Založ si blog

Čas príbehov 8. – Chlap, ktorému nemusel jeho kolega darovať výložky generála. . .

Chlap, ktorému nemusel jeho kolega darovať výložky generála – generál Solejmání, pravdaže. A najnovší medzinárodný teroristický výčin USA. No, porozprávame si niečo o tom všetkom práve teraz.

 

Generál Solejmání …

Solejmáního som osobne nepoznala, ani som sa bližšie o túto osobnosť nezaujímala. Tí, ktorí vývoj na Blízkom východe sledujú, sa však o ňom vyjadrujú ako o pozoruhodnom mužovi – jednom z najvplyvnejších a najmocnejších iránskych vojenských vodcov. Hovoria aj o jeho mimoriadnej obľube u ľudu, čo sa pri jeho včerajšom pohrebe potvrdilo, museli dokonca v súvislosti s počtom obetí verejné pohrebné obrady prerušiť.

Podľa životopisu sa vypracoval počas iránsko-irackej vojny v osemdesiatych rokoch minulého storočia, stal sa v tej dobe veliteľom špeciálnych jednotiek a viedol iránsku tajnú službu a úspešne viedol aj iránske operácie v Iraku a v Sýrii, aj proti povstalcom a proti Islamskému štátu. Pre milície vytvoril stratégiu boja proti sunnitom, úspešnú. Snažil sa šíriť vplyv Iránu a budovaním armády zjednotiť blízkovýchodné krajiny (údajne budoval takmer tristotisícovú armádu viac ako 280-tisíc bojovníkov v Jemene, Sýrii, Iraku, Libanone, Afganistane, Pakistane). Skrátka chlap, ktorému nemusel jeho kolega darovať výložky generála.

Netúžil po politickej moci, odmietal opakované ponuky –  hoci mal výraznú charizmu, mimoriadne veľkú podporu ľudu, a bol označovaný ako druhý najvplyvnejší muž v Iráne po ajatolláhovi Alí Chameneím, Bol to oficiálny predstaviteľ štátu, a mal prístup ku oficiálnym silným zdrojom – armáde, spravodajstvu a rozsiahlym ekonomickým zdrojom. Prežil niekoľko pokusov o atentát. Nečudujem sa, že ho Američania pokladali za nebezpečnejšieho ako bol Bin Ládin – pretože sa zrejme nedal ani kúpiť, ani zastrašiť.

Američania iniciovali jeho pozvanie na mierové jednania

  • a keď tam pricestoval, tak ho zavraždili – taká je pravda, je hodne škaredá – lebo zjavne prejavil záujem o mierové jednanie,
  • navyše, ani v tých najlacnejších amerických filmoch piatej cenovej kategórie nikdy nezabíjajú vyjednávateľa o mieri – zjavne klesli v americkej politike vedenej Trumpom už aj pod ich úroveň,
  • a do tretice, zabili oficiálneho štátneho činiteľa, ktorý šiel a oficiálne stretnutie a navyše v treťom štáte -a ešte to aj americký prezident spokojne verejne vyhlasuje – akože nič, však to je normálne pošliapavať medzinárodné právo, nie?

Prepánajána – skutočne niekto z vás potrebuje takýchto spojencov?

 

Som rada, že…

Som rada, že niektorí naši politici mali aspoň toľko odvahy, že pomenovali tento čin ako nesprávny krok a porušenie medzinárodného práva. Jasne to povedal napríklad Fico https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/538135-fico-zabitie-iranskeho-generala-je-hrubym-porusenim-medzinarodneho-prava/

S Dankom súhlasím v tom, že útok by malo Slovensko oficiálne odsúdiť, lebo nemôžeme predsa právo musíme brať v štýle „padni, komu padni“ a nie ako kamaratšágy (ja viem, že v slovenskom ponímaní spravodlivosti je to hodne neobvyklý prístup, ale v právnom štáte to tak chodí…).

A ak Iránci prijali zákon, že americkí vojaci sú teroristi

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/538059-iransky-parlament-prijal-zakon-oznacujuci-clenov-obzrojenych-sil-usa-za-teroristov/

potom je zrejmé, že na ich území nezostanú po dobrom. Ak ich Trump nevyprace, iniciuje vojnu – z iránskej strany obrannú.

Je zrejmé, že by to americké konanie malo mať trestno-právnu dohru. Moc sa mi páči vyjadrenie Schwarzenberga, že americký prezident by si mal uvedomiť, že on nie je filmový hrdina James Bond, že realita sa líši od filmu  a nemôže preto vraždiť kdekoľvek po svete len tak.

Vidno tiež, ako zastávači „made in USA“ nedokážu vedci ani pomenovať pravým menom. Napríklad politický komentátor Baránek hovorí o „eliminácii“ generála Solejmáního –  nie je schopný ani len pravdivo označiť čin ako vraždu. Tomu hovorím „politická slepota“ a škoda, že na ňu nepomáhajú očné kvapky, ani žiadne dioptrie.

Som smutná, že pani prezidentka Čaputová nebola schopná postrehnúť realitu, že šlo o medzinárodný teroristický čin  (a už fakt by mala tá osoba osloviť sama ÚS SR, aby potvrdil alebo vyvrátil konečne jej legitimitu ako prezidentky, lebo jej kroky sa mi páčia čím ďalej, tým menej).

 

Aká bude cena toho amerického teroristického činu, pán Trump?

Otázku, koľko nevinných ľudí doplatí na nezmyselný a nečestný krok amerického prezidenta (a svetovej vojenskej lobby v jeho pozadí), si zrejme nekladiem iba ja sama. Hovorí sa v týchto dňoch o strachu z možného rozpútania vojny v dôsledku konfliktu, vyvolaného zavraždením iránskeho generála Kásema Solejmáního – a podľa mňa sú tieto obavy úplne realistické.

Myslím si, že tu ktosi rozohráva pochybný scenár, zrejme dôsledne a dlhodobejšie plánovaný. Stačí si poskladať tie lietadlá, čo sa presúvajú opakovane nočnou oblohou ponad Slovensko – predvčerajšie prelety ťažkej americkej bojovej techniky nad južným Slovenskom. Prednovoročné nočné lety postrehli ľudia aj v našom regióne.

Niekto tu hrá pesničku, podľa ktorej by sme mali všetci tancovať a aj kroky sa nám snaží nadiktovať.

  • koľko bude treba investovať do „ochranných opatrení proti zlým pomstychtivým teroristom“ a nakúpiť amerických krápov na obranu?
  • koľko amerických základní bude treba u nás vybudovať na ochranu?
  • konečne začneme dovážať ropu z Ameriky?
  • ceny všetkého možného v súvislosti s blízkovýchodnou situáciou porastú?

Dlho by sa o tom dalo hovoriť, však???!!!

Kto a koľko za ten americký teroristický čin zaplatí, pán Trump? Budete mať odvahu pozrieť sa do očí obetiam teroristických útokov či ich pozostalým, ktoré tento americký teroristický čin nepochybne spustí? Ospravedlníte sa im potom verejne? Je to krok nečestný, nediplomatický, nepremyslený – a poviem to rovno a otvorene, nie ste hodný po tomto kroku byť prezidentom USA, ktorý by mal byť jedným z najvplyvnejších mužov planéty. Nemáte na to predpoklady a kompetencie. Odstúpte. 

 

Ak A, potom aj B…

Jednoznačne si myslím, že je nutné zaviesť zákaz používania dronov ako zbraní. Mali by byť po tejto skúsenosti s americkým teroristickým činom a vraždou bezodkladne zaradené na zoznam zakázaných zbraní – a ich používatelia vyhlásení za vojnových zločincov.

 

Záverom…

Mám rada pravdu, a budem za ňu kopať vždy a stále. Tak ako je pravdou, že nemáme žiadnych 57 pohlaví (ani 63 či koľko by ich chceli poniektorí narátať – iba dva základné, mužské a ženské, všetky tie popisované ostatné transformácie vždy vychádzajú z jednej z tých dvoch základných verzií), je pravdou i to, že generála Solejmáního zavraždili – nečestne k tomu. Že to bol bezprecedentný teroristický čin. A že USA by sa mali zodpovedať medzinárodnému tribunálu za tento zločin, pretože nikto nesmie prekračovať medzinárodné právo. Ani americký prezident nie.

 

 

Elena   8.1.2020

 

K diskusii: domino – je nepochybné, že ten generál mal vo vojne na rukách mnoho krvi. Nevyjadrujem sa ku ich vnútornej vojne, to pokladám za ich problém. Jediné čo u neho posudzujem ako plus je boj proti Islamskému štátu (a to je tiež výrobok v spolupráci s USA zrejme). Lenže amíci nespáchali atentát – nezabili ho vo vojne, ale zákerne pri rokovaní o mieri, na ktoré ho pozvali – a pre mňa je to rozdiel, pre Teba nie?

A čo sa týka Trumpa – ak sa dá dirigovať do hlúpych krokov (lebo zabitie toho generála hlúpy krok bol), spúšťa napätie a zvyšuje mnohonásobne riziká – podľa mňa naozaj davy obetí tam budú, nevinných), tak nie je na správnom mieste. Ak to sám takú hlúposť vymyslel s poradcami, tak dvojnásobne nie. Lebo jedne z čelných prezidentov sveta musí byť rozvážny a predvídavý, to on nie je. Nie je to človek na správnom mieste.

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8971862x
Priemerná čítanosť článkov: 3150x

Kategórie