Založ si blog

Tvárou v tvár sebe 11. – Vidieť zlo. ..

Znásilnená 17-ročná dievčina dnes skončila život eutanáziou. Trpela depresiou a posttraumou. Holandsko je tolerantné – a tak jej dovolilo zomrieť. Ja taká tolerantná nie som, ukončila by som radšej život páchateľa. Nahnevaná týmto príbehom som sa nakoniec dopátrala aj akejsi správy, popisujúcej že eutanázia dievčine bola zamietnutá, no prestala jesť a piť, takže v dôsledku toho zomrela. Nuž, neeutanazovanie to nebolo, lebo pri depresii a posttraume by som jej nútene umelú výživu s čistým svedomím podala.

Ten príbeh ma napokon doviedol k mojej dnešnej úvahe o našej schopnosti vidieť zlo.

 

Zlo sa spája s utrpením, bolesťou v rôznych podobách…

Dokážeme vidieť zlo?

Možno najľahšie vtedy, ak sa týka nás samých, ak nám ktosi ubližuje – prebleskla mi hlavou ako prvá táto myšlienka. No je to zjednodušené vnímanie, nie celkom pravdivé. Lebo v niektorých situáciách nechceme vidieť to, že nám niekto ubližuje a zlo znášame…

Na druhej strane ľahšie prehliadame zlo, ktoré sa týka iných, akoby sa nám vlastná bolesť zdala väčšia. To tiež nie je pravdivé tak úplne, lebo empatici ako ja cítia bolesť iných intenzívne. A tak tiahnem do boja za všetkých slabých a bezmocných.

Na istom stupni zrelosti si skrátka uvedomíme, že bolesť je rovnaká, aj keď to nebolí mňa a snažíme sa nepokladať svoju bolesť za tú najväčšiu na svete, neporovnávať ju s bolesťou iných a mať úctu k bolesti každého živého tvora. Pretože len ak nevidíme svoju bolesť ako najväčšiu na svete, dokážeme vnímať aj bolesť iných.

 

Príklad made in USA…

Príklad toho, ako sa skreslený pohľad na vlastnú bolesť stáva prekážkou reálneho hodnotenia miery zla, som čítala nedávno v jednej knihe o múdrosti domorodých kmeňov. Indiánska babička – šamanka tam hovorí o tom, ako 11. september vyhlasujú za najhorší masaker v dejinách Ameriky. V skutočnosti najhorším americkým masakrom bol ich prístup ku pôvodným obyvateľom Ameriky.

Je mi blízka indiánska kultúra a múdrosť, s jej úctou k prírode a životu, ku všetkému živému na Zemi. Moc sa mi páčila aj úvaha tej babičky – šamanky o vojne, ktorú spája s nedostatkom úcty – človek sa cíti viac ako iní, hoci všetky živé bytosti sú si rovné a chce ovládnuť všetko, rastliny, zvieratá, vodu. Poukázala na potrebu riešiť generačné traumy a robiť kroky pre hlas života, nie vojny.

Jej slová nadobúdajú na aktuálnosti u nás dnes, keď sa začíname vyzbrojovať tak, že zadlžujeme budúce generácie splátkami za „našu výzbroj“.

 

Vidieť zlo…

Uvažujem, ako by sa nám žilo v spoločnosti, ktorá vidí utrpenie všetkých živých bytostí…

 

 

Elena  5.6.2019

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8984872x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie