Založ si blog

Pár slov 9. – Veľká výzva matiek. . .

 

Doktor Bazár a jeho list – mediálny názor publikovaný na mediwebe bude v tomto blogu v centre pozornosti. Presnejšie, jeho zavádzajúci list o tom, že polícia ide prešetrovať všetky úmrtia detí v nemocniciach

https://mediweb.hnonline.sk/diskusia/nazory/ukazte-prstom-kto-je-vinny-v-nemocnici-zomrelo-dieta

Neviem, či zjavne nepozorne počúval a nepochopil, alebo účelovo zavádza verejnosť – dalo by sa to kvalifikovať možno aj ako šírenie poplašnej správy. Lebo namojveru neviem kde také niečo vo vyhlásení MV SR počul či čítal.

A samozrejme, bude tu aj v názve blogu spomenutá odpoveď a výzva matiek Otvoreného listu premiérovi naň.

 

Začnime doktorom Bazárom…

 

Vážený pán doktor Bazár,

dávam Vám úvodom nevyžiadanú radu – ak publikujeme, mali by sme si fakty aspoň raz vypočuť poriadne, respektíve ak ich počúvame nepozorne, mali by sme si ich pred publikovaním riadne overiť. Vašim príspevkom šírite nepravdivú informáciu, že polícia ide kriminalizovať a šikanovať poctivo pracujúcich zdravotníkov prešetrovaním všetkých úmrtí detí v nemocniciach. Keďže som Vám jasne vysvetlila, že Vami uverejnená informácia nie je pravdivá, žiadam Vás bezodkladne o jej uvedenie na pravú mieru. V opačnom prípade sa budeme domnievať, že ide o účelovo šírenú nepravdivú informáciu.

Takže popíšem pravdivo skutočnosti, ku ktorým ste sa vo Vašom liste vyjadrovali

  • ako aj samotná ministerka vnútra jasne povedala a aj tak to aj medializovali zástupcovia MV SR
  • inšpekcia MV SR bude prešetrovať
  • 22 prípadov úmrtí detí zo 138 prípadov úmrtí detí za ostatné tri roky políciou vyšetrovaných (boli prešetrované na základe trestných oznámení podaných rodičmi)
  • ide o kontrolné prešetrovanie týchto 22 políciou už prešetrovaných prípadov,
  • preto tak konajú, aby si preverili postup policajtov v praxi, či bol správny – a na základe tých zistení zlepšili postupy policajtov v praxi voči mimoriadne zraniteľným obetiam,
  • polícia koná len na základe trestných oznámení, nechodí svojvoľne po nemocniciach.

Nezavádzajte, prosím, pán doktor Bazár, verejnosť nepravdivými informáciami.

 

Na druhej strane sa tiež vyjadrím ku téme pochybení lekárov. Ak ste lekár z praxe, poctivo pracujúci a vnímajúci aj pacientov ako ľudí, pracujúci pre ich dobro, potom sa skúste pozrieť na problém aj z druhej strany, očami obetí týchto pochybení.

Hovoríte o pár slušných a poctivých zdravotníkoch. Aj my o nich hovoríme, lebo my netvrdíme, že všetci lekári sú nečestní a neschopní. Opakovane tých čestných vyzývame, aby podporili zmenu v zdravotníctve – chceme oddeliť zrno od pliev, lebo nám tu zbytočne zomierajú ľudia, podľa medzinárodných štatistík je ich na Slovensku až 11 000 ročne takých, ktorí by žiť mohli, ak by dostali potrebnú zdravotnú starostlivosť.

Aj naše deti zomreli.

Sme matky Otvoreného listu premiérovi SR

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/06/06/fukanie-do-pupav-2-treti-a-posledny-otvoreny-list-premierovi/

naše deti zomreli v dôsledku závažného pochybenia lekárov – a preukázane. V prípade môjho syna je lekárka právoplatne odsúdená na úrovni NS SR, v ďalších prípadoch rodičia roky riešia prípady pochybení, potvrdených zo strany ÚDZS SR, po dlhé roky (vlečie sa vyšetrovanie prípadov, vlečú sa súdne konania – najstarší a nie doteraz doriešený prípad pani Anny sa vlečie od roku 1993

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/05/14/draci-dych-8-pani-anna-a/

Dokážete si vôbec predstaviť, pán doktor, že by niekto zavinil smrť Vášho dieťaťa, a Vy sa po celé roky (v najstaršom z našich prípadov, prípade pani Anny napriek evidentnému pochybeniu lekára – zabudnutia kúska kanyly v rámci zákroku, ktorá potom prepichla jej manželovi srdce – viac ako štvrťstoročie!!! – pričom má viaceré rozsudky Ústavného súdu  SR a dokonca aj rozsudok medzinárodného súdu o porušení jej práv) musíte vláčiť po polícii a súdoch a krvopotne sa domáhať spravodlivosti? Vo viacerých prípadoch mám, ktoré bojujeme za zmenu v zdravotníctve k lepšiemu, šlo o ich jediné dieťa. Ako by ste sa cítili, ako by ste popritom dokázali ďalej žiť?

Hovoríte o pár slušných a poctivých zdravotníkoch, v našich prípadoch boli len tí nepoctiví zrejme – lebo ani jediný z nich sa nezachoval čestne po chybe, ani jediný z páchateľov sa nám neospravedlnil za smrť našich detí, nesnažil sa po čine svojim čestným konaním zmenšiť dopady svojho činu na naše životy.

Ak naozaj patríte k tým čestným a poctivým zdravotníkom, pán doktor, potom iste uznáte, že nie je v poriadku spraviť chybu a nesnažiť jej dopady na iných ľudí zmierniť, ale naopak ju bagatelizovať a pokračovať v ubližovaní. Inak sa totiž nedajú nazvať situácie, ktorým sme mnohí po smrti našich detí postupmi lekárov ďalšej vystavení. Napríklad ja som bola vystavená „argumentom“ páchateľky, že život človeka s postihnutím je menej hodnotný a že také dieťa predsa rodič nemôže mať tak rád ako dieťa zdravé. Nože, ako odborník – dlhoročný pediater a čestný človek, zdá sa Vám takéto konanie a vyjadrovanie Vašej kolegyne po preukázanom pochybení, ktorým zavinila smrť môjho jediného syna, namieste?

Môj syn Maroško má zajtra meniny – a nie je tu so mnou. Ako by ste sa cítili, ak by Vášmu dieťaťu niekto vzal život a správal by sa takto podlo po tom čine aj voči Vám?

Ak naozaj ste čestný človek a odborník, pán doktor, tak namiesto šírenia nepravdivých informácií radšej iniciujte verejnú diskusiu vo vlastných radoch o tom, ako sa správať po pochybení ku jeho obeti. Každý lekár môže pochybiť – a podľa mňa by sa o správnom postupe po pochybení voči obeti malo hovoriť v rámci štúdia aj celoživotného vzdelávania. Správny  nie je postup, že niekto kryje pochybenie kolegu, že sa falšujú, prepisujú či dopisujú záznamy, lebo tak čestný človek nekoná.

Sme ľudia, robíme chyby. Ak ktokoľvek z nás pochybí, musíme vedieť priznať si chybu, a to tak v živote, ako aj profesijne. Lebo nie je v poriadku, ako sa voči nám správajú tí, ktorí zavinili smrť našich detí a ťažko narušili naše životy celoživotnou stratou – a smrť dieťa je, ako obaja vieme, pre rodiča tou najťažšou zo strát. Veru, nie je to v poriadku.

Prosím, ak naozaj máte záujem o čestnosť v zdravotníctve, pokojne spolu verejne diskutujme. Zorganizujme spoločne živú diskusiu k tejto problematike v RTVS za prítomností nás aj zdravotníkov z praxe – lebo my, matky Otvoreného listu premiérovi vieme, že je veľa slušných a odborne zdatných zdravotníkov. Veríme preto, že cieľ, za ktorý my matky bojujeme – aby nám v slovenskom zdravotníctve nezomierali deti, ktoré by mohli žiť – bude našim spoločným cieľom. Vyzývame vás preto, zdravotníci, na takúto otvorenú diskusiu.

 

V mene matiek OLP

Elena Ištvánová

 

P.S.:

Toto sú naše deti, pán doktor. Naše mŕtve deti.

 

 

 

Ivko, Olinkin syn, jeho deti prišli o otca.

A Jankin mŕtvy partner, ich deti prišli o otca.

Elena 10.11.2019

 

P.P.S.: Fotografie sú z našich rodinných albumov a sú uverejnené so súhlasom mám

 

 

 

 

 

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9005480x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie