Založ si blog

Ja 2. – Aladin, Aladin, naozaj nechceš svoj čarovný koberec?

Politické reklamy sa i dnes valili internetom. Keby radšej tie peniaze vyhodené na medové motúzy na sociálnych sieťach strany boli dali tým ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú ako pomoc v živote. Možno ich mali dať tej matke s 5.–ročným dievčatkom, ktoré dnes na Záhorí šli domov popri koľajniciach, vystúpili cestou z Bratislavy do Holíča predčasne, lebo údajne nemali dosť peňazí na vlak až domov. A ďalší vlak ich zrazil, dievčatko na mieste zomrelo.

Viem, som hlúpa, že teraz nariekam za tie dve tak zúfalo, ale moc s nimi súcitím. Aj chápem, že veci sa pre niečo dejú tak, jednoducho Zámer sveta to tu riadi. A že pre nejaký dôvod sú na svete aj pavúky, kliešte, aj vrahovia detí. Asi aby sme si niečo cenili, musíme poznať aj opak toho – bez smútku by pre nás nebola taká iskrivá radosť, bez zrady by sme nedokázali oceniť naplno tých spoľahlivých. Ako v tej rozprávke o princeznej, čo nechcela byť nikdy nešťastná – až nakoniec pochopila, že bez nešťastia by nebolo ani šťastia,, musia existovať polarity.

No i tak toto sú chvíle, keď som besná a dokázala by som všetkých zbohatlíkov nakopať do zadku – pretože ich úbožiacky luxus na druhej strane vyvažuje bieda iných, aj takéto tragédie ako dnešná. Nikdy by som nedokázala žiť s takou bandou pokrytcov, ktorí sa hrajú na „smotánku“ a nechcú vidieť utrpenie iných, hlavne že si oni užívajú. Dokázala by som v tejto chvíli hovoriť iba s niekým, kto mi rozumie a cíti to podobne. A úprimne – myslím, že nikto. Som natoľko uzavretá v nedôvere, že ani o kadejakých dnešných diskusiách, poukazujúcich na mizerný stav spoločnosti, nič nedám – a bolo by o čom, dnes akoby hlupákom všetkého druhu zabudli lieky nadávkovať, vyrojili sa s ohromujúcimi vyhláseniami.

 

No dobre, zatiahnem záves a dám masku veselšieho tónu.

A keď už tie pravdy, tak ešte jednu pravdu vám prezradím – minulý týždeň som písala o mojich vojenských kožených topánkach, ako o trochu väčších. No dobre, sú 27, najmenej o dva čísla väčšie ako potrebujem, čo mi samozrejme nebráni ich nosiť. Konečne žijem na veľkej nohe. To žartujem, som rada, že ich mám – a cítim sa ako Rambo, keď v nich vykračujem. Píšem o tých topánkach v súvislosti s niečím iným – s reakciou môjho stredného dieťaťa, Svetlanky – ktorá so smiechom poznamenala „neboj, mami, do toho ti noha dorastie“.  A pripomenula (pravdivo), ako som im stále kupovala „o trochu väčšie veci, že dorastú“. No áno, bola to jedna z mojich úsporných stratégií, a druhou bolo pripomínanie, aby veci šetrili a nosili ich jedna po druhej. Neboli to jednoduché časy, napriek tomu sa pre mňa spájajú s prekrásnymi spomienkami, lebo vtedy žil môj syn. Moc mi teraz chýba, veľmi. Prezradím vám ešte jednu vec – zajtra večer v Infovojne zaznejú zásadné veci – bude tam právnička Judita hovoriť veci, ktoré sa oplatí počuť.

 

Nie, nedám dnes žiadnu koincidenciu, ale nejaký úsmev na záver…

Šedé mračná sa nebom v skorom ráne preháňali, mäkko mrholilo. Daždivé dni majú svoj pôvab, pre mňa, tu v kopcoch – oveľa viac ma lákajú ako slnkom rozpálená a presušená krajina, v ktorej všetko stráca život. A moje najstaršie dieťa, Kika, i v takých ránach iskrí humorom.

A tak sa občas bláznivo smejeme. I dnes. Za Muráňom na ceste ležal kus koberca. Otočila sa ku mne s úsmevom a z nadpisu blogu vám je určite jasné, čo mi pohotovo zahlásila…

 

 

Elena 24.5.2019

 

 

 

 

 

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,849
Celková čítanosť: 8981566x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie