Založ si blog

Na tepe dňa 1. – Danko má potenciál byť premiérom. ..

Áno, názov blogu prezentuje môj názor na to, aké je rozloženie kariet v súčasnosti v slovenskej politike.

V tejto chvíli hovorím, že je to tak – a poviem aj, že prečo je to tak.

 

Danko premiérom?

Ak niektorí z vás teraz zdúpneli, tak predýchajte a zvykajte si na tú predstavu. Pár bodov pre seba získal v tejto hre – a postoje verejnosti sa prikláňajú čoraz viac na jeho stranu. Lebo začína sa pomaly zvolebnievať.

Nič na tom nezmení pár situácií, ktoré si pripomeňme – práve naopak, sú v jeho prospech.

 

Dizertačka…

Typický príklad mediálnej manipulácie.

Na Dankovom mieste by som tú dizertačku verejnosti neukázala, lebo bolo jasné, že ide len o spôsob, ako sa ho znovu snažia zdiskreditovať. Som za to, aby svoje práce ukázali všetci, ktorí sa ho snažia potopiť tým povykom okolo dizertačky (ja akékoľvek svoje odborné práce ukážem pokojne na oplátku tiež – podaktoré z nich aj medializujem). Ak v práci necitoval korektne a práca mu prešla, je to i o jeho konzultantovi a oponentovi.

 

Sulíkovanie…

Urážlivý spôsob diskutovania s oponentom v televízii Sulíka nijako nevylepšuje v očiach verejnosti. Vlastne neviem, čo ho v očiach verejnosti môže vylepšiť – a za čo by mohol dobré body od niekoho získať. Keďže pred časom som musela zmazať v blogu môj názor na tohto pána, poviem to takto – nemôžem o ňom napísať dokopy nič, lebo nie je veľa toho, čo by som potom mazať nemusela.

Takže ak v televíznej diskusii Danka uráža, nezískava tým rozhodne body on sám.

 

Lajčákovanie…

Danko vystúpil oveľa razantnejšie ako strana Smer (a to už nehovorím o Bugárovi a jeho šanci stať sa prezidentom, promigrantské postoje národ určite nevíta) proti Globálnemu paktu a za jasne odmietavé stanovisko.

Vlastne s tým cirkusom okolo Globálneho paktu, ktorý vyrobil Lajčák, sa nám tu zvolebnelo rýchlo. Doteraz som nepochopila, ako môže minister zahraničných vecí prezentovať úplne iné postoje, ako je oficiálne hlásaná politika krajiny, ktorú zastupuje. A vláda nám opakovane, jasne a nekompromisne deklarovala, že žiadnych migrantov na území Slovenska nechceme a nebudeme prijímať. Nie prehovárať by ho mal dnes v rámci podávania jeho demisie premiér Pellegrini, ale rovno a natvrdo odvolať. Myslím, že práve taký zvláštne váhavý postoj okolo Lajčáka je neprijateľný a časť pôvodných voličov Smeru odradí. Lebo zasa – povedzme si na rovinu – je až taký úžasný diplomat Lajčák?

Podľa mňa nie – a vysvetlím, že prečo nie.

Diplomat by mal vedieť konať predvídavo. Predvídať iste mal, aké postoje slovenská verejnosť voči Globálnemu paktu zaujme, však nežije na Marse – a že dlhodobo odmieta migrantov prijímať k nám  – v súvislosti s tým mu mali byť jasné aj kroky vlády, že nebude deklarovať ochotu prijímať záväzky v tomto smere. A že v takej situácii jesto dosť vzdelaných ľudí, ktorí vedia, že príklad Všeobecnej deklarácie ľudských práv jasne ukazuje aká „nezáväzná“ v konečnom dôsledku je akákoľvek deklarácia.

Diplomat by mal vedieť konať seriózne. Medializovaním postoja, že ak nebude môcť ísť do Marrakéša a ak nepodpíšeme ten pakt, že odstúpi, sa veľmi diplomaticky nesprával. To si mal prebrať s premiérom, medzi štyrmi očami – a ak by vláda nesúhlasila s jeho návrhmi, potichu sa korektne zbaliť.

Sociálnymi sieťami bežia informácie o tom, že kdesi čosi už Lajčák záväzne ohľadne migrantov podpísal. Neviem, nechce sa mi veriť, že by si dovolil podpísať nejaký zásadný dokument v rozpore s postojmi vlády, ale čas ukáže – ak predsa len áno, bol by tu čas na stíhanie za vlastizradu.

Na „Globálnom pakte“ svojim postojom získal Danko hodne priaznivcov medzi Slovákmi. Ozajstný chlap ma vedieť jasne a zásadne povedať svoj postoj, a nie uhýbať a poskakovať ako splašený zajac v kapuste – raz tak a raz onak. Moc sa mi páči – a nie som rozhodne sama na Slovensku – jeho včerajšie razantné vyhlásenie, že trvá na tom, že zo Slovenska do Marrakéša nepôjde nikto – ani minister, ani jeho zástupca, dokonca ani upratovačka z ministerstva zahraničných vecí nie.

 

Body pre Danka…

Ak si ešte stále podaktorí myslíte, že žartujem s tými Dankovými narastajúcimi šancami na post premiéra, tak nežartujem. Nuž, voliči na Slovensku nie sú až takí hlúpi, ako by sa zdalo podaktorým. Lebo ak si človek položí otázku,

  • či chce premiéra, ktorý vyrobí dokonalú dizertačnú prácu, na vysokej vedeckej úrovni, ale bude nám tu vláčiť migrantov, rozbiehať zbrojenie a vystavovať nás rizikám v rámci rozmiestňovania rakiet a ďalších krokov NATO,
  • alebo radšej premiéra síce opíše kdesi z knižky čosi do akejsi blbej práce, ktorú musí vyrobiť, aby dostal nejaký titul, ale nepustí migrantov na Slovensko ani za nič, chce zrušiť sankcie proti Rusku, čo nám len polepšiť ekonomicky môže, nechce kapitalizmus (a obrovská voličská základňa s ním takisto nie) a pokojne by zamietol prelet bezpilotných lietadiel ponad Slovensko, o ktoré nás NATO žiada, i údajné chystané rozmiestňovanie rakiet stredného a krátkeho doletu (čo je vraj najnovšia lahôdka našich „drahýchspojencov“ )

čo poviete, aká bude odpoveď bežného slovenského voliča?

 

Záverom…

Na Dankovom mieste by som strihla v tejto chvíli predčasné voľby – ak sa napríklad preukáže, že Lajčák skutočne kdesi – čosi podpísal. Alebo pre prelety bezpilotných lietadiel, či to údajné rozmiestňovanie rakiet na našom území. Ešte pred prezidentskými voľbami. Teraz.

Život nám skrátka poskytuje veľa príležitostí. Je len na nás, aby sme ich dokázali správne využiť.

A toto – poviem vám, je Dankova chvíľa.

 

Elena  30.11.2018

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8939484x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie