Založ si blog

Hrejivo 3. – Poučenie. . .

Fico a Kiska mali smolu – malichernosť ich zasarazstíhania – o ktorej by sa písalo aspoň týždeň – zanikla popri veľkosti ľudskej tragédie výbuchu bytovky v Prešove. Politické body z toho faktu vytĺkané nebudú – aj keď sa o to Kiska pokúsil. Na tlačovke ku svojmu obvineniu zvolanej zvaľoval vinu za to, že ho dostihli jeho vlastné činy z daňových operácií jeho firmy, zasa raz na Fica. Len ma potom zaujíma, prečo obvinili i jeho komplica, pardon, spolukonateľa. A za ďalšie – vyhlásenie že náklady za prezidentskú kampaň dal do nákladov firmy urobil pán exprezident na tej istej tlačovke v jej závere.  Tým sa de facto verejne priznal ku tej skutočnosti. Nič nemení na jeho čine to, že si údajne myslel, že to robí správne a v súlade so zákonom – aj malé dieťa vie, že neznalosť zákona neospravedlňuje. Rozprávku pokazím i konštatovaním, že iste mal aj poradcov v tej kampani – a ak už on ako renomovaný podnikateľ všetkého druhu nevedel, tak poradcovia ho mali na to upozorniť. Skrátka, hodne škaredá rozprávka, o hodne škaredšia ako tá o ježibabe, čo dve malé deti chcela upiecť v peci a zjesť – aj vyčíslená škoda pri nej bola určite vyššia ako je náhrada za život dvoch detí na Slovensku.

Tomu sa povie chlapsky sa postaviť ku následkom svojich činov… Ach, ukončím to radšej formuláciou do otázky, aby som nebola tretia v rade stíhaná ja – a takému človeku chce niekto zveriť do rúk vedenie štátu a našu budúcnosť??? A namiesto uvažovania o duševnom stave tých, ktorí by mu dali dôveru, pouvažujem radšej o láskavom srdci tých, ktorí sa zapojili do pomoci ľuďom z Prešova.

 

Nehľadám vinníka, ale poučenie pre ostatných…

Zlo sa stane rýchlo. Nehody prichádzajú do nášho života nečakane. No iste, stalo sa – mohli by sme konštatovať, osud to tak zariadil. Ibaže v tomto prípade to tak celkom pravda nie je – pri bytovke boli realizované akési rekonštrukčné práce – mohlo dôjsť ku úniku plynu práve v súvislosti s tým, no to ukáže až vyšetrovanie, zatiaľ by to boli len špekulácie. Plyn vraj bolo cítiť už tri dni pred výbuchom. Tí, ktorí čítate môj blog dlhšie, možno si spomeniete, že v októbri som písala o podobnej situácie – zažili sme ju my v práci. Naša skúsenosť bola tiež varovná, lebo prišli to posúdiť dvaja plynári a bagatelizovali, že nič tam nie je, nič necítiť, že oni sa vyznajú a videli by hneď. Až po mojom vyhlásení, že neodídu, kým to nezmerajú a neskontrolujú poriadne, ich priviedli ku činnosti a nájdeniu poruchy.

Robotníci pracujúci pri tej bytovke nehlásili údajne únik plynu hneď. Podľa hasičov tiež údajne neboli v bytovke pred dvomi rokmi dodržané pri rekonštrukcii bezpečnostné predpisy v stavebných a technických riešeniach, vrátane prístupu evakuačného schodiska a odvetrávacích šácht. Hasiči sa s nimi údajne v tej veci už dva roky súdili.

https://presov.korzar.sme.sk/c/22278075/riaditel-hasicov-pri-oprave-znicenej-bytovky-porusili-predpisy.html

Diskutéri k tomu článku odušu diskutovali, ako treba prešetriť zásah policajtov a hasičov a plynárov. Hľadať vinníkov v tejto chvíli nemá zmysel – či už vo vzťahu ku výbuchu, či už vo vzťahu ku zásahu, aj keď policajti už údajne konali vo veci a kohosi zaistili – zrejme tých robotníkov, ako inak.

Každý z tých hasičov a policajtov a všemožných expertov, ktorí tam boli, riskoval aj svoj život a robili ako najlepšie vedeli.

Navyše si myslím, že špinu na rukách asi má v tomto prípade kadekto – ďalší z vinníkov by podľa mňa boli tí, ktorí bytovke takéto podivuhodné úpravy skolaudovali (nielen bez súhlasu, ale dokonca proti nesúhlasu hasičov!!!), bez kolaudácie by tam totiž nikto nebýval. Však do neskolaudovanej budovy by im nedodávali plyn a elektrinu.

Ak by sme sa mali z každej zlej situácie v živote poučiť, potom je to memento pre budovateľov „podľa vlastnej hlavy“, že nebrať do úvahy bezpečnostné predpisy sa nevypláca. Podľa diskusie pod tým článkom podaktorých Slovákov nezastaví pri budovaní kadečoho taká maličkosť, že s tým nesúhlasia hasiči. Márnosť, ľudia, poučme sa, nech smrť tých 8 či koľkých v skutočnosti ľudí nie je zbytočná…

Veľmi zaujímavý príspevok pod spomínaným článkom dala jedna diskutérka – o podnikateľovi, ktorý buduje a buduje a údajne na všetko si ku požiarnym smerniciam a plynu vybavuje len dočasné podmienené kolaudácie, potom zmizne… (Nuž, na toho, kto mu tie podmienené kolaudácie odsúhlasuje, by sa zrejme mala pozrieť protikorupčná jednotka – mne sa takéto šafárenie s kolaudačnými súhlasmi nezdá v poriadku).

Mohli by sme v hľadaní vinníkov zrejme ešte dlhšie pokračovať — okolo bytoviek boli zaparkované autá, nevedeli sa tam dostať hasiči a plynári. Vytínali stromy – nuž, s tým treba rátať, nebudeme mať bytovky postavené na vyasfaltovanej ploche bez zelene. Jasné že v takej situácii by i plynári mali niekoho navigovať, kto by aspoň odstavil bezpečnostný ventil, aby plyn neunikal ďalej bezmála pol hodiny.

A úplne zrejme by sa na také miesto nemali ľudia hrnúť ako diváci.

 

A čo je tu KINO? 

Vykríkla Marfa v starej známej rozprávke o Mrázikovi. Tí ktorí ste ju nevideli, prosím, pozrite si ju, určite bude vo vianočnom televíznom repertoári. Prekážať záchranným zložkám v takej situácii nie je dobrý nápad. Pochopím, ak tam idú príbuzní ľudí bývajúcich v bytovke, na pomoc zachráneným, šla by som tiež. Ale ísť tam postávať a očumovať, či dokonca natáčať na mobil?

Jedna zo žien, ktoré v tej bytovke prežili, to v článku povedala otvorene – boli tam ženy s malý deťmi, plakali, no našli sa ľudia, ktorí si to namiesto pomoci natáčali na mobil. Poviem vám pravdu – toto sa mi zdá na celej tej veci najhoršie, lebo mohol niekto pochybiť niekto pri stavbe, či pri zásahu, no nečakal nešťastie tohto druhu – ale toto natáčanie si nešťastia iných na mobil je podľa mňa od základu zlé a amorálne. Nedávno bežal facebookom príbeh, ako si slovenský vodič chcel natočiť miesto nehody v Rakúsku, miestny policajt mu dal morálnu facku – sám k nemu prišiel a vyzval ho, aby šiel priamo až na miesto činu, keď si tak veľmi chce niečo také natáčať.

K tejto vyššie popísanej kategórii úbohostí patrí i vyjadrenie akejsi zrejme rómskej dievčiny na facebooku šťastie, že tam nebývali žiadny Rómovia, len hlúpy gádže… a o jej vyjadrenie sa začala zaujímať polícia. Nereagujem obvykle na vyjadrenia, ktoré prezrádzajú, že zbytočne rozumne diskutovať –  reagujem na následné vyjadrenie blogu k tomu

https://jozefkmeto.blog.sme.sk/c/522612/nenavistnym-statusom-od-romskeho-dievcata-sa-uz-zaobera-policia.html

Je pravdou, že po požiari v osade dostali postihnuté rodiny unimobunky, ako píše autor blogu. Ja však vidím rozdiel, či niekto príde o trojizbový byt, alebo o chatrč zbitú z dosák – nezdá sa mi spravodlivé takú situáciu rovnako riešiť trojizbovým bytom, bez ohľadu na etnickú príslušnosť. A nemyslím si, že by mnohí z nás nepomáhali v každej situácii a bez ohľadu na farbu pleti. Ľudia sa nájdu rôzni, ani to čo podaktorí píšu o ľuďoch s postihnutím, či o deťoch čo zomreli vinou lekárov, nesvedčí o ich dobrom duševnom zdravím. Čo už.

Na druhej strane je ale mnoho ľudí, ktorí sa zmobilizovali a pomohli v tejto situácii, dokonca poskytli ubytovanie. Je to tak, že to zlé a dobré sa kdesi vyvažuje – možno vo svete, možno kdesi v každom z nás, ktovie…

 

A rozhodne…

Ešte jedno poučenie pre kompetentných. Údajne sa nepodarilo zachrániť nikoho z ľudí na streche. Rozumiem, že nebolo možné uplatniť niektoré technické riešenia ako liať vodu na strechu alebo riskovať i pád vrtuľníka (pre dym a prúd vzduchu, či ďalšie možné technické problémy, nie som expert v tomto smere), lenže tí ľudia tam zomreli. Pravdou je, že našich hasičov treba lepšie vybaviť – a že by naozaj mali byť nejaké vyššie plošiny (ich použitie v meste je ale údajne obmedzené – tak možno aj nejaké záchranné plachty a záchranné padáky pre ohrozených ľudí, ktoré by im mohli zhodiť, aby sa bezpečne dostali dolu!, experti by mali pripraviť návrhy pre krízové situácie tohto typu a kompetentní na ne zaistiť peniaze.

 

K obetiam…

Úprimnú sústrasť všetkým pozostalým i takto vyslovujem. Súcitím s bolestnou smrťou ľudí ktorí zomreli, ale i s ich blízkymi – a tak to poviem naplno – krucinál, nemáme na poriadnu výstroj pre hasičov a záchranné tímy v čase, keď vyhadzujeme miliardy eur na predražené americké stíhačky? Už dávno mala byť schválená trestnoprávna zodpovednosť politikov. 

Za toto by mali byť stíhaní tí, ktorí vyhadzujú takto peniaze, ktoré potrebujeme pre náš bežný život.

Postačia nám najviac dva také americké krápy, aj to je viac ako dosť. Ak dáme petíciu – výzvu vláde na ušetrenie peňazí za 12 stíhačiek z tých 14 objednaných, potom predídeme zadlžovaniu našich detí a v súvislosti s touto tragédiou bude možné pomôcť postaviť bývanie a kúpiť doň zariadenie tým ľuďom, ktorí prišli o strechu nad hlavou (lebo ak porušili bezpečnostné predpisy, pochybujem že dostanú akúkoľvek poistku za bytovku preplatenú! Dostanú jedine nejaké poistky za poistenie domácnosti, ak ho platili. A neverím, že by veliteľ hasičov v médiách zavádzal informáciou, ako sa s touto bytovkou už dva roky kvôli  zanedbaniu bezpečnosti súdia – takže tak).

 

A hej – poviem to…

Uvažovala som chvíľu, či to tu dať, ale pokladám to za dôležité. Zaoberám sa problematikou extrémneho násilia a tak nad týmto naozaj občas uvažujem, aby sme sa zobudili preventívne, nie až v situácii, kedy by mohol nastať nejaký problém v praxi. Úprimne – desím sa predstavy, čo by sa stalo v nejakej väčšej krízovej situácii, keby u nás nastala a museli by sme kdesi sťahovať pol mesta trebárs. Ako by to prebiehalo. Netrénovaní ľudia, chaos, neviem či by to bola komédia, alebo skôr dráma, tragédia.

Spomeniem príklad z Poľska týchto dní. Riaditeľka školy v Barczewe tam zariadila cvičný teroristický útok – najala na to fanúšikov vojenskej histórie – ibaže bez vedomia kohokoľvek v škole a bez informovania polície

https://www.tvnoviny.sk/zahranicne/1984024_riaditelka-skoly-zariadila-cvicny-teroristicky-utok-deti-plakali-jeden-ziak-vyskocil-z-okna

Prišla o miesto, hoci podľa mňa v spolupráci s políciou by sa takéto cvičenia mali do škôl zaviesť, aby všetci vedeli čo majú robiť, ak by sa niečo naozaj stalo.

Jednoducho si myslím, že je riziko stavať výškové budovy, bez únikových schodísk navyše a porušovať v nich bezpečnostné predpisy. A nechať v nich bývať ľudí, ktorí nemajú žiadne precvičovanie, čo by mali robiť, keby…

Viem, že niektorým sa môj návrh nebude páčiť, lenže a čo? Mali by byť praktické povinné nácvikové cvičenia aspoň raz ročne s informovaním obyvateľov panelákov o postupoch, rizikách a pomoci. Myslím, že by to mohlo zachrániť nejaké životy. Lebo v tom prípade v Prešove, poviem vám, napriek všetkému zlému čo sa stalo, bolo veľké šťastie, že sa to nestalo niekedy v noci, to by bolo obetí oveľa viac…

 

Záverom…

Moc si prajem, aby sme sa poučili a prestali sme obchádzať bezpečnostné predpisy, či tolerovať ich obchádzanie, mlčky sa prizerať zlu.

A aby sme naozaj zaviedli preventívne opatrenia na ochranu ľudí…

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8939377x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie