Založ si blog

Nuž 10. – Pomáhajme migrantom, ale. . .

Pomáhať migrantom, ktorí sa ocitnú v úteku pred vojnou a chránia si holé životy, je ľudské. Teraz poviem pár slov o tých, ktorí sú ekonomickými migrantmi, ktorí by podľa predstáv Globálneho paktu mali mať právo migrovať kvôli biede, či úniku pred ňou.

Ako to je s tou ich biedou?

 

Človek žijúci v biede…

Človek žijúci v biede je hladný, nemá na nové oblečenie a obuv, nemá na potrebné lieky, nemá na zaplatenie elektriny, tepla a vody. Obmedzuje ich spotrebu, no lebo na to nemá. Niekedy nemá ani strechu nad hlavou…

Človek žijúci v biede je hladný  a je preto vďačný za každé jedlo, ktoré dostane – poteší sa potravinovému balíčku, koláčiku od láskavej susedy, či polievke v charite.

Človek žijúci v biede nemá na nové oblečenie a obuv  a je preto spokojný s oblečením, ktoré mu donesú – raduje sa veciam z charity, či od známych, ktorí mu dajú svoje obnosené vec či obuv.

Človek žijúci v biede niekedy nemá ani strechu nad hlavou a je preto vďačný, ak má kde prespať, je vďačný za teplo a svetlo – elektrinu, či hoci aj za sviečku, za teplo, a teplú vodu na umytie pokladá za malý zázrak, ako sa teší, ak si ju môže nahriať v hrnci na sporáku na umytie, lebo má kartóny či nebodaj aj drevo na prikúrenie…

Človek žijúci v biede vďačne prijíma pomoc iných a cení si ju.

 

Bieda migrantov…

Človek žijúci v biede nemá z čoho zaplatiť prevádzačom tisíce eur, aby sa dostal do Európy.

Človek žijúci v biede nahľadí na to, aby sa dostal do krajiny s najvyššími sociálnymi dávkami.

Človek žijúci v biede sa neprevláča so šperkmi, novými mobilmi a vreckami plnými peňazí.

Človek žijúci v biede si váži akúkoľvek pomoc a prejavuje za ňu vďačnosť.

Nový Čas v článku Exkluzívny rozhovor s riaditeľom Migračného úradu: Koľko eur platíme za jedného utečenca? z 25.6. 2015 uviedol, že nás pobyt jedného migranta stojí mesačne 1000 – 1500 eur. Koľko ich má prísť teraz podľa médiami avízovanej správy – 250? Na pol roka, s hradením všetkých výdavkov nami? No, to je slušná suma.

 

Človek, ktorý nie je spokojný a vďačný za pomoc…

Človek, ktorý si neváži všetko to, čo dostáva od iných z úprimného srdca, nemá dostať nič. Ak si niekto neváži stravu, teplo a teplú vodu, strechu nad hlavou, oblečenie a bezpečie, nuž nech sa vráti domov, do svojej vlasti – a tam nech si postaví aj palác, a nech jazdí na bielom koni v sprievode sluhov, ak si na to zarobí vlastnou prácou, pravdaže.

Pretože človek zachraňujúci holý život sebe a svojim blízkym nešpekuluje, nepreberá v jedle, nepohadzuje darované nové oblečenie, neničí zariadenie príbytku, ktorý mu poskytli, nevyvreskuje a nepodmienkuje, čo mu máme okamžite dať. Neznásilňuje, neokráda a nezabíja tých, ktorí sa o neho a jeho krajanov so súcitom postarali.

Som proti tomu, aby sme migrantom s takýmto správaním akokoľvek pomáhali, ani finančnú pomoc by sme pre nich nemali za Slovensko poskytovať. Môžu sedieť niekde na briežku doma, a čítať si príručku o ľudských právach. Ale ešte predtým breviár o slušnom správaní.

 

Je ľudské pomáhať biednym…

To iste je. Ale  musíme preto azda chodiť až do Afriky? Veru nie, stačí sa dobre rozhliadnuť. Na začiatok, predtým ako sa pozorne rozhliadnete, pozrite si, prosím, v prílohe uvedený obrázok. Je to novinový útržok z 9.5.2018, šíri sa aj internetom.  Upriamujem vašu pozornosť na ten druhý článok v Policajných správach, ktorý hovorí o obvinení z prečinu krádeže u 73-ročného pána, ktorý ukradol v obchodnom dome salámu a šišku v hodnote 4 eur. Hrozia mu za to 2 roky väzenia.

Položte si po jeho prečítaní otázku, či naozaj pomáhame ľuďom žijúcim v biede…

 

Elena  26.11.2018

 

P.S.:

Zdroj: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2762020287355450&set=a.1664671597090330&type=3&theater

 

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8971777x
Priemerná čítanosť článkov: 3150x

Kategórie