Založ si blog

Srdcom 5. – Veľkonočné momentky. . .

 

Veľkonočné sviatky sú spojené s kadečím.

Pre podaktorých s intenzívnym jarným upratovaním, pre ďalších s tradičnými veľkonočnými jedlami, pre iných s nemiernou konzumáciou alkoholu – a vďaka tomu aj s kopou policajných kontrol. („Kopa opilcov a policajtov bude na cestách, nepôjdem autom – a musím sa učiť“ povedala Kika nekompromisne včera na moje domŕzanie, či nás nevyvezie niekam na kopce prejsť sa prebúdzajúcou prírodou – mediátorske skúšky sa blížia, usilovne vtĺka do hlavy zákony, hoci s jej prehľadom by už teraz pokojne mohla poskytovať rovno aj právnické služby. I dnes odmietla cestu do Revúcej. Slnečné lúče hrejivosťou lákajú von – moje stredné dieťa, Svetlanka, im i napriek chorobe neodolala. Večer mala teplotu, skutočne hrozne kašle, lieky by potrebovala kúpiť – ešte že máme bylinkové čaje).

Filozoficky sa prepája Veľká noc s príchodom jari a zrodom nového života, pre veriacich s láskou, vierou a nádejou.

Každý si môže vybrať.

 

Vnímam to veľkonočné prepojenie s jarou a príchodom nového života intenzívne, po dlhé roky. V časoch môjho detstva sme mali každý rok doma na jar kuriatka, malé zlatožlté chumáčiky, rada som pozorovala ako zobkali nasekané vajíčka so žihľavou. Kedysi sme na jar chodievali aj na bahniatka – pod bytovkou rastie obrovská vŕba, je taká nádherná, až je mi ľúto z nej našklbať do vázy. Po šamanskom výcviku cítim ešte zreteľnejšie, ako všetkým prúdi život a vzájomnú prepojenosť všetkého, je to zvláštne silný pocit.

Tohtoročné veľkonočné sviatky sú pre mňa spojené s domovom, oddychom a konštelačným čakaním.

Ten môj oddych tak doslovne neberte, už po deviatej u nás včera rozvoniaval pôstny obed – špagety aglio e olio, obohatené o medvedí cesnak, ktorý mám rada a dávala som ho azda do všetkého (okrem tvarohových guliek s jahodami, ich plnenie sprevádzalo vzdychanie dcér „no načo aj tie ešte robíš“ – a potom pri návrate od koní našla Jazmínka iba tri posledné guľky). Oddychovo som i upratovala – druhý pokus o oživenie balkóna, na ktorom som vyhrabávala pred týždňom spod snehu fialové petúnie, svetloružové i tmavoružové muškáty a zlatožlté pelargónie. Dnes som ich opäť vyťahala zo schodov bytovky a nastavovali na balkóne odvážne tvár slnku, u nás v horách sprevádzanému podchvíľou prudkým vetrom.

Týmto je už napojený i môj pohľad na filozofický  i náboženský veľkonočný odkaz, že „láska, viera a nádej“. Vynášala som na balkón kvetináče z chodby a vracala život rastlinkám po dlhej prednohorskej zime s láskou a  s nádejou, že ich nezasneží. Uvedomujem si ich čakanie na moje vykročenie k projektu, ním nájdu domov voľne v zemi.

Ani to moje konštelačné čakanie neberte doslovne, nikdy tam nejde len o plynutie času, ale o hlbokú vnútornú premenu nás samých a koincidencií, ktoré nás vedú ku zmene. Pre mňa je to teraz o ceste ku poznaniu, čo je pravé. Nie som iluzívna – iba čakám, to znamená že uvažujem a snažím sa čistiť, poznávať. Už chápem, ako vyzerá posvätné. Krásny šamanský príbeh o strome mi k tomu dal včera Zámer sveta. V lese plnom nádherných zdravých stromov bol miestom sily strom obyčajný, zničený bleskom, popri ktorom človek prejde nevšímavo a prehliadne ho – v skutočnosti jeho energia silne pôsobí na všetky stromy v oblasti, a pravdaže aj na celú Zem a všetky živé bytosti na nej. Iluzívne je naše presvedčenie, že najlepšie a najsilnejšie veci sú najkrajšie. Nie je to tak – žiariví duchovní vodcovia nás nikam nedovedú a posvätno je v skutočnosti o obyčajnosti  a jazvách. Ibaže jedna vec je spoznať a druhá vec je prijať. Mám v tom jasno ja a má v tom jasno Zámer sveta – „nevieš naložiť s minulosťou v sebe“, znela koincidencia z náhodne nenáhodne otvorenej knihy.

Ach, idem radšej strúhať chren na omáčku. O tej koincidencii radšej večer pouvažujem, ťažko sa píše blog pri vyprážaní rybích prstov Jazmínke ku koňom…

 

Elena  20.4.2019

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, vyhlásilo Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003800x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie