Založ si blog

Očami dieťaťa 9. – Roztavte ľad v srdciach. . .

 

Roztavte ľad v srdciach… povedal Angaangaq.

O ňom a o jeho slovách, aj o nás, našom poznaní a našom kontakte so Zemou uvažujem v tejto chvíli.

 

V horách sa teraz parí, hustá biela hmla sa dvíha v diaľke…

Mám rada také podažďové pariace okamihy tu v horách, vždy mi pripadalo, že tak les dýcha.

Pršalo u nás celé popoludnie, dážď občas ticho šumel, občas sa valil z oblohy prudko a náhlivo. Blýskalo sa a hrmelo hlasno, búrka ešte ani zďaleka nepovedala posledné slovo. Stála som pri bytovke, celá mokrá a podchvíľou som pokrikovala: “slon, slon“. Nie, nezbláznila som sa – volala som domov nášho kocúra, ktorý tiež kdesi mokol v daždi. A chcela som vysypať bioodpad – pravdaže, hneď ako sa prestane blýskať. Nebojovala som s dažďom, cítila som hlboké prepojenie s ním a Zemou.

 

Angaangaq

Každý deň posielam prosbu o uhasenie požiarov na Sibíri, niekoľkokrát denne, úprimne, z celého srdca prajem utíšenie ohňa i vody ťažko skúšanej krajine, tak intuitívne. Myslím, že naše úprimné prianie pomáha liečiť Zem. Prosím, prosím, zaželajte v tejto chvíli Sibíri utíšenie. Ďakujem.

A dnes mi prišla kniha, ktorá mi to ujasnila – napísal ju grónsky šaman Angaangaq. Má podtitul Výzva k duchovnej zmene klímy. Píše o tom, že nadviažeme spojenie so Zemou, ak roztavíme ľad vo svojich srdciach. Presne to som teraz potrebovala, túto knihu, cítim to veľmi silne. Videla som z nej zatiaľ len trochu, ale je prekrásna.

Je to zvláštne, ako sa všetko skladá. Ach, hej, poznanie sa vinie našim životom ako niť, prichádzame k tomu, k čomu máme prísť. Zámer sveta mi posúva čriepky poznania, prijímam ich niekedy s väčším vzdorom, bolestne, ale v tomto období s úctou. Ako to povedala pani Emoke predvčerom k projektu – veci pôjdu takto, aj keby ste vôbec nič nerobili. Kdesi hlboko v sebe viem, že má pravdu. To, čo mi povedala k budúcnosti, čas ukáže. No dobre, niečo poviem – dala prepojenie s nejakou akciou a októbrom, a po príchode domov som v pošte našla pozvánku na vzdelávanie v októbri.

Ale vráťme sa k šamanovi. Hovorí o previazanosti všetkého živého, presne ten pocit v daždi  som mala – a občas sa mi vynára v rôznych situáciách. Angaangaq v tej knihe ukazuje, že o koľko lepšie si voči Zemi vedú živočíchy a rastliny a minerály ako my, a že by sme mali spojiť sa opäť so Zemou, pretože to vylieči ju i nás samých. Že by sme mali budovať nový, láskavejší svet bez pýchy a sebapreceňovania, v ktorom sa poznanie a múdrosť spoja.

 

Záverom…

Dáme nejakú koincidenciu záverom. No a nech mne niečo povie. Tak tú vám neprezradím, je hodne osobná. Poviem len toľko, že je to presné.

Dám inú. Čím väčší kus cesty k sebe samému prejdeš, tým väčšiu máš povinnosť pomáhať ostatným.  To je krásna myšlienka, pripomína mi tú moju predstavu „belenia“ na duchovnej ceste. Čím viac zbelieme, tým väčšie je poslanie pred nami. Ach, veď hovorím, mám pocit, že si s tou knihou porozumiem.

 

 

Elena 31.7.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003275x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie