Založ si blog

Pár slov 8. – Nepomáha zakryť si uši. . .

Za účelom preškoľovania mi slúžia odborné semináre, nepotrebujem žiadne doškoľovanie osudu – mohli by sme si podaktorí vzdychnúť. No nebolo by nám to nič platné, navyše preškoľovanie zaistené osudom sa nám vrýva hlboko pod kožu, pretože jeho cieľom je meniť nás samých.

Skôr či neskôr nás Zámer sveta ku prijatiu poznania dostane – aj keď sa vzpierame, keď máme strach, keď nedôverujeme – nájde spôsob, ako nám správnu cestu ukázať. Ako mne dnes. Príkladom ako sa dostaneme ku pravému poslaniu je príbeh s Mojžišom – práve ten sa mi otvoril v jednej z neprečítaných kníh, keď sa mi ich podarilo pri upratovaní zhodiť na zem. Je to príbeh nielen o pravom poslaní, ale aj o zvládaní strachu.

 

Mojžiš…

Ak sa ocitneme tvárou v tvár rozhodnutiu, ktoré nám môže život zmeniť, či až obrátiť hore nehami, sme ako Mojžiš.

Biblický príbeh o Mojžišovi je známy. No pre istotu si povedzme základné fakty.

  • Zjavil sa mu Boh a poveril ho poslaním. Mal odviesť Izraelitov z egyptského otroctva.
  • Mojžišovi nič viac nemohlo byť cudzie ako ten nápad – žil pokojný usadlý život pastiera, prečo by sa ho mal zrazu vzdať? Nebol rečníkom – ako by už len presvedčil faraóna, že má Izraelitov pustiť zo zajatia? Mal už 80 rokov, neplánoval žiť kočovne, putovať do Egypta a odtiaľ viesť kopu ľudí cez more, čo keby zomrel cestou?
  • Nepomohlo mu však nič z tých výhovoriek, nepomáha v takých situáciách si zakryť uši, akože nepočujeme to volanie.

Sme ako Mojžiš podaktorí, vynakladáme veľa úsilia na odmietnutie zmeny. Za všetkými dôvodmi, prečo nemáme vystúpiť zo zóny pohodlia a prekročiť nový prah, stojí to, čo sa začína na písmeno S – strach.

Kniha tiež hovorí, že odlišujeme v živote traumy a drámy

  • trauma je niečo, čo nás trvale zraní – ako smrť dieťaťa, či zažívané násilie,
  • dráma znamená, že niekedy v nás čosi vyvolá hnev, sklamanie či smútok – môžu to byť aj bolestivé situácie, ale citovo nás nezraňujú navždy, no my si ich pletieme s traumou a prehnane na ne reagujeme.

 

Záver…

Nuž, Zámer sveta ma preškoľuje usilovne – včera mi ukázal rozpoznávacie znamenie komu možno  veriť, dnes zasa návod ako k dôvere vykročiť. Je to zdanlivo jednoduché. No len zdanlivo, v skutočnosti nie je ľahké prekonávať svoj strach.

Hm, ako to dokázal ten Mojžiš?

 

 

 

Elena   9.11.2019

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9021349x
Priemerná čítanosť článkov: 3159x

Kategórie