Založ si blog

Iba slová 4. – Spor lekárov so zdravotnou poisťovňou. . .

 

Ministerstvo zdravotníctva SR odmietlo zasiahnuť do sporu lekárov a VšZP – ako uviedol článok Do sporu lekárov a VšZP vstúpil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Kaľavská má pravdu, aj ja vnímam správanie lekárov ako vydieranie. To sa ale dalo čakať, keď im štát predtým pri ich vydieraní v otázke platov raz ustúpil – je najvyšší čas zasiahnuť.

Nuž, nie že by som mala ambíciu stať sa ministerkou slovenského zdravotníctva, ale keď ministerstvo mlčí, tak sa angažujem ja.

 

Už nejakú tú chvíľu sa vlečie spor lekárov – ambulantov so zdravotnou poisťovňou.

Presnejšie niektorých lekárov a so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Povedzme si o tom pár faktov. 900 ambulantných lekárov nepodpísalo zmluvy s poisťovňou, lebo sa im ponúkané úhrady nepáčili, nezdali sa im dostatočné. Žiadajú navýšenie úhrad od 12 do 17 percent.

Lekári sa tvária, že iba im treba navyšovať – lenže, povedzme si na rovinu, viete o niekom, kto v tomto štáte nechce navýšiť plat? A mnohí z tých, čo chcú, by to naozaj rapídne potrebovali. V mnohých oblastiach ľudia dostávajú za prácu naozaj úbohé platy.

Nuž, nie je to nič nové pod slnkom s tými lekármi  – podobný vydieračský cirkus niektorí lekári chystali v roku 2012. A zopakovali si to v lete tohto roku – pritom podľa ich nápadu mali ich pacienti, klienti VšZP platiť plnú úhradu za lieky na recept. Teraz sami nevedia, čo bude o päť dní.

MZ  SR by sa k veciam malo rozhodne viac vyjadrovať, aj mediálne. Prinajmenšom by mali uverejniť v médiách zoznam ambulancií, kde by od 1.1.2019 mali poistenci VšZP platiť a zoznam najbližších náhradných ambulancií, kde ich ošetria zadarmo. Alebo bude ministerstvo čakať, kým sa niekomu niečo stane v dôsledku nedostatočnej informovanosti?

(Iste, keď pacient začne hľadať, nakoniec nájde zoznam zazmluvnených na stránke poisťovne, ale nie každý má internete, nie každý hľadá a nikde nie je istota, že najbližší zazmluvnený tých pacientov navyše aj zoberie. MZ SR by malo zaistiť objektívnu a dostupnú informáciu všetkým pacientom včas).

 

Čo by sa malo diať…

Ak vás ošetrí ambulantný lekár, ktorý nemá uzavretú zmluvu so VšZP, potom by ste mali zaplatiť úhradu za výkon, mal by vám vystaviť doklad o platbe, vy by ste s ním mali nabehnúť do poisťovne – a tá by vám údajne mala do mesiaca peniaze vyplatiť.

Je zrejmé, že v takomto pochybnom systéme by sa stal pacient rukojemníkom.  Presnejšie, ešte viac rukojemníkom, ako je teraz. Myslím si, že je najvyšší čas, aby sme si urobili v zdravotníctve poriadok my, občania – lebo sme to práve my, poctivo platiaci zdravotné odvody, ktorí dostávame najmenej zo systému.

Je o tom nekonečno dôkazov, ľudia sa prebúdzajú a vypisujú na sociálnych sieťach nahnevané vyjadrenia, až keď na vlastnej koži pocítia, ako to nezdravo funguje, ako vyťahujú poplatky od mám s chorými deťmi a podobne.

 

Neviem načo sa ma do veci starať Úrad pre dohľad. Generálny prokurátor by sa mal…

Lebo

  • Ak od januára majú občania platiť a následne si od poisťovne dávať preplácať úhrady zdravotnej starostlivosti, potom dochádza ku porušeniu Ústavy SR. Nikde nie je v legislatíve uvedené, že pacient si na poskytnutie zdravotnej starostlivosti MUSÍ túto uhradiť a následne požadovať preplatenie. Sú ľudia, ktorí by na také služby nemalo a nedostali by tak zdravotnú starostlivosť vôbec. Uvedomte si, chorí ľudia by sa mali drmázgať kdesi po pobočkách zdravotnej poisťovne – zhoršili by sami svoje zdravie, a mohli by nakaziť aj iných, v prípade infekčného ochorenia – to je skutočne nápad storočia, nie roka.
  • Navyše – nezazmluvnení lekári sa namočia sami do kaše od 1.1.2019. Lebo ak nemajú zmluvy s poisťovňou, potom ani nesmú za karty pacientov dostávať pravidelné paušálne úhrady mesačne, tzv. kapitácie.

Veď kto by im ich každomesačne platil, nezazmluvnená zdravotná poisťovňa, alebo azda pacienti? Z čoho budú financovať lekári bez zmlúv  svoju činnosť ma nezaujíma, zrejme len z reálnych výkonov – tak by postačilo naozaj málo –  aby tri mesiace k nim nechodili takmer žiadni pacienti, a majú veľký problém.

Od januára teda nezazmluvnení lekári nemajú od koho kapitácie požadovať, lebo od pacientov podľa mňa nesmú, ak im ľudia nepodpíšu novú zmluvu, v ktorej by sa im zaviazali uhrádzať náklady, vrátane kapitácií. A nezazmluvnená zdravotná poisťovňa im ich tiež nepošle.

  • Vyriešeniu situácie by tiež určite napomohlo, ak štát otvorí pre poistencov VšZP možnosť prestupu do inej ZP k januáru 2019, aby v patologických podmienkach nečakali nútene do septembra.
  • Ak nám poisťovňa nebude garantovať bezplatnú zdravotnú starostlivosť primeraným spôsobom (chorý človek by mal – v regióne ako je náš – cestovať kamsi, aby ho ktosi základne vyšetril a chýbajúcimi spojmi späť, ako celodenný výlet??? alebo by sme mali platiť veľké sumy a potom vyčkávať, kedy a či v plnej sume nám ich poisťovňa uhradí – JE TO V OBOCH PRÍPADOCH STRATA ČASU I FINANCIÍ), potom musíme mať právo prestať jej dávať naše peniaze v podobe zdravotných odvodov. Lebo platiť primeranú cenu za službu znamená aj dostávať primeranú službu. Nemôže byť v právnom štáte postavenie zmluvných strán evidentne nerovné.

 

A ešte vás chcem upozorniť na jednu vec…

Zasa raz nás – občanov ako pacientov tu niekto chce okradnúť. Pretože sa s nadšením hovorí o doplnkových  ordinačných hodinách lekárov, počas ktorých budú môcť vyberať „len“ maximálne 30 eur. Teda s nadšením, ako s nadšením, lekárom sa údajne málilo tých tridsať eur za pacienta, za takú sumu navyše ambulovať nechcú.

Problém však vidím inde – nie v sume za službu, ani v rozsahu hodín.

Ako upozorňuje prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Ivan Janco, v skutočnosti nám Ústava SR (stále platná) garantuje bezplatnú zdravotnú starostlivosť po celých 24 hodín denne – nie len od rána od 8,00 do 14,00, ani nijako inak limitovane, ale po celých 24 hodín. Snahu zaviesť doplnkové hodiny možno podľa neho chápať ako snahu obmedziť pacientom zdravotnú starostlivosť a zvýšiť zisky zdravotných poisťovní. Uvádza, že zákon je stavaný na prospech majiteľov veľkokapitálových zdravotníckych zariadení.

Nuž, toľko k tomu.

 

Elena  27.12.2018

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8974332x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie