístup ku Globálnemu paktu OSN pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu, ktorý práve on ako minister zahraničných vecí za Slovensko podpisuje, bez ohľadu na názory mnohých občanov a dokonca aj oficiálne prezentovanú politiku vlády ohľadne prijímania migrantov, ktoré kategoricky odmietla. Tento pakt je údajne len nezáväznou dohodou – no tak načo ho potom je potrebné podpisovať – a prečo od jeho podpísania ustúpili niektoré štáty? Nejdem to tu podrobne vysvetľovať – písala som o tomto probléme opakovane, pozrite si to tam, ak chcete – napríklad v blogu Svetlo a tiene 6. – Ako to bude s migrantmi u nás?  alebo v blogu Kam kráča táto spoločnosť 9. – Stovky odsúdených teroristov (naivní diskutéri mi vtedy písali, že som si ju snáď vymyslela???!!). Teraz sa konečne prebrala k životu i SNS, ktorá včera zdieľala na facebooku status o hrozbe Globálneho paktu (ako keby vo vláde aj oni neboli),

 

  • za jeho postoj v kauze novinára Chašukdžího, Myslím, že by mal ako minister zahraničných vecí SR a diplomat obhajujúci vehementne ľudské práva migrantov s vyššie uvedeným paktom vystúpiť veľmi ostro a jednoznačne v prípade vraždy novinára Chašukdžího a nie vyčkávať, aké stanovisko zaujme EÚ. A celkom vážne by sme mali ku razantnému stanovisku Slovenska k tej vražde novinára pribaliť aj Kaliňákovu motorku – ako som napísala v mojom blogu S lásku 4. – A motorku vrátyt…

 

Vlastne sa za jeho konanie v mene Slovenska teraz hanbím…

Šlo o brutálnu, dopredu plánovanú vraždu toho novinára, navyše s brutálnym mučením pred jeho smrťou, aj so zneuctením tela mŕtveho rozpílením na kusy a následným rozpustením v kyseline.

Lenže prachy sú prachy – ak som v blogu o novinárovi písala, že my na rozdiel od Trumpa nemáme zviazané ruky predajom zbraní Saudoarabom, tak odrazu vysvitlo, že my im ich predsa predávame. Krucinál, mierotvorcovia slovenskí, však tí lumpi nimi vraždia v Jemene. Spoluvrahovia by sme sa mali nazývať. Už dávno mali všetky krajiny sveta proti Saudoarabom za to zaviesť tvrdé opatrenia. Zatiaľ sme im ani len predaj zbraní za vraždu Šáčukdžího nezastavili – počkáme údajne na rozhodnutie na úrovni Únie. A čo my nemáme vlastnú morálku? Ak povie nie celkom triezvy Juncker, že „to zbaví, necháme to tak,“ potom vraždu novinára a porušovanie ľudských práv necháme tak?

Je to skutočne zásadový postoj pri obhajobe ľudských práv. Nielen Lajčák, ale všetci predstavitelia Slovenska sa môžu hanbiť. A veď čože, jeden novinár hore – dole. Beztak je už po smrti, a že ho umučili, to nijako nezmeníme. Kto môže presne povedať, čo všetko mu spravili – veď ani tela nieto, kyselina pomohla zakryť stopy. A ľudské práva – prosím vás, to je čo?

 

Lenže táto situácia je podľa mňa svojim spôsobom prelomová…

Láme sa tu celosvetový verejný prístup ku ľudským právam – ak teraz všetci spokojne zavrieme oči pri vražde saudskoarabského novinára, potom sa tak môže udiať kedykoľvek a kdekoľvek znovu – a z Charty ľudských práv bude len obyčajný trhací papierik. Porušení ľudských práv iste bolo viacero, ale nikdy doteraz sa nemanifestovali tak otvorene a bezohľadne.

Podobne to dopadne ako s Mečiarovými amnestiami – raz zrušíš, a opakovane to budú ďalší skúšať, veď prečo by aj nie???!! Ak prehliadneme bezprecedentné porušenie ľudských práv zavraždeného novinára, potom niet dôvodu tváriť sa, že dodržujeme nejaké ľudské práva.

Nuž, od januára by sme si mali hlbšie siahnuť nielen do vrecka, pri všetkých tých zvyšovaniach energií a kadečoho  – ale mnohí predovšetkým do svedomia

 

Dobrý príklad doanketovania…

Príklady priťahujú, najmä tie dobré, však? Predstavte si, teraz zasa ďalšia anketa k nám kráča, vlastne už dokráčala a poskakuje nedočkavo okolo nás. O najväčšieho Slováka.

Dodám cynicky, že sa môžeme tešiť na mediálnu zábavu, ak účastníci v nej podopisujú ako svoju voľbu z ankety dodatočne vyčiarknutého niekdajšieho prezidenta Tisa, okolo ktorého nepanuje jednotnosť historických pohľadov a ani názorov.

 

Záverom…

Viete, podľa mňa sú v živote také zásadné otázky. Nemožno v nich cúvať, ani prestupovať zo strany na stranu. Dá sa len stáť, pevne a vytrvalo na tej správnej strane.

Lebo ľudské práva nie sú trhací papierik…

 

 

Elena   5.11.2018

 

P.S.: Som skutočne zvedavá, čo urobí SNS  ako vládna strana na základe nimi včera uverejneného postoja ku Globálnemu paktu OSN o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii.

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935863x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie