Založ si blog

Tíšenie 8. – Neveselý príbeh o bezdomovcoch. . .

Bezdomovci – je táto téma pre vás kontroverzná, alebo máte úplne jasno, ako je to s nimi u nás? O tejto téme a jej rôznych aspektoch v tejto chvíli uvažujem – poviem, že ako a poviem aj, že prečo….

 

Bezdomovci medzi nami…

Hlavne tie väčšie mestá zapĺňajú niektorí bezdomovci vlastným pričinením, niekedy v prepojení so závislosťou, inokedy sú zavalení existenčnými problémami, z ktorých sa nedokážu sami vymotať.

Dnes som bezdomovcov stretávala v priebehu dňa častejšie ako bežne – bola som s dcérou Jazmínkou u lekárky v Poprade. Súcitím s nimi, trom z nich som i energiu v duchu poslala – a nemala som jej až tak navyše (Popradčanom som i jeden strom energiou liečila, a dávam ju zakaždým aj húkajúcim sanitkám s prianím, aby to pre toho pacienta dobre dopadlo. Jednoducho vnímam ľudské utrpenie, zachytávam ho v okamihoch dňa. Najviac ma dostanú dôchodcovia v obchodoch, ako úsporne nakupujú. A občas predychávam aj ľudí na vozíčkoch, ktorí niekde v meste čakajú, čo im niekto dá. Na druhej strane však zachytávam i radosť, a skutočne úprimne sa teším s neznámymi z každodenných maličkostí  – Rómka nesúca domov melón tak natešene, že som sa i ja usmievala s ňou).

Nie, nechcem, sa vzdať tejto svojej citlivosti, zatvrdnúť a spraviť si malý slepý svet, ako podaktorí  v štýle JA, JA, JA, moja rodina a nejakí kamaráti a známi… Nesnažím sa však zachrániť za každú cenu celý svet, každého bezdomovca – a nemám z toho zlý pocit. Niektorí pomoc odmietajú, a aj máme každý z nás limitované sily, takže je dobré nejakú hranicu postaviť, len by nemala byť pritesná…

 

Pritesná hranica…

Bolo mi smutno dnes z jednej správy – aj keď príbeh je spoza hraníc, z Česka – že niektorí z nás sú takí malicherní a primitívni. Dobrovoľníci rozdávali jedlo ľuďom, ktorí o to prejavili záujem, dávali im teplú varenú stravu. V Ostrave pri stanici, chodili tam jesť nielen bezdomovci, ale aj mnohí dôchodcovia, invalidi, aj niektoré rodiny s deťmi. Toľko ľudí dnes ráta každý cent (v spomenutom príbehu každú korunu, pravdaže, mnohí z nich sa hanbia ísť na úrad pýtať si nejakú podporu, a beztak by ju mnohí ani nedostali v tejto skvelej kapitalistickej spoločnosti) a tak je pre nich také jedno teplé jedlo denne príležitosťou prežitia. Niektorým ľuďom údajne prekážalo, že tam jedli aj Rómovia, iným zasa, že sa potom okolo stanice motajú bezdomovci, a tým ďalším ktovie čo vadilo. Rozdávanie teplého jedla bezplatne sa zatrhlo, oficiálne preto, lebo dobrovoľníci nemali doklady o zdravotnej spôsobilosti. Škoda krásnej ľudskej aktivity a škoda príležitosti pre všetkých tých, ktorým pomáhala v prežití.

 

Kde by mali bezdomovci byť…

Niekedy uvažujem, že by nemali byť v uliciach miest, v okolí námestia, v okolí železničnej a autobusovej stanice – odvšadiaľ ich vytláčajú. Tak kam majú ísť? Však niekde žiť musia. Rozumiem tomu, že ak popíjajú a sú hluční, nie je to príjemné, ľudia majú aj strach niekedy iste. Lenže čo s nimi urobíme?

 

Neviem, kde by mali byť, ale viem, kde by určite byť nemali…

Poviem vám ešte jeden príbeh.

Prišiel ku mne v skorom ráne, keď som cestou autobusom čítala veci na mojom facebooku. Stránka Nekŕmte nás odpadom zdieľala včerajší večerný príspevok mladých medičiek. Prišli na prax v istej bratislavskej nemocnici – a … Toto napísali:

Chcem sa s vami podeliť o moje dnešné ráno. Po skončenom 4.ročníku na medicíne máme 2 týždne povinnú prax z chirurgie, ktorú som sa rozhodla si spraviť v Nemocnici u Milosrdných Bratov v Bratislave, kedže by som ju vedela zaradiť medzi “tie lepšie” nemocnice. Dnes ráno nás so spolužiačkou čakalo krásne prekvapenie keď sme došli do šatne medikov kde sa prezliekame a našli sme tam ležať na zemi ožratú ženu a chlapa. Po našom rannom budíčku sa chlap prebudil a začal sa obliekať ako do nového dňa. Stihla som spraviť foto a okamžite sme šli na vrátnicu to nahlásiť. Pán vrátnik si zavolal SBSkára, ktorý s obuškom hrdinsky išiel s nami naspäť do šatne. Keď sme tam prichádzali, tí dvaja ožrani sa vytackali z dverí a pobrali sa preč. SBSkár nám hovorí že sa nemáme báť, že ide s nami ( vy ste taký odvážny ujo, čoho sa teraz máme báť keď už odchádzajú?). Hovorím si ešte, že našťastie sme ic  h stihli
aspoň za nimi pojde SBS. SBSkar sa však zastavil kúsok od nich na mieste a povedal mi na to, že toto on nemá na starosti a nechal ich v klude odkráčať vyspinkaných do ružova. V šatni, ktorá nemá ani okná zostal smrad taký, že vaša izba ráno po flaši borovičky voní po konvalinkách. Na to sme ešte dostali poznámku od pána hrdinu: “Baby nadýchnite sa a rýchlo sa prezlečte.” . Zaklincovalo to keď sa nás jeden zamestnanec spýtal: “Taký muž a žena?” …Takže očividne je to normálne a vie sa o tom. Neviem ako sa tam dostali ale zamestnanci to asi neboli, keď rovno z našej šatne zamierili piť na lavičku kde som ich stretla poobede.
Riešenie: posratý SBSkár a vrátnik obviňujúci medikov, že nezamykajú. Ďakujeme.
Týmto by som chcela poukázať na to, že všetci vieme aké máme na hovno zdravotníctvo ale o tom ako sa správajú k nám študentom je ďalšia vec o ktorej sa nehovorí. Toto je len jedna z mála vecí, ktoré zažívame na stážach ale myslím že si zaslúži pozornosť, lebo aby v študentskej šatni v nemocnici kde sa prezliekame a nechávame si veci (behať s ruksakom po oddelení tiež nie je najpohodlnejšie) prespávali bezdomovci alebo čo, je už trošku vrchol. 

Na uvedenom facebooku nájdete aj fotografiu. Dala som tam koment – poďakovala som mladým medičkám za ich odvahu pomenovať problém – lebo nič sa nezlepší, ak sa všetci budeme len dívať, či ak sa budeme tváriť, že nás nijaké problémy okolo nás nezaujímajú, my chceme len pohodlne žiť bez starostí.  A hej, uverejnením na facebooku sa problém nevyrieši, zato poslaním podnetu ministerke zdravotníctva azda áno. Zareagovala promptne, situáciu príslušný odbor preverí.

Nepovolaní ľudia v priestoroch nemocnice nemajú čo robiť – nie je to kino, ani charita, ani útulok, ani hotel, nocľaháreň či sociálne služby… Nejde len o prenos možných infekcií do prostredia nemocnice, či o vynesenie nejakej infekcie z nej. Ale aj o bezpečie pacientov – kto z vás vie garantovať, čo vyvedie človek pod vplyvom alkoholu? Ak aj nie úmyselne, stačí zapálená cigareta, s ktorou zaspí… Je nemysliteľné, aby sa do nemocníc dostávali bezdomovci či ktokoľvek iný, dokonca opití a s alkoholom v rukách.

Pri takom neporiadku v ochrane priestorov nemocnice kto zaručí, že sa tam nabudúce nedostane niekto s bombou?

A ešte horšou verziou príbehu je možnosť, že nešlo o bezdomovcov, ale ľudí z personálu – to v tejto chvíli skutočne netuším. V diskusii k tomu príbehu tam ktosi aj bagatelizoval, že asi šlo o prešvihnutú párty zamestnancov – tá namol opitá pani je predsa oblečená ako zdravotníčka. Nechce sa mi veriť tomu, že by bol niekto naozaj natoľko bezohľadný a nezodpovedný, že by vystavil životy pacientov riziku – však kto by im pomohol, ak by zamestnanci v službe „mali párty“?

 

Fakt neviem, ktorá z tých dvoch možností je horšia alternatíva…

Pevne verím, že ministerstvo po preskúmaní situácie verejnosť poinformuje, ako to bolo v skutočnosti. A mal by nabehnúť aj generálny prokurátor, lebo nechať ako SBS-kár potulovať sa nemocnicou cudzie osoby, navyše pod vplyvom alkoholu – to už mi zaváňa aj verejným ohrozením, za to je celkom slušná pálka pri preukázaní…

 

Nemyslím si, že by sme mali byť dobrí a láskaví ku všetkým bezhranične…

Mnohí by tým len zneužívali našu slušnosť a súcitnosť. Teraz mám hranicu súcitenia s inými, ktorá je pre mňa bezpečná. Nepomáham už každému – a nie som ochotná byť slušná voči ľuďom ku mne sa nečestne a bezohľadne správajúcim. Súcitím s každým okrem tých, ktorí týrajú deti a zvieratá akýmkoľvek spôsobom, tam moja tolerancia končí. A rovnako nesúcitím s jednou osobou, ktorou hlboko pohŕdam – prepojila som ju s jej vlastným zlom, ktoré v živote spravila iným ľuďom – a že ho bolo neúrekom. Jasné, že vo mne zarezonuje aj súcit, keď ju Zámer sveta tým zlom zavalí, ale budem vedieť, že je to zaslúžené…

A hej, súcit pokladám za veľmi veľkú silu, ktorá nás posúva dopredu. O tom by sa dalo naozaj dlho písať.

 

Záverom…

Dáme  koincidenciu? Mám knihu – román o hľadaní duše, ešte som ju nemala v rukách, ale budúci týždeň ju chcem prečítať, snáď konečne dopíšem moju druhoatestačku a bude viac času. Tak teraz dajme aspoň náhodné otvorenie

Súcit je najvyššia forma múdrosti.

No prosím, a že Zámer sveta s nami nehovorí. Niekedy mám pocit, že je tak blízko, až mi nakúka cez plece pri písaní, tak presne nadviaže koincidenciu na tému.

 

Elena    8.8.2019

 

P.S..: Súcit je pre mňa ako to slnečné svetlo, predierajúce sa pomedzi vetvy mohutných stromov. Na mieste, kde sa mu to podarí, je svet celý prežiarený jeho svetlom.. 

Fotografia je moja.

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003157x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie